Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Zápisky z degustácie MasterClass Rizling Fundus Regius
Dva roky po Cabernete z Jacíkovej vinice sa dňa 21. septembra uskutočnil MasterClass opäť s vinárstvom Fundus Regius. Tento krát hlavná úloha patrila odrode Rizling rýnsky. Podobne ako Cabernet aj Rizling z tohto vinárstva je esenciou charakteru a výnimočnosti vín z tejto lokality. V rámci degustácie sme mali možnosť ochutnať osem Rizlingov z ôsmich ročníkov v sprievode someliéra Rasťa Šutáka a jeho tvorcov.
Vinárstvo Fundus Regius založili manželia Regendovci v roku 2003 na východe Slovenska v malebnej dedinke Priekopa. Ján Regenda začal pôvodne na prenajatých vinohradoch, ku ktorým neskôr pribudla vlastná Jaciková vinica (15 ha). Tá sa progresívne opiera o tri odrody Rizling rýnsky, Tramín červený a Cabernet Sauvignon. Tufová – hlinitá pôda s prímesou vápenca so sopečným podložím a špecifickou mikroklímou (blízkosť Zemplínskej Šíravy) dodávajú vínam autentický prejav miesta pôvodu, neuveriteľnú vitalitu a východniarsky temperament. Dnes v práci svojho otca pokračujú jeho dve dcéry Barborka a Veronika spolu s vnukom Marekom. Od roku 2017 vo vinárstve používajú len ekologické postreky s prirodzeným prechodom na bio.
„Tramín červený rodí štandardne dobre, Cabernet je vďačný, ale Rizling je nepredvídateľný, najviac reaguje na zmenu klímy,“ hovorí Barborka Rakúsová. „Citlivo reaguje na sucho a obsah vody v pôde,“ dodáva jej syn Marek.
Vína Fundus Regius ochutnala aj svetová kritička a spisovateľka Jancis Robinson, ktorá vínu Cabernet Sauvignon 2013 dala rovnaké hodnotenie ako klasifikovaným vínam z Bordeaux.
Masterclass Fundus Regius
Rizling r.2021 mal dnes večer svoju premiéru, len 2 týždne po nafľašovaní. Jeho čas ešte len príde, avšak už teraz v ňom cítiť potenciál pozitívneho vyzrievania. „Ročník 2021 bol u nás výnimočný,“ prezrádza Barborka. „Bolo veľmi sucho, čo Rizlingu vyhovuje,“ dodáva. Klasický, komplexný a prirodzený. Bude zaujímavé sledovať jeho vývoj. Možno pokračovateľ Extra 2013...
Druhý v poradí ochutnávame Rizling z ročníka 2018. „V tomto roku sme mali veľa hrozna a bobuľky boli veľké,“ hovorí Veronika Regendová. „Zber začal veľmi skoro, už koncom augusta,“ doplnila. Prirodzený, ovocno-kvetinkový s mäkkou kyselinkou a peknou hroznovou informáciou. Posledné víno, ktoré vytvoril ešte pán Regenda.
Pokračujeme s ročníkom 2013. V tomto roku vyrobili vo vinárstve až tri rôzne Rizlingy. My sme ochutnali dva a to Rizling Extra a Rizling polosuchý. Rizling Extra 2013 je podľa slov someliéra Rasťa Šutáka adekvátny pokračovateľ Rizlingu 2011. Má hĺbku, výraz a charakter.
Po desiatich rokoch si zachováva neuveriteľnú sviežosť. Kandizované citrusy, sušená marhuľa, možno medovka a jemný dotyk petroleja. Jeho prejav sa naplno ukáže pri vyššej teplote. Rizling s veľkým R. Kto si toto víno kúpil do svojej pivnice, urobil veľmi dobre, už je vypredané. Podobne i jeho polosuchá verzia. Hrozno bolo zberané neskôr z inej časti vinohradu. Jemne oxidatívne s orieškovo-medovými tónmi. Harmonický a šťavnatý Rizling.
Ročník 2011 panenský Rizling z Jacíkovej vinice. Časť vína bola najprv nafľašovaná do 0,5l fliaš. „Náš otec hovoril, že víno v pollitrovej fľaši je ideálne pre dvoch k večeri,“ spomína Barborka. Druhá časť Rizlingu 2011 bola už nafľašovaná do štandardných 0,75l fliaš. Vyzretý, komplexný Rizling s tónmi bielej fialky, mliečnej čokolády a jemnej botrytídy. V chuti stále ovocný, so živým prejavom a výbornou kyselinkou. Stále s potenciálom.
Šiestym Rizlingom v poradí bol „netradičný experiment“ Rizling Orange 2016, ktorý bol servírovaný v kalichu Riedel Oak Chardonnay pri vyššej teplote. „Hrozno sme odstopkovali a dali do vinifikátora. Víno bolo na šupkách 5 dní,“ spomína Marek Rakús. Jemne semi oxidatívny charakter Rizlingu so stopou záhradného ovocia, maslových sušienok, kamiliek a čaju oolong. V chuti svieži s hroznovým charakterom a ľahkou tanínovou štruktúrou. Odporúčam k bryndzovo smotanovému podplamenníku.
A blíži sa vrchol MasterClassu. Ochutnať slovenský Rizling z ročníkov 2006 a 2005 je sviatkom. Hrozno pochádzalo ešte z prenajatých, 40-ročných vinohradov z Porúbky, z Nižného Hrunu. Ušľachtilý a koncentrovaný Rizling 2006 s dokonalou harmóniou medzi stále sviežou kyselinkou a zvyškovým cukrom. Rizling 2005 je viac vrstevnatý, jabĺčkovo-biskvitový so stále živou a dynamickou štruktúrou. Odporúčam k meditácii. Neuveriteľné, že stále si ich môžete stále kúpiť...
Ochutnať vína z vinárstva Fundus Regius je vždy sviatkom. Autenticitu a prirodzenosť ukázal aj Rizling Orange 2022 (z tanku) na záver večera. „Tento krát to už nebol experiment, ale jasný cieľ,“ s úsmevom povedal Marek. K nemu bol podávaný syr Volovec, ktorý vytvoril spolu s Rizlingom skvelú kombináciu.
Už začiatkom októbra pripravujeme MasterClass so sicílskym vinárstvom Planeta.
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.