offerBox
1

12.9. - MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

offerImage

Pozývame vás na MasterClass siedmych vín z vinohradu Wehlener Sonnenuhr od rieky Mosely. 

Čítať viac

Ružové dozvuky leta až do -40%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Víno a svadba – koľko a aké vybrať

Víno a svadba – koľko a aké vybrať

Na svadobnej hostine je bežné ponúknuť víno ako súčasť slávnosti. Možno sa pýtate, koľko fliaš vína budete potrebovať, aby ste ho mali dosť pre každého a váš výnimočný deň prebehol bez problémov. Počet potrebných fliaš vína závisí hlavne od počtu hostí a vášho rozpočtu.


Pred začatím sa uistite, že si môžete priniesť vlastné víno na miesto, kde sa koná svadba, pretože na niektorých miestach nie je dovolené priniesť si vlastné vína. 

Červené a biele vína sú rovnako populárne. Počítajte však so sezónnosťou. Viacerí hostia budú pravdepodobne piť biele víno uprostred horúčav a rovnako tak červené môže byť v zimných mesiacoch viac populárne. Vyberte si vína, ktoré sú nekomplikované a dobre sa kombinujú so svadobným menu. Ak poznáte preferencie svadobných hostí, tak je rozhodovanie ľahšie. Ak nie, treba postupovať nasledovne. 

Originálny welcome drink

Pri plánovaní svadobnej hostiny záleží na každom detaile, vrátane welcome drinku, ktorý podávate svojim hosťom. Keď prídu, chcete vytvoriť nezabudnuteľný zážitok už od prvého dúšku. Svadba si zaslúži viac ako len lacné bublinky.

Champagne alebo šumivé víno

Bez ohľadu na to, aké je ročné obdobie, každý má rád šumivé vína, s ktorými si šťastný pár pripije. Pokiaľ ide o výber toho najlepšieho šumivého vína, vždy odporúčame kúpiť si fľašu a ochutnať ju doma s rodinou a priateľmi. Pokiaľ ide o ceny, Prosecco je skvelé pre tých, ktorí majú obmedzený rozpočet. Champagne je na vrchole. Koľko fliaš? Ak šumivé vína podávate iba na prípitok, vydeľte počet hostí šiestimi, aby ste určili, koľko fliaš budete potrebovať. Pre 100 ľudí je to zhruba 17 fliaš. Ak plánujete podávať šumivé víno počas celej noci, budete ho potrebovať viac.

TIPY: Karpatská Perla Chardonnay sekt 2021SERENA 1881 Prosecco Treviso, Champagne Ayala Brut Majeur
 

Koktail

Dobrý kokteil je ako umelecké dielo. Rozhodovanie o tom, aký druh koktailu podávať, odporúčame čerpať inšpiráciu podľa sezóny. V lete vždy vyhráva osviežujúca klasika, zatiaľ čo v zime je nečakanou, no vždy obľúbenou voľbou niečo hrejivé. 

Začnite oslavu svojej svadby osviežujúcim ovocným drinkom. Zrelé maliny s plátkom limetky doplnené ľahkým, šumivým vínom. Pre elegantný a sofistikovaný nádych zvážte klasický kokteil so Champagne.

Do každého kalicha dáte kocku cukru namočenú v bitters a dolejete vychladeným Champagne. Taktiež môžete podávať koktail Kir Royale. Tento koktail zahŕňa Champagne  a pár kvapiek crème de cassis. 

Biele vína

Ak chcete nájsť biele vína pre idylickú svadbu, hľadajte tie, ktoré sa budú dobre kombinovať so slávnostným menu. Dajte svojim hosťom možnosť výberu aspoň jedného červeného a bieleho vína. Dnes medzi obľúbené biele vína počas svadby patria: Sauvignon Blanc, Rizling a Chardonnay.

Sauvignon blanc je ľahký a svieži, hodí sa k rôznym jedlám vrátane kuracieho mäsa, morských plodov a zeleniny. Je vhodný počas celého roka. Chardonnay sa považuje za plnšie, biele víno typické s krémovou textúrou a intenzívnou ovocnou chuťou. Výborne sa hodí k rôznym pokrmom, vrátane zeleniny, bielych rýb, mäkkýšov, kuracieho, bravčového a teľacieho mäsa. Je príjemné aj samo o sebe.

Ďalším všestranným typom bieleho vína je rizling. Rizling sa ponúka od veľmi suchého až po sladký. Funguje dobre s takmer akýmkoľvek jedlom. K tradičnému svadobnému, slovenskému menu bravčový rezeň a opečené zemiaky odporúčame suchý Rizling rýnsky. K plnenému kuraciemu závitku so šunkou, mozzarellou s hráškovým pyré sa hodí Sauvignon. K smotanovým alebo hubovým omáčkam s bravčovým mäsom vyskúšajte Chardonnay.

TIPY: Villa Maria EarthGarden Sauvignon Blanc Organic 2021Mrva & Stanko Rizling rýnsky 2022Haras de Pirque Chardonnay 2023

Rosé

Pre tých, ktorí plánujú svadbu v lete alebo sa v teplejších mesiacoch, je rosé úžasnou voľbou ako svadobné víno. Je vhodné ku grilovaným úpravám hydiny, sladkovodným i morským rybám alebo morským plodom. Ide o nevyhnutný doplnok každej letnej svadobnej párty.

TIPY: Gérard Bertrand Coté des Roses Rosé 2022Estandon Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2023, Vila Maria Blush Sauvignon
 

Červené vína

Ak máte svadbu v zime alebo blízko Vianoc, nebudete chcieť vychladené ružové víno. Vyberte si plnšie biele a červené vína, dokonca môžete pridať aj portské kvôli vianočnej atmosfére. Červené víno je klasické, sofistikované a obľúbené aj na svadbách. Rovnako ako pri bielom víne, v každej odrode nájdete širokú škálu chutí. Vyskúšajte jednu z týchto odrôd Cabernet Sauvignon, Pinot Noir či Sangiovese.  

Cabernet Sauvignon sa prezentuje tónmi tmavého ovocia, najmä sliviek, černíc a čiernych ríbezlí a preto sa dobre hodí k výdatným pokrmom. Funguje s hovädzím mäsom. Pinot Noir má ľahšie telo ako iné červené vína. Vďaka tomu sa dobre kombinuje s rôznymi pokrmami vrátane pečeného kuracieho mäsa,  kačicou, jahňacinou, výdatnými rybami a bravčovým mäsom. Odroda Sangiovese má vyšší obsah kyselín a trieslovín a výborne sa kombinuje grilovanými kačacími prsiami, bravčovou panenkou alebo jahňacím mäsom.

TIPY: Rothschild Mouton Cadet Rouge Organic wine BIO 2022Reya Organica Pinot Noir BIO 2020, Santa Cristina Chianti Superiore 2021

Koľko vína budete potrebovať

Väčšina ľudí ponúka počas svadby aspoň jedno biele a jedno červené víno. Hostia si môžu vybrať víno, ktoré sa im najviac páči a dokonca počas akcie zmeniť svoj výber. Ponúknite biele k červeným vínam v pomere 70/30.

Pamätajte, že vína sa podávajú podľa sezóny. V lete sú populárnejšie biele a ružové vína. Ak máte svadbu vonku objednajte o niečo viac. Naopak, ťažšie červené fungujú lepšie pri nižších teplotách jesene a zimy. Na jedného hosťa by malo stačiť asi 0,5 až 0,75l. Štandardná fľaša na víno má objem 0,75l. Z tejto fľaše dostanete zhruba päť až sedem porcií vína k jedlu. Svadobní plánovači predpokladajú, že každý dospelý vypije približne jeden pohár vína každú hodinu. Svadobné hostiny trvajú v priemere tri až päť hodín. Čísla môžete znížiť, ak časť hostí nepije. Naopak, ak je víno vaším jediným nápojom alebo máte veľa priateľov milujúcich víno, budete potrebovať ešte viac. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.