Vianoce sú časom, keď sa stretávame s rodinou, zdieľame radosť, lásku a nezabudneme na tie najlepšie momenty pri spoločnom stole. A práve v týchto chvíľach, kedy si vychutnávame tradičné vianočné pokrmy, je Tokajské víno ideálnym partnerom, ktorý umocní každú chvíľu.
Zápisky z MasterClass Château du Cédre
Vinárstvo Château du Cédre je referenciou oblasti Cahors a esenciu Malbecu. V posledných rokoch vinári v tejto časti Francúzska experimentujú aj s bielymi odrodami. Medzi najznámejších inovátorov v Cahors patrí Pascal a Jean-Marc Verhaeghe. Dňa 18. apríla v sprievode Aurore del Vitto zo Château du Cedre, Maxime Ploux z Accents-Terroirs a sommeliera Rasťa Šutáka sme mali možnosť ochutnať osem skvelých vín zo Ch. du Cédre.
Cahors
Cahors je vinohradnícka oblasť všeobecne známa výrobou silných červených vín. Zvyčajne, keď sa povie Malbec, ľudia si najskôr predstavia sýto sfarbené, rustikálne vína prispôsobené pre dlhé vyzrievanie. Vína, ktoré si vychutnáte len v zime a s bohatým jedlom. Ibaže Cahors nie je len toto. Apelácia nedávno zmenila štýl, aby lepšie vyhovovala súčasným požiadavkám zákazníkov. Vinári prispôsobili svoje metódy výroby a vinifikácie tak, aby vyrábali menej extrahované vína, ktoré si môžete vychutnať už ako mladé po celý rok.
Château du Cédre
Léon Verhaeghe, Pascalov starý otec, sa narodil v malom mestečku Moorslede vo flámskom regióne Belgicka. Keď bola v roku 1914 vyhlásená prvá svetová vojna, Léon bol medzi miliónmi Belgičanov, ktorí utiekli. Precestoval Francúzsko na bicykli a po 550míľovej ceste našiel útočisko v Le Boulvé.
Neskôr sa jeho syn Charles Verhaeghe zaľúbil a oženil s Marie-Thérèse Rivesovou, ktorej rodina vlastnila tradičnú multikultúrnu farmu vo Vire-sur-Lot. Manželia vysadili svoj prvý hektár viniča v roku 1958. Charles Verhaeghe stáčal svoje víno prvýkrát do fliaš v roku 1973, popri destilácii levandule, ktorá bola ich hlavným príjmom. Dva roky po uznaní AOC Cahors v roku 1971 sa zrodil úplne prvý ročník Château du Cèdre.
V roku 1987 sa dvaja bratia Pascal a Jean-Marc Verhaeghe vrátili, aby ho prevzali vinárstvo. Pascal sa vyučil vo vinohradníctve a vinárstve Jean-Marie Guffens (Burgundsko). Jean-Marc bol absolventom La Tour Blanche v Sauternes. Výroba prémiových vín sa stala ich prioritou. V roku 2012 vinárstvo získalo certifikáciu organic. Château du Cèdre dnes vlastní 27 hektárov viníc vysadených na jedných z najcennejších polohách v Cahors.
„Naším cieľom je vyrábať kvalitné vína s dôrazom na terroir s použitím ekologických postupov vo vinohrade a minimálnych zásahov do pivnice,“ Pascal Verhaeghe.
MasterClass
Juvéniles Cahors 2021 reflektuje moderný štýl odrody Malbec. Hrozno pochádza z mladších vinohradov (20-35 rokov). Fermentácia prebieha v nerezových tankoch 8 mesiacov. Pri výrobe vína Pascal spolupracoval so svojimi dvoma synmi Julesom a Robinom.
Svieže víno s dobrou ovocnou textúrou. Dominancia čiernych ríbezlí, jahôd a jemným herbálnym tónom šalvie. Moderný, ľahší, ovocný štýl vína s príjemnou, šťavnatou kyselinkou a výbornou harmóniou. Disponuje vitalitou a osobným šarmom. Víno do gastronómie. Skvele k empanadas. Víno: Château du Cedre Juvéniles Cahors Malbec, BIO 2021
Extra Libre 2021 Malbec bez síry dokazuje všestrannosť tejto odrody. Vyrába sa od roku 2014. Aurore del Vitto nám prezradila, že nedávno ochutnali vo vinárstve ročník 2014 a stále je v kondícii. Za Extra-Libre je ambícia vyrábať seriózne prírodné vína, ktoré odrážajú terroir, z ktorého pochádzajú, so skutočným potenciálom vyzrievania.
Miešanie hrozna z tretích terás Lotu s hroznom pestovaným na vápenatom podloží vytvára delikátne, hlboké víno s elegantným štýlom. 90% Malbec, 5% Merlot a 5% Tannat. Víno zrelo 12 mesiace vo fudroch bez zásahu. Odporúča sa k šalátu z čiernej šošovice s pečenými paradajkami a Scamorzou. Víno: Château du Cedre Extra Libre, Cahors Malbec, BIO 2022
Chateau du Cédre 2021 je seriózne víno. Hrozno pochádza z rovnakých parciel ako Le Cédre, ale z mladšej výsadby. Víno vyzrievalo 20 mesiacov vo fudroch. 90% Malbec, 5% Merlot a 5% Tannat. Vo vôni dominujú červené ríbezle a višne s jemným zemitým tónom. V chuti svieže, jemné s finesou a šťavnatou, hroznovou kyselinkou. Výborné triesloviny. Veľmi jemný až „pinotovský“ prejav Malbecu. Potenciál. Ročník 2020 bol servírovaný z polovičnej (0,375 l).
Víno oproti r. 2021 pôsobilo plnšie. Koncentrovaná vôňa čierneho kôstkového ovocia doplnená o kvetinové tóny kvitnúceho purpurového orgovánu a fialiek. Aj v chuti je víno bohatšie ako ročník 2021 s výraznejším tónom vyzrievania v sude. Stále si zachováva elegantný štýl. Víno: Château du Cedre Cahors Malbec, BIO 2021
Le Cédre 2020 a 2019 z Magnum fľaše. Rada vín Le Cédre sa vyrába z najstarších viníc z terás s vápenatou pôdou. Spontánna fermentácia s minimom zásahov a kontaktom so šupkami jeden mesiac. Víno vyzrievalo 24 mesiacov v 57hl fudroch (80% nových) bez zásahov. Intenzívna, koncentrovaná vôňa višní, čiernych ríbezlí s tónmi badiánu, fialiek a orientálneho korenia. Vôňa nadväzuje na chuť, komplexná s dostatkom ovocných zložiek doplnená o jemne tóny praženej kávy. Vynikajúca hroznová kyselinka dodáva vínu delikátny a elegantný charakter. Vyvážené s dlhým potenciálom. V Cédre odporúčajú v kombinácii s fialovými tagliatelle s bravčovým a hovädzím mäsom.
Ročník 2019 bol veľmi dobrý ročník v Cahors. Od pučania, cez kvitnutie až po dozrievanie hrozna a zber. Jediný problém bol s jarnými mrazmi, avšak v Ch. du Cédre si vytvorili techniku prerezávania, aby sa zabránilo poškodzovaniu viniča. Le Cédre 2019, servírované z Magnum fľaše, je stále mladé. Naproti ročníku 2020 je viac klasické, s viacerými vrstvami a vnútorným napätím. Elegantný, ľahko rustikálny Malbec s dlhým potenciálom vyzrievania. Víno: Château du Cedre Le Cédre, Cahors, BIO 2020, Château du Cedre Le Cédre, Cahors, BIO 2019
Po červených biele
Les Grezes, Cotes du Lot 2022 pripomína biele Graves. Hrozno pochádza z mladších parciel. Sauvignon Blanc 50%, Semillon 40% a Muscadelle 10%. Vinifikácia je tradičná s minimom zásahov. Lisujú sa celé strapce. Časť vína vyzrieva v starších dubových sudoch 8 mesiacov, ostatná časť v nerezových tankoch. Intenzívna vôňa žltých mirabeliek a citrusových plodov s tónmi bielych kvetov kvitnúceho agátu. Živá, svieža chuť s ľahším telom. V druhej fáze chuti sa objavujú jemné tóny medu vyvážené šťavnatou kyselikou a minerálnym tónom. Dlhé. Zaujímavá etiketa odkazuje na charakter vína. Víno: Château du Cedre Les Grezes, Cotes du Lot BIO 2022
„Regionálne víno“ Le Cédre Blanc 2022 v limitovanej produkcii, iba 1700 fliaš. Nevyrába sa každý rok. 100% Viognier!!! Obľúbené víno Pascala. Časť hrozna pochádza z vinohradov s vápenato - hlinitou pôdou označovaných ako "Tran". Druhá časť z terasovitých parciel "Mindel" s chudobnejšou štrkovo-kremičitou pôdou. Jablčno mliečna fermentácia prebieha prirodzene. Po fermentácii dokváša víno (bez pridania SO2) 8 mesiacov v 500l sudoch, z toho 50% nových. Pri tomto víne je dôležitá teplota. Pri nižšej teplote sa zvýrazňuje ovocný charakter – citrusy, mandarínky, marhule. Pri vyššej teplote sa objavia biele kvety, medovka a veľmi jemný tón vyzrievania vína v sude. Komplexná, vyvážená chuť s viacerými vrstvami ovocia a sviežou, minerálnou kyselinkou. Seriózne víno s potenciálom. Bravo. Rarita, biele víno z Cahors. Víno: Château du Cedre Le Cédre Blanc, Cotes du Lot BIO 2022
V máji sa môžete tešiť na Masterclass v čase s vinárstvom Caliterra.
Ďalšie články
Zapojte sa do hry o trojdňový pobyt na Tokaji pre 2 osoby. Penzión Tokaj Ostrožovič sa nachádza na pokojnom mieste v obci Veľká Tŕňa v srdci slovenského vinárskeho regiónu. Ponúka vínnu pivnicu, degustácie vín a úžasnú atmosféru.
Do súťaže sa můžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky Ostrožovič na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 29. 11. - 19. 12. 2024.
12. novembra 2024 na InterContinental Berlin ocenili víťazov European Coffee & Hospitality Awards 2024. Lavazza, jedna z najvýznamnejších svetových pražiarní kávy, získala ocenenie „Najlepšia komerčná pražiareň kávy“ na European Coffee & Hospitality Awards 2024 počas @COHO Expo – The Coffee & Hospitality Expo. Na druhom mieste skončili Illy a Löfbergs. Toto uznanie zdôrazňuje odhodlanie spoločnosti Lavazza v snahe o dokonalosť kávy v kombinácii s trvalo udržateľnou kvalitou.
Keď nás obklopuje zima, je to ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom červeného vína alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.