Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Tramín Červený - odroda vína, ktorá dala svetu štýl
Pre mnohých milovníkov vína a pre naše nežnejšie polovičky je Tramín vstupnou bránou do sveta kvalitných vín. Za jej úspechom je aj krásna a mohutná aromatika pripomínajúca sladké korenie, ružový olej alebo sušené ovocie spojené zväčša z dlhou a plnou dochuťou.
Sladké výbery Tramínu sú vhodné ako digestív alebo k veľmi sladkých dezertom na báze sušeného ovocia alebo medu.
Tramín Červený je odroda, ktorej pôvod je stále nejasný. Mnohí odborníci považujú ako pravlasť tejto odrody Francúzsko alebo severné Taliansko. Jasné je to, že táto odroda bola pri vzniku niekoľkých púčikových variácií ako napr. Traminer Blanco alebo Gewürztraminer. V našich končinách sa často používa ako základ na šľachtenie nových odrôd. Vďaka tomu máme odrody ako Pálava alebo Devín.
Objavte Tramín červený v našom eshope.

Slovensko aj Nový Zéland
Tramín má mnoho tvárí a dnes ho pestujú takmer v každej známej svetovej vinohradníckej oblasti. Tie najklasickejšie sú Alsasko vo Francúzsku, Alto Adige v Taliansku alebo v Novozélandskej apelácií Marlborough. Každá táto lokalita dodáva vínu určitý chuťový aj aromatický profil, ktorý dotvára a upravuje samotný vinár.
Je dobré si porovnať prejav tejto odrody napríklad od Alsaského biodynamického vinára Zind–Humbrecht, ktorého vína patria medzi to najlepšie a najcennejšie čo viete z tejto oblasti ochutnať. Určite nezabudnite na modernejší a sviežejší štýl z Nového Zélandu, kde vinárstvo Villa Maria pestuje Tramín v chladnejších lokalitách Marlborough.
Pre slovenských lokálpatriotov je skoro povinné otvoriť si fľašu z Nitrianskej oblasti. Malé vinárstvo Žitavské vinice sa zaoberá produkciou limitovaných a sladkých vín z tejto odrody.

Vhodné k jedlu
Vína tejto odrody sa hodia skvelo k dobrej gastronómii. Je pritom jedno, či si otvoríte vína z Európy, Nového sveta alebo vášho obľúbeného slovenského vinára. Mladé ročníky a sviežejšie vína kombinujte s ovocnejšími šalátmi alebo s korenistou ázijskou úpravou rýb.
Ak patríte k milovníkom klasických jedál, pripravte si paštétu z kačacích alebo husacích pečienok a k nej podávajte staršie alsaské víno. Sladké výbery Tramínu sú vhodné ako digestív alebo k veľmi sladkých dezertom na báze sušeného ovocia alebo medu.
V každom prípade si túto krásnu odrodu otvorte v kruhu priateľov. Určite by nemala chýbať žiadnej kamarátskej ochutnávke vína alebo vo vašom archíve.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.