Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Miešané drinky - Rum v hlavnej úlohe a tipy na koktaily
Rum sa teší veľkej popularite. Dokonca oslavuje i narodeniny, tento deň pripadá na 16. augusta. Pôvod slova rum nie je úplne známy, pravdepodobne pochádza z anglického slangového slova „rumbullion“, čo v preklade znamená hýrivá zábava. Celosvetovo sa vypije viac ako 1,4 biliónov litrov rumu ročne, buď v čistej forme alebo ako súčasť koktailov. Pripravte si na deň rumu svoj letný rumový koktail. Môžete sa nechať inšpirovať našimi tipmi.
Koktaily na báze rumu
Skutočná krása rumu spočíva v jeho všestrannosti. Vyrába sa vo viac ako 80 krajinách a v širokej škále štýlov, od jemného bieleho po tmavý rum. A hoci sa rum často popíja sám, jeho chuť v kokteiloch skutočne zažiari.
Vedeli ste...
Počas 18. a 19. storočia boli Jamajka, Haiti a Trinidad najväčšími producentmi rumu, v tesnom závese za nimi boli Kuba a Portoriko. Rum oficiálne vznikol v 17. storočí na ostrove Barbados a odtiaľ sa za pomoci pirátov dostal aj do ostatných častí Karibiku. Avšak prvé pokusy boli už v Číne a v Indii oveľa skôr, odkiaľ sa priviezol do Južnej Ameriky.
Rum musí byť vyrobený zo 100 % z cukrovej trstiny, čerstvo lisovanej sladkastej šťavy, z ktorej sa vyrába sotva 10 % celosvetovej produkcie rumov. Alebo z vedľajšieho produktu pri výrobe trstinového cukru – melasy, tmavohnedej hustej hmoty pripomínajúcej tekutú čokoládu, laicky nazývanej „odpad s hodnotou zlata“.
Daiquiri
Legenda hovorí, že tento klasický koktail vynašiel v roku 1898 v meste Daiquiri na juhovýchodnom cípe Kuby americký banský inžinier menom Jennings Cox.
Nie je žiadnym prekvapením, že Daiquiri, ktoré má len tri ingrediencie v klasickej forme receptu – svetlý rum, limetkovú šťavu a sirup. Daiquiri bol obľúbeným koktailom Ernesta Hemingway a prezidenta JFK.
Ingrediencie:
50 ml svetlého rumu Caney
25 ml čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
10 ml cukrového sirupu
Pridajte rum, limetkovú šťavu a cukrový sirup do šejkra s ľadom a pretrepte, kým dobre nevychladne. Precedíme do vychladeného koktailového pohára. Ozdobte limetkou.


Piña Colada
Milovníci tropických kokteilov milujú zmes rumu, kokosu, limetkovej a ananásovej šťavy. Piña Colada debutovala v roku 1952, keď ju prvýkrát namiešal Ramon Marrero Perez, hlavný barman v Caribe Hilton v Old San Juan v Portoriku. Piña Colada v posledných rokoch zažíva renesanciu. Tento koktail je sladký, ale vyvážený jemnou pikantnou chuťou rumu a kyslejšou ananásovou šťavou, ktorú dopĺňa kokos. Či už ste na dovolenke alebo si koktaily pripravujete doma, nezabudnite si pripraviť Piña Coladu.
Ingrediencie
60 ml svetlého rumu Havana
30 ml kokosovej smotany
30 ml ananásovej šťavy
15 ml čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
Pridajte rum, kokosovú smotanu, ananásovú a limetkovú šťavu do šejkra s ľadom a intenzívne pretrepávajte 20 až 30 sekúnd. Preceďte do vychladeného koktailového pohára cez drvený ľad. Ozdobte kolieskom ananásu.
Mai Tai
Mai Tai je jedným z najznámejších rumových koktailov na svete. Skladá sa z rumu, pomarančového curaçaa, čerstvej limetkovej šťavy a orgeatu (jemný mandľový sirup). Dokonca si užil hviezdny debut v Elvisovom filme „Blue Hawaii“. Mai Tai je svieži, vyvážený koktail s rumom. Dnešní barmani pokračujú v tradícii miešania s cieľom nájsť optimálnu kombináciu chuti, hĺbky a komplexnosti. A pokiaľ ide o názov, údajne prvý človek, ktorý koktail vyskúšal, zakričal „Mai Tai!“ čo v tahitčine znamená „najlepší z tohto sveta“.
Ingrediencie
30 ml bieleho rumu Caney
30 ml tmavého rumu Caney
15 ml pomarančového curaçao
15 ml čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
15 ml mandľového sirupu
Pridajte biely rum, curaçao, limetkovú šťavu a orgeat do šejkra s drveným ľadom a zľahka pretrepte asi 3 sekundy. Nalejte do vychladeného koktailového pohára. Po vrchu polejte tmavým rumom. Ozdobte kolieskom limetky a vetvičkou mäty.

Oslávte Mezinárodný deň rumu s pohárikom tohto zlatistého nápoja alebo si pripravte rumový koktejl. Tradičný nápoj dobrodruhov a moreplavcov si časom získal popularitu po celom svete. V našej ponuke nájdete vyše 50 druhov rumu. Skvelým tipom je balíček dvoch rumov Blue Stamp z ostrova Maurícius, ku ktorým vám ako darček pribalíme ploskačku na letnú turistiku. Nájdete na eshope.

El Presidente
El Presidente, vznikol na začiatku 20. storočia na Kube. S najväčšou pravdepodobnosťou bol pomenovaný po prezidentovi Mariovi Garcíovi Menocalovi, ktorý riadil krajinu v rokoch 1913 až 1921, El Presidente je klasika sama o sebe, sa vyrába z bieleho rumu, pomarančového curaçaa, suchého vermútu a grenadíny. Vyvážený koktail.
Ingrediencie
45 ml bieleho rumu Caney
20 ml vermútu Casoni
10 ml pomarančového curaçao
pár kvapiek grenadína
Do šejkra s ľadom pridajte biely rum, vermút, pomarančové curaçao a grenadínu a miešajte, kým dobre nevychladnú. Precedíte do vychladeného koktailového pohára.
Rum Old Fashioned
Old Fashioned je klasický koktail a podáva sa na celom svete. Vyžaduje tmavý rum, sirup, nové korenie a dva druhy bitterov: pomaranč a Angostura.
Ingrediencie
60 ml tmavého rumu
1 čajová lyžička nového korenia
1 čajová lyžička sirupu
pár kvapiek Angostura bitteru
pár kvapiek pomarančového bitteru
Vložte veľkú kocku ľadu do old fashioned pohára. Pridajte rum, nové korenie, sirup a oba bitteri. Miešajte, kým dobre nevychladnú. Ozdobte pomarančovou kôrou.

Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.


