Rodina Fischer vyrábala víno na južných brehoch Dunaja už po stáročia v dedine Rossatz. Samotné vinárstvo má svoje korene v roku 1898.
Josef Fischer
Rodina Fischer vyrábala víno na južných brehoch Dunaja už po stáročia v dedine Rossatz. Samotné vinárstvo má svoje korene v roku 1898.
Josef „Joe“ Fischer prevzal vinárstvo v roku 2015 ako 5. generácia vinárstva. Joe študoval vinárstvo na renomovanej škole v Klosterneuburgu a potom odcestoval na Nový Zéland, Austráliu, Nemecko a Južnú Afriku, aby sa naučil rôzne štýly a metódy vinifikácie. „Rizling je slobodomyseľná odroda. Rizlingy nemôžete ohýbať podľa konkrétneho vzoru, musíte ich nechať robiť, čo chcú,“ domnieva sa Josef.
V piatich samostatných vinohradoch Joe praktizuje integrované poľnohospodárstvo, aby zvýšil obsah živín v pôde. Klíma je definovaná chladným vzduchom z kopcovitých lesov Dunkelsteinerwaldu, ktorý je vyvážený vplyvom Dunaja. Vinárstvo obrába 11 hektárov viníc v niekoľkých najlepších lokalitách v Rossatz. Vinice siahajú od Rossatzbachu po západný Rührsdorf. Vo vinohradoch pestuje hlavne Veltlínske zelené 70 %, nasleduje Rizling 25 % a 5 % Gelber Muskateller. Joe v udržiavaných vinohradoch funguje úplne bez syntetických chemikálií a vinárstvo je certifikované ako organic. Hlbokú úctu k trvalej udržateľnosti zdedil po svojom otcovi, ktorý sa v skutočnom príklade dodržiavania svojho priezviska zaoberal niekoľko desaťročí trvajúcim vášnivým projektom chovu legendárneho, ale takmer vyhynutého Huchena – kráľovskej ryby Habsburgovcov a znovu nimi zaľudniť rieku.