Wehlener Sonnenuhr (Slnečné hodiny) je strmý vinohrad s chudobnou, kamenisto-bridlicovou pôdou. Býva považovaný za diamant v náhrdelníku klasifikovaných parciel na strednej Mosele. Má ideálne podmienky pre pestovanie viniča. Vína z tohto vinohradu pôsobia elegantne a zároveň precízne. Sedem vín od troch nemeckých vinárov zo šiestich ročníkov nám predstavil someliér Corner & Co. Rasťo Šuták.
Cono Sur - svetové vína z Čile
Cono Sur Vineyards & Winery je dcérskou spoločnosťou Concha y Toro Winery a tretím najväčším exportérom vín v Čile. Vinárstvo bolo založené v roku 1993 s víziou výroby prémiových a inovatívnych vín, ktoré vyjadrujú ducha Nového sveta. Jeho názov odkazuje na jeho polohu v Južnej Ameriky, nachádza sa v Chimbarongo, v údolí Colchagua. V roku 2015 sa stalo Cono Sur oficiálne víno Tour de France. Značka ConoSur je v top 10 najznámejších značiek vína na svete.
Technológia, kvalita a rešpekt k životnému prostrediu
Vinárstvo sa vyznačuje tromi hlavnými znakmi: kreatívnym využívaním technológií, orientáciou na kvalitu a rešpektom k životnému prostrediu. V roku 1995 ako prvé vinárstvo v Južnej Amerike použili syntetické zátky. V roku 2002 boli prvým čilským vinárstvom, ktoré použilo šróbovacie uzávery pre aromatické, biele vína a neskôr aj pre iné vína.
Cono Sur má vinice v niekoľkých údoliach pozdĺž krajiny: Limarí Valley, Aconcagua Valley, Casablanca Valley, San Antonio Valley, Maipo Valley, Cachapoal Valley, Colchagua Valley, Curicó Valley, Maule Valley a Bío-Bío Valley.
Vinárstvo vlastní 1600 hektárov viníc od údolia Limari po Bio-Bio (21 vinohradov, 19 odrôd).Pre Cono Sur sa trvalo udržateľné poľnohospodárstvo a ekologické hospodárenie viníc stalo spôsobom života vo vinohradoch. Ekologické hospodárenie znamená, že hrozno sa vyrába bez pomoci akýchkoľvek chemických produktov. Vyžadujú pomoc zvierat, hmyzu a samoreguláciu ekosystému. Vinohrady sú pestované s jasným cieľom vytvoriť základ kvality pre vína.
V priebehu rokov zaviedli akčný plán, ktorý zahŕňa prirodzené obhospodarovanie viníc, organickú produkciu, certifikácie ISO a vyrovnávanie emisií CO2 prostredníctvom stavu dodávky CarbonNeutral®. Cono Sur už niekoľko rokov podporuje výrobu biovín v Čile. V roku 2003 vo vinárstve vyrobili svoje prvé víno – Cabernet Sauvignon / Carménère, certifikované BCS Oeko Garantie GMBH Nemecko. V roku 2009 tri odrody, ktoré boli súčasťou sortimentu trvalo udržateľného poľnohospodárstva (Sauvignon blanc, Chardonnay a Pinot Noir), po získaní ekologického certifikátu sa stali súčasťou radu ekologických vín Cono Sur.
Za prvých 5 rokov svojej existencie Cono Sur Wines získalo viac ako 150 medailí a ocenení na najprestížnejších medzinárodných súťažiach. Vína Cono Sur ponúkajú na palube leteckých spoločností Lufthansa, British Airways, KLM, Virgin, American Airlines, Finnair a ďalšie.
Unikátna technológia
Vinárstvo a pivnica Cono Sur, ktoré sa nachádza v Chimbarongo, uprostred údolia Colchagua, sú vybavené špičkovou technológiou. Infraštruktúra vo vinárstve bola navrhnutá tak, aby umožňovala jemnú manipuláciu s hroznom a vínom. Dnes má vinárstvo Cono Sur celkovú kapacitu 12 miliónov litrov v nerezových tankoch s kontrolovanou teplotou. Pivnica pojme až 4 000 drevených sudov. V roku 1999 Cono Sur postavilo prístavbu, špeciálne navrhnutú budovu pre vinifikáciu odrody Pinot Noir, kde sa burgundské vinárske tradície spájajú s poprednou technológiou Nového sveta. Čoskoro postavili ďalšiu pivnicu, ktorá slúži výhradne pre prémiové vína Pinot Noir s kapacitou pre 530 000 litrov.
Inovator
Cono Sur bolo prvým vinárstvom, ktoré vyrobilo a vyviezlo víno odrody Viognier z Čile. A tiež jedno z prvých, ktorý vyrobil Gewürztraminer, plus prvý rizling s označením pôvodu BÃo-BÃo Valley.
Výroba Pinot Noir bola pre Cono Sur najzaujímavejšou výzvou a je to jediná odroda prítomná vo všetkých jeho kategóriách. „Projekt Pinot Noir“ sa začal v roku 1999 s cieľom vyrobiť najlepší Pinot Noir v Čile. Cono Sur vlastní jedny z najstarších viníc s Pinot Noir v Čile. Vinárstvo ako prvé v Čile vyrobilo Premium Pinot Noir a exportovalo ho. Pinot Noir sa vyrába podľa burgundskej tradície s použitím najnovších technológií. Martin Prieur, skúsený enológ, pomohol vybrať najlepší terroir pre Pinot Noir v Čile.
Ďalšie články
K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova. Vína vyrába iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.