offerBox
1

3. 10. - MasterClass Bordeaux 2021

offerImage

Pozývame vás na Masterclass ôsmich červených vín ročníka 2021 z Bordeaux, ktorý patril medzi klasické. 

Čítať viac

Slovenské vinobranie + víno Pivnica Čebovce zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
3-krát R alebo Rizling rýnsky po rakúsky

3-krát R alebo Rizling rýnsky po rakúsky

I keď Rizling rýnsky má vo svojom rodnom liste miesto narodenia Rheingau v Nemecku, veľmi dobre sa mu darí v susednom Rakúsku.

Inšpirujte sa: TOP vína odrody Rizling rýnsky 

Poznajte oblast DAC Wachau.


Rakúsko a jeho vinohradníctvo patrí vo svete vína medzi najdynamickejšie sa rozvíjajúce krajiny. Profituje zo severného vinohradníckeho pásma v blízkosti Álp, jedinečnej mikroklímy Neziderského jazera a unikátnych vinohradníckych polôh v povodí rieky Dunaj. Celková rozloha vinohradov je 46 500ha, na ktorých sa pestuje 26 bielych a 14 modrých odrôd. Ikonou rakúskeho vinohradníctva sú Grüner Veltliner - Veltlínske zelené, Riesling – Rizling rýnsky a Blaufränkisch - Frankovka modrá.

Riesling je hlavnou bielou odrodou spolu s Grűner Veltliner v regióne  Wachau.  Dobre sa mu darí tiež vo vinohradníckych oblastiach Kremstal DAC, Traisental DAC, Kamptal DAC a Weinviertel DAC. Riesling patrí k svetovo uznávaným odrodám. V Rakúsku sú veľmi populárne najmä mladé, pikantné, ovocné Rieslingy s vyššou kyselinkou.

Postupným vyzrievaním sa stávajú vína komplexné a elegantné. Ponúka široký rozsah štýlov, od suchého až po sladký. V závislosti od pôdnych podmienok, napríklad v regiónoch s bridlicovým podložím, má Rizling rýnsky výrazný minerálny charakter. Rizling odráža región lepšie ako akékoľvek iná odroda.

 

 

Wachau DAC leží v údolí rieky Dunaj medzi mestami Melk a Krems. Z najlepších polôh pochádzajú expresívne a minerálne Rizlingy, ktoré dokážu vyzrievať niekoľko desaťročí.  Sú to poväčšine strmé polohy a pôdy bohaté na kryštalické horniny. Dno údolia Dunaja tvorí dnes drsný riečny štrk s krycou vrstvou jemne zaplavených sedimentov.

Klímu ovplyvňuje zo západu atlantické prúdenie a z východu panónsky prúd. Vyskytujú sa mikroklimatické zóny v závislosti od sklonu  a expozície svahu. Horúce, suché letá a silné zimy sú vyvážené veľkou vodnou plochou rieky Dunaj. Chladný vzduch zo severu spôsobuje značné výkyvy denných a nočných teplôt, čo má pozitívny vplyv na dozrievanie hrozna.

Vína DAC Wachau sa delia na tri úrovne: Gebietswein, Ortswein a najvyššia Riedenwein. Tradičné označenie kategórii vín združenia Vinea Wachau je Steinfeder, Federspiel a Smaragd.

Rieslingy z Wachau ponúkajú vynikajúce a rozmanité možnosti kulinárskych kombinácií, či už s domácou rakúskou alebo medzinárodnou kuchyňou. Výborne sa hodí k rôznym úpravám rýb, populárny je Wienersnitzel so zemiakovým šalátom, sladšie verzie k orientálnym jedlám ako Kari a vo Wachau sú obľúbené plnené marhuľové guľky so sladkým Rieslingom v kategórii Trockenbeerenauslesse.

Riesling k rybe

V Rakúsku je veľká koncentrácia malých pestovateľov úzko prepojených s miestnymi družstvami, ktorí tak zveľaďujú krajinu. Príkladom je Winzer Krems v oblasti Kremstal DAC. Družstvo z Kremsu sa orientuje na kvalitu.

Združuje 981 pestovateľov hrozna z celkovej plochy 990 hektárov. Členmi družstva sú vinohradníci, ktorí pestujú vinič podľa prísnych pravidiel – integrovaná produkcia alebo ručný zber. Výroba vína je šetrná. Vinohrady majú úplne odlišnú štruktúru pôdy s menšími terasami ako vo Wachau.

Rizling výslovne odráža vlastnosti jednotlivých viníc, je viac aromatický, ovocný  a v teplých ročníkoch môže byť opulentný. Vína z Rieslingu dokonale ladia k regionálnej kuchyni , najmä k sladkovodným úpravám rýb a hydiny.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.