Vína z Českej republiky
V posledných desaťročiach sa Česko vyšvihlo v kvalite výroby vína ako aj jeho propagácii. Má dve vinárske oblasti – Čechy (podoblasť Litoměřická a Mělnícka) a Morava (podoblasti Velkopavlovická, Znojemská, Mikulovská a Slovácka), ktoré sa rozprestierajú na ploche takmer 18 000ha. Najpestovanejšími odrodami, podobne ako u nás, sú Veltlínske zelené, Ryzling rýnsky, Svätovavrinecké a Frankovka. Vďaka podpore vinárskeho fondu a súdržnosti vinárov vzniklo 7 združení VOC – Víno originální certifikace (Mělník, Blatnice, Modré Hory, Mikulov, Pálava, Znojmo a Valtice). Vína VOC sa vyrábajú z odrôd typických pre danú oblasť s postupným prechodom k apelačnému systému. Nie len v hlavnom meste vznikajú nové a kvalitné reštaurácie, ktoré aktívne pracujú s vínom. Výborné turistické zázemie, podpora od štátu šíria dobré meno miestnych vín aj za hranice republiky. Pozitívny vínny marketing sa opiera o požiadavky dnešnej doby. Rozmanitosť českého a moravského vinárstva tvoria známe veľké vinárske firmy, ale aj nové malé rodinné vinárstva, ktoré upriamujú pozornosť na hospodárenie v harmónii s prírodou. Zároveň svojimi vínami zdôrazňujú jedinečné spektrum vín čerpajúcich inšpiráciu v tradícii a zmysle pre originalitu.