Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Slávne talianske vinárstvo Santa Margherita
Keď sa povie Santa Margherita, niekto si môže predstaviť miešaný drink, avšak naši zákazníci dobre vedia, že ide o slávne talianske vinárstvo. Santa Margherita predstavuje to najlepšie z tradície i inovácie, vášeň pre vína a rešpekt k ľuďom a krajine, ktorí ich vyrábajú.

Pred viac ako 80 rokmi gróf Gaetano Marzotto, ktorý sa považuje za inovátora, spolu so svojou manželkou Margheritou, vysadili vinohrady v oblasti Veneta, vytvorili nové postupy pestovania hrozna a experimentovali s rôznymi odrodami. Zrušili prenasledovanie svojich zamestnancov a postavili pre nich domy. Po 2. svetovej vojne sa Santa Margherita transformovala na vinárstvo s produkciou výlučne apelačných vín v oblastiach Alto-Adige a Conegliano-Valdobbiadene. V roku 1980 uviedlo vinárstvo na trh Pinot Grigio, ktoré sa stalo jedným z najpredávanejších vín v USA. Dnes pod krídla Santa Margherity patrí 10 vinárstiev napríklad v Lombardii – Ca´del Bosco, Toskánsku – Lamole di Lamole a Sicílii - Terreliade. Spolupracuje s 94 medzinárodnými trhmi. Najsilnejším pre nich je práve USA, kde Santa Margherita patrí k najpredávanejším talianskym značkám.
Vinárstvo Santa Margherita leží medzi Fossalta a Portogruaro v provincii Benátky a vlastní viac ako 1000 ha. Vinice sú v nadmorskej výške 300 – 500m.n.m.. Podložie je glaciálneho pôvodu. Logo vinárstva je kresbou vily „Villa Marzotto at Portogruaro“, ktorá bola postavená v roku 1540. Vinárstvo prešlo za posledných pár rokov veľkou renováciou, nová moderná budova vinárstva, prechod k ekologickejšiemu pestovaniu a v neposlednej rade k zmene dizajnu etikiet.
Eco friendly
Prístup vinárstva k výrobe vína je šetrný k životnému prostrediu, využíva prírodné produkty pre dobré životné podmienky viníc. Príkladom toho je centrum v Chianti Classico, kde vinárstvo prestalo používať meď a síru a vyrába si vlastný kompost z prerezanej vegetácie. Santa Margherita používa postupy ekologického manažmentu pôdy.
Počítačové zavlažovacie systémy v zemi sú navrhnuté tak, aby znižovali odparovanie vody a zvyšovali jej účinnosť. V Chianti Classico sa zameriava na „extrémne ekologické poľnohospodárstvo“, čím eliminuje potrebu konvenčných chemických pesticídov a vo Venete sa ručne zbiera až 90% hrozna.
Vinohrady sa nachádzajú bezprostredne v blízkosti vinárstva, kde je tiež umiestnená výroba vlastných fliaš a až 65% zeleného skla je z recyklovaného materiálu.


Santa Margherita Prosecco
Vinárstvo spolupracovalo na vytvorení klasifikácie DOCG v roku 1969. Vinohrady sa rozprestierajú na miernych kopcoch Valdobbiadene. Hrozno je zberané ručne. Jemné lisovanie, fermentácia v nerezových tankoch cca 15 dní pri teplote 18°C. Bez malolaktickej fermentácie. Druhotné kvasenie metódou Charmat. Zreje v nerezových tankoch minimálne 1 až 3 mesiace pri riadenej teplote 8 – 10°C.
Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut je referenčným príkladom vysoko kvalitného DOCG Prosecco za rozumnú cenu.
Prosecco di Valdobbiadene 52 sa vyrába z najkvalitnejšieho hrozna z 52 historických parciel v srdci Valdobbiadene a ročník 2018 prvýkrát v kategórii Brut.
Gastronómia
Výborný welcome drink ku kanapkám z údeného lososa a kôprovej marmelády, taktiež k tekvicovým gnocchi s parmezánom, ku krémovému rizotu alebo aj k pečenej jahňacej kotlete s rozmarínom. Na stránke santamargherita.com nájdete ďalšie inšpirácie i pri vytvorení letných koktailov.
Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.