Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Vianoce u vinárov z južnej Moravy
Pokračujeme s príbehom ako Vianoce vnímajú a prežívajú vinári. V prvej časti sme vám predstavili Vianoce u slovenských vinárov. V druhej časti pôjdeme na návštevu k našim susedom na južnú Moravu.
Traja moravskí vinári nám porozprávali, aké sú Vianoce u nich doma, aké majú zvyky a v čom sú iné, ako tie naše slovenské. Pri čítaní vám odporúčam popíjať moravské víno.
Přečítajte si aj Ako trávia Vianoce zahraniční vinári
Vinařství J. Stávek /Jan Stávek/
U nás a myslím si, že rovnako ako u ostatných moravských vinárov, sú Vianoce vyslobodením od zhonu, ktorý začína vinobraním na konci augusta a končí 24-tého decembra doobeda poslednými predanými fľašami. Minimálne cez vianočné sviatky máme dosť času podeliť sa o mladá vína s rodinou a najbližšími a tiež ochutnať skvosty z archívu, na ktoré nebol cez rok čas alebo sa práve čakalo na ich otvorenie s tými najbližšími. Do štedrovečernej večere držíme prísny pôst a k večeri otvoríme nejaké bublinky. Obvykle nejaký sekt z chladnejšej oblasti (Rakúsko, ČR, Nemecko) alebo Cavu.
Tento rok možno zvolíme naturálnejšiu cestu a otvoríme náš Pet Nat, ktorý sme vyrobili prvýkrát. K rybe volíme vždy biele suché víno s kyselinkou. Obvykle vyhrá moravský vlašák ideálne z Dunajovických kopcov alebo vyzretý Rizling.
Osvedčil sa nám i Sauvignon. Radšej vždy otvoríme viac fliaš, pretože večera je obvykle dlhá a s pribúdajúcimi deťmi sa predlžuje i následná doba strávená pri vianočnom stromčeku. Pár starších červených vín dekantujem už poobede, ktoré v priebehu večere a pri rozbaľovaní darčekov postupne s rodinou degustujeme. Potom ideme na polnočnú a po nej zasadneme k rodinnej konverzácii a to väčšinou prichádzajú na rad sladká vína typu tokajské, portské a madeira.
Do Nového roku 2021 si prajem, aby sme mali viac príležitostí sa stretávať a zdieľať spolu zážitky a radosť. Víno si síce v posledných mesiacoch domácej karantény zaslúži konečne väčšiu pozornosť a dôkladné skúmanie, ale zároveň vyžaduje aj veselosť vo forme spoločenskej konverzácie a zábavy. Tá teraz v spoločnosti trochu chýba.
Po troch rokoch ideme von s novým ročníkom Frankovky Reservy, ktorá sa vyrába len v tých najlepších rokoch, čo bolo zatiaľ len v rokoch 2015, 2006 a 2000. Avšak kedy to presne bude, je zatiaľ vo hviezdach. Teraz kupážujeme sudy a chystáme sa na fľašovanie. Novinkou bude tiež rosé z Merlotu a Frankovky, ľahké, šťavnaté a osviežujúce na letní pitie.
Vinařství Gurdau /Marek Sedláček/
Vianoce u vinára sú asi rovnaké ako u každého iného. Pre vinára sú predovšetkým časom odpočinku po náročnom závere roka, kedy prebiehalo vinobranie a práca s mladým vínom. K štedrovečernému stolu si otváram najradšej víno, ktoré som si v danom roku priviezol z dovolenky v zahraničí, ideálne od vinára, ktorého som navštívil a zaujal ma.
Do Nového roku si prajem hlavne, aby boli všetci zdraví a šťastní, pretože sú to tie najdôležitejšie veci v živote. V budúcom roku nás čaká množstvo zaujímavej práce. Okrem pokračujúcej výstavby vinárského domu v Kurdejove otvárame samostatný vínny sklep na menšie degustácie pre našich zákazníkov.
Čaká nás tiež premiérová výsadba modrých odrôd na plánované červené cuvée a výsadba ďalšieho rizlingu na našej najvyššie položenej trati Lipiny. Do našej ponuky sme už teraz ku koncu roku zaradili niekoľko nových vín, z ktorých máme veľkú radosť!
Vinařství Špalek /Marek Špalek/
Dva dni pred Štedrým dňom ideme kúpiť živého pohořelického kapra, ktorého necháme cez noc vo vani. Nasledujúci deň ho zabijeme. Súčasťou štedrovečernej večere je totiž ako predkrm marinovaný kapor, ktorého je potrebné nechať odležať cez noc. Večer pred štedrým dňom sa zdobí stromček.
Na štedrý deň sa drží pôst. K obedu je veľmi ľahká (vodová) kyselica. Zvyk, ktorý si priniesli Špalkovi z Valašska. Poobede ideme na cintorín spomínať na predkov. Štvorchodová večera sa začína okolo šiestej hodiny: rybí predkrm, rybia polievka, rezeň z kapra so zemiakovým šalátom a nasleduje ľahší dezert na báze domáceho medu. K štedrovečernej večeri sa pije vždy niekoľko druhov vín. Ako prípitok sekt od kamaráta (tento rok to bude sekt od Jarka Galu – sami totiž nevyrábame), potom náš Ryzlink rýnský ku kaprovi a k dezertu sa podáva tradične naše ľadové víno z Veltlínského zeleného. A potom sa rozsvieti stromček a radujeme sa z radosti pri rozbaľovaní darčekov. O polnoci ideme do kostola na polnočnú omšu.
Do Nového roku 2021 si prajeme, aby bol lepší ako ten prapodivný rok 2020. Aby nás Covid už prestal otravovať a dovolil nám žiť zase ako predtým!
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.