offerBox
1

17.1. - Degustačná večera s vinárstvom Papillon v Grand Hoteli Permon

offerImage

Pozývame vás na päť chodovú degustačnú večeru do novootvorenej reštaurácie Poetree´s v Grand Hoteli Permon, v Podbanskom. Zážitkovú večeru pripravovanú pod dohľadom šéfkuchára Igora Janigu budú sprevádzať unikátne slovenské vína vinárstva Papillon.

Lístky

Zmrazené ceny alkoholu -23%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

Čaje Damman -30% + Miska ako darček k nákupu čajov Dammann nad 40 €

Novinka zo Jurancon Clos Lapeyre

Novinka zo Jurancon Clos Lapeyre

Jean-Bernard Larrieu je hlavou rodinného podniku Clos Lapeyre, je treťou generáciou rodiny Larrieu. Vinárstvo sa nachádza južne od Pau a Biarritz, na strmých svahoch s výhľadom na Pyreneje. Vinohrady sa rozkladajú na 18 hektároch, z ktorých väčšina je orientovaná na juh a sú obhospodarované s filozofiou rešpektovania prírody. Vinárstvo má od roku 2005 certifikáciu ekologické poľnohospodárstvo a biodynamike sa venujú od roku 2013.


Vinárstvo a vinohrady

Jurançon je veľmi malá vinohradnícka oblasť nachádzajúca sa v Pyrenejach v juhozápadnom Francúzsku, je známa svojimi sladkými vínami. 

Clos Lapeyre sa tradične venovalo zmiešanému hospodáreniu s drobným ovocím a hroznom. Od roku 1985 sa farma začala venovať výlučne len pestovaniu hrozna. Vinice sú vysadené na terasách v nadmorskej výške 300 až 400 metrov. V roku 2000 rodina Larrieu vlastnila 10 hektároch. V roku 2004 prevzala Nays-Labassère, nádherný, starý vinohrad s rozlohou 7 hektárov v srdci Chapelle-de-Rousse. 

Pôdy vo vinohradoch sú hlinito-ílovité ležiace na typickom „poudingue de Jurançon“. Podložie tvorí slávny vápencový „podingue“. Je to kombinácia kameňov vytvorených eróziou Pyrenejí. Pôda je pokrytá mäkkými vrstvami (piesočnatý íl a kremičitý íl), striedané s vrstvami nahromadenia ílov, ílovcov a pieskov s okruhliakmi na povrchu. V Clos Lapeyre sa vo vinohradoch pracuje podľa pravidiel ekologického poľnohospodárstva (certifikácia FR BIO 10), aby sa podporila a optimalizovala životnosť pôdy, rešpektom na životné prostredie. Od roku 2005 ekologické vinohradníctvo s licenciou French Quality a biodynamika od roku 2013. 

Podnebie

Clos Lapeyre, 40 km od úpätia Pyrenejí a 100 km od oceánu, v srdci Jurançonu, má oceánske podnebie prospešné pre vinohrady. Typické sú veľmi vysoké ročné zrážky až 1200 mm. Dažde sú najmä v zime a na jar vo forme prehánok, letné búrky sú časté a niekedy prudké s krupobitím. Jeseň je mierna a suchá, dokonca sa v niektorých rokoch hovorí o babom lete s vplyvom horúceho vetra zo Španielska, Balagùer.

Odrody

V rokoch 1972 až 1975 farma vlastnila 5 hektárov, z toho 3 na terasách, vrátane Camina Larredyu, prvých terás v Jurançone. Vinič vysadený s veľmi nízkou hustotou, 1000 max. 1100 viniča/ha, svahy na strmých pozemkoch dosahujú výšku 6 až 8 metrov. Vinice sú vysadené v smere svahu. Horná časť svahu Lapeyre bola opätovne vysadená v rokoch 1982 až 1984. Nádherný Bish cirque (amfiteáter) bol založený v rokoch 1994 až 1998. Parcely Navaillés a Poudempa pochádzajú z rokov 1991 a 1993. „Mantoulan“ bol postupne vysadený do roku 2008. 

V apelácii Jurançon je povolené používať päť odrôd. Clos Lapeyre pestuje odrody Petit a Gros Manseng spolu s Courbu a Camaralet. 



 

Výroba

Zber je 100% ručný a 50% bieleho hrozna určeného na suché vína je odstopkované. Vinárstvo používa vlastné kvasinky. Vína sú fermentované v nerezových tankoch alebo v sudoch foudre, v závislosti od štýlu vín. Pivnica je jednoduchá a klasická, pretože vína sa vyrábajú vo vinohradoch. Ročná produkcia sa pohybuje okolo 70 až 90 tisíc fliaš, v závislosti od ročníka. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.