Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Víno na vianočný stôl
Čas Vianoc nám už klope na dvere. Vonku padá sneh, v izbe svieti vianočný stromček a v kuchyni pomaly vrcholia prípravy. Gazdinky vypekajú koláče podľa svojich overených receptov od babičiek a mám, medovníky, medvedie labky, štedrák, perník... Prinášame Vám niekoľko typov, ktoré vám spestria blížiace sa chvíle pokoja a pohody.
Otec rodiny má na starosti výber ryby a deti môžeme zapojiť do prípravy zemiakového šalátu. Každá rodina má svoje tradície. K Vianociam neodmysliteľne patria jedlá, ktoré si v bežné dni počas roka nedoprajeme. To sa týka aj vína, vianočné sviatky si zaslúžia výnimočné vína k štedrovečernej tabuli.
Ako sa hovorí, iný kraj, iný mrav alebo iné štedrovečerné menu. Najuniverzálnejším vínom v gastronómii je šumivé. Výborne sa hodí ako aperitív, ale môže sprevádzať celé vianočné menu. Odporúčam si vybrať sekt v kategórii Brut Nature, Extra Brut a Brut, napríklad z vinárstva Hacaj. Výborným partnerom, táto slávnostná vianočná chvíľa si to naozaj zaslúži, môže byť Champagne Bollinger Special Cuvée Brut.
TIP: Ochutnajte exkluzívne džemy so šampanským a portským vínom Gentlejam, nájdete v našom eshope.
Víno k rybe
Výber vína závisí od typu ryby, ktorá bude servírovaná. Veľa slovenských rodín uprednostňuje klasiku, čiže vysmážaného kapra alebo filé z morských rýb. Niektorí ľudia skôr preferujú pečeného pstruha alebo zubáča, vyhľadávaný je i losos. Zámerne vyberiem vína k rybe, pretože zemiakový majonézový šalát si s vínom až tak dobre nerozumie.
Univerzálnym bielym vínom k rybe je Veltlínske zelené, Silvánske zelené alebo Rizling rýnsky s vyšším podielom kyseliniek, aby redukoval tuk z vysmážanej alebo pečenej rybe. Odporúčam Karpatská Perla Veltlínske zelené Noviny 2018, Igor Rariga Silvánske zelené 2017, Chateau Belá Riesling 2018. Ak sa rozhodnete pre lososa, môžete vyskúšať s ružovým vínom Cabernet Sauvignon Rosé 2018 z vinárstva Víno Natural Domin & Kušický.

Univerzálnym bielym vínom k rybe je Veltlínske zelené, Silvánske zelené alebo Rizling rýnsky.
Víno a iné mäso
Nie každý má rád ryby, v niektorých rodinách sa servírujú vysmážané bravčové alebo teľacie rezne alebo pečená morka. Z vín mimo Slovenska odporúčam Riesling z Nemecka a Grüner Veltliner z Rakúska. Dobrým typom môže byť pre Vás Prinz von Hessen Riesling Dachsfilet 2015 alebo Zillinger Horizont Grüner Veltliner 2018.
K pečenej morke môžeme zvoliť ľahšie červené víno s vyššou aciditou a nižším podielom trieslovín. Zo Slovenska odporúčam Cabernet Sauvignon 2015 z vinárstva Fundus Regius, Frankovka modrá 2016 Mrva & Stanko, z Rakúska Rosi Schuster Sankt Laurent Zagersdorf 2011 alebo z Francúzska Domaine Chanson Santenay 2015.
Sladké víno na konec
Vianoce sú obdobím, kedy sa človek nevyhne sladkostiam. Každý ponúka taký alebo onaký koláč či zákusok, všetky vyzerajú lákavo a nedá sa odolať. Ak máte radi sladké vína, práve teraz je čas otvoriť si fľašu vína ako je Tokaj alebo portské víno. Zo slovenských vín odporúčam J&J Ostrožovič Tokajský výber 6-putňový 2003, z portských vín Graham´s 20YO Tawny Port, sherry Ximénez-Spínola Pedro Ximénez Solera 2018.
Nielen cez Vianoce by mali byť ľudia k sebe štedrí a dopriať si gastronomické zážitky. Vianoce sú sviatkom rodiny a priateľov. Darujte si navzájom čas a mimoriadne vína.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.