Vianoce sú časom, keď sa stretávame s rodinou, zdieľame radosť, lásku a nezabudneme na tie najlepšie momenty pri spoločnom stole. A práve v týchto chvíľach, kedy si vychutnávame tradičné vianočné pokrmy, je Tokajské víno ideálnym partnerom, ktorý umocní každú chvíľu.
Portské víno a malé čokoládové tortičky
Portské víno a malé čokoládové torty sú skvelou kombináciou sladkých chutí. Delikátne portské víno sa dokonale spája s dekadentnou, čokoládovou chuťou koláčikov. Vychutnajte si s nami lahodné čokoládové tortičky s pohárom portského vína.
Čokoláda a portské víno
Horká čokoláda je najlepšou voľbou pre kombinovanie s portským vínom. Intenzívna, komplexná chuť tmavej čokolády doplní chuť červeného, sladkého portského vína.
Portské víno a čokoláda spolu tvoria nádhernú kombináciu. Čokoládové dezerty sú obzvlášť lahodné, keď sa podávajú s pohárom portského vína.
Príkladom je náš recept na malé čokoládové tortičky, ktoré sú naplnené bohatým čokoládovým krémom medzi 2 vrstvami čokoládovej torty. Keď sa podávajú s pohárom portského vína, určite potešia každého.
Ak hľadáte spôsob, ako ukončiť večeru, potom nehľadajte nič iné ako portské víno a čokoládu. Táto klasická kombinácia určite poteší aj tie najnáročnejšie jazýčky. Takže keď budete nabudúce hľadať špeciálny dezert, vyskúšajte našu lahodnú čokoládovú tortičku spolu s pohárom portského vína, nebudete sklamaní.
Vychutnajte si ho s kalichom značky Riedel červeného portského vína. TIP: Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port 2010, Graham's L.B.V. Port 2018
Prevzaté: Riedel Blog.
Krátke fakty o portskom víne
• Portské víno je fortifikované víno vyrábané v údolí Douro na severovýchode Portugalska
• Vyrába sa zo zmesi viacerých odrôd, predovšetkým Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca a Tinto Cāo
• Portské víno je tradične sladké, červené víno, ale vyrábajú sa aj suché, polosuché verzie
• Zvyčajne sa podáva k dezertu, ale dá sa použiť aj do koktailov a varenia ako súčasť omáčok
• Názov „porto“ pochádza z mesta Porto na ústí rieky Douro
Ingrediencie
Na cesto:
• 150 g polevy z tmavej čokolády
• 6 vajec (veľkosť M)
• 150 g masla
• štipka soli
• 125 g práškového cukru
• 125 g hladkej múky
• štipka prášku do pečiva
Na polevu:
• 75 g malín
• 1 lyžica práškového cukru
• 100 g mliečnej čokoládovej glazúry
• 30 ml smotany
Čokoládový krém:
150 g tmavej čokolády, 375 g smotany
Na dekoráciu:
• maliny
• černice
• čučoriedky
• čokoládové tyčinky
Postup
Príprava čokoládového krému:
Tmavú čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte do misky. Smotanu krátko zohrejte, pridajte čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Odložte do chladničky aspoň na 12 hodín.
Príprava cesta:
Rúru predhrejte na 150°C. Vo vodnom kúpeli roztopíte polevu z tmavej čokolády. Maslo, soľ a 75 g práškového cukru zmiešate. Vajíčka oddelíte. Pridáte žĺtky k maslovej zmesi spolu s rozpustenou čokoládovou polevou a miešate do hladka. Múku zmiešate s práškom do pečiva a vmiešate do žĺtkovej zmesi. Z bielkov vyšľaháte tuhý sneh, postupne pridávate 50 g práškového cukru. Potom do cesta opatrne vmiešate vyšľahané bielka. Cesto rozotriete na plech a pečiete asi 15 minút. Nechajte ho úplne vychladnúť. Potom pomocou okrúhleho vykrajovača vyrežte 12 malých okrúhlych tortičiek z cesta.
Príprava glazúry:
Maliny roztlačíte s práškovým cukrom a prepasírujete cez sitko. Polevu z mliečnej čokolády so smotanou a malinovou dužinou rozpustíte vo vodnom kúpeli a vymiešate do hladka. Čokoládový krém vyšľaháte dotuha. Každú tortičku potriete malinovou polevou a necháme krátko zaschnúť. Šesť korpusov naplňte čokoládovým krémom a 4-5 bobuľami. Navrch položte ďalší korpus. Vrch tortičiek veľkoryso ozdobte ovocím a čokoládovými tyčinkami.
Ďalšie články
Zapojte sa do hry o trojdňový pobyt na Tokaji pre 2 osoby. Penzión Tokaj Ostrožovič sa nachádza na pokojnom mieste v obci Veľká Tŕňa v srdci slovenského vinárskeho regiónu. Ponúka vínnu pivnicu, degustácie vín a úžasnú atmosféru.
Do súťaže sa můžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky Ostrožovič na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 29. 11. - 19. 12. 2024.
12. novembra 2024 na InterContinental Berlin ocenili víťazov European Coffee & Hospitality Awards 2024. Lavazza, jedna z najvýznamnejších svetových pražiarní kávy, získala ocenenie „Najlepšia komerčná pražiareň kávy“ na European Coffee & Hospitality Awards 2024 počas @COHO Expo – The Coffee & Hospitality Expo. Na druhom mieste skončili Illy a Löfbergs. Toto uznanie zdôrazňuje odhodlanie spoločnosti Lavazza v snahe o dokonalosť kávy v kombinácii s trvalo udržateľnou kvalitou.
Keď nás obklopuje zima, je to ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom červeného vína alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.