Odrody
Macabeo je jednou z troch odrôd, ktoré tvoria Cavu. Ide o najviac pestovanú odrodu v rámci označenia pôvodu (D.O.) Cava. Táto odroda, ktorá sa považuje za pôvodú v oblasti Penedés, konkrétne vo Vilafrance, sa prvýkrát spomína v roku 1617. Xarel·lo je považovaná za autochtónnu pre oblasť Penedés. Parellada je tretia najpestovanejšia odroda. Má vysoký výnos a je dobre prispôsobená vyvýšenejším častiam Penedés. Chardonnay je povolené na výrobu Cavy od roku 1986. Ďalšie odrody, ktoré sú povolené používať pre Cavu, sú Garnacha, Trepat, Pinot Noir, Monastrell a Subirat Parent, tiež známy ako Malvasía, sa čoraz častejšie používa na výrobu Dulce a Semi Seco Cava.
Tradičná metóda
Ak je niečo, čím sa Cava odlišuje od väčšiny šumivých vín, je to spôsob výroby. Tradičná metóda, známa ako méthode champenoise sa od iných odlišuje sekundárnou fermentáciou vo fľaši. Hrozno používané na výrobu Cavy sa zbiera prevažne v auguste, a to ručne aj mechanicky. Hrozno je šetrne lisované, každá odroda zvlášť. Základné víno fermentuje väčšinou v nerezových tankoch, ale môže aj v drevených sudoch. Získané vína sa zmiešajú. Výsledné víno sa vyčíri a stabilizuje.
Zmes základných vín sa stáča do fliaš a pridáva sa licor de tiraje (tirážny likér). Sekundárna fermentácia prebieha vo fľaši. Fľaše sú poukladané v horizontálnej polohe (v španielčine známe ako en rima) v pivnici, kde budú uložené v tichosti a pri konštantnej vlhkosti a teplote po dobu minimálne deviatich mesiacov. Oxid uhličitý produkovaný touto druhou fermentáciou sa zachytáva vo fľaši a vytvára bubliny.
Fľaša sa postupne otáča a nakláňa, pričom končí vo zvislej polohe (po španielsky en punta), takže usadeniny kalu sa usadzujú v hrdle fľaše. To sa môže uskutočniť ručne alebo automaticky s fľašami umiestnenými v pupitre (klietkach), ktoré sa otáčajú strojmi nazývanými gyropalety. Keď sa sediment zachytí, odstrelí sa z fľaše. Hrdlo fľaše je zvyčajne zmrazené, takže po zložení uzáveru sa tuhé látky ľahko dostanú von. Tento proces sa nazýva degorgement. Do fľaše sa pridáva expedičný likér a uzavrie sa korkom.