Farba vám môže napovedať viac o víne, než si myslíte. Farba je prvá, čomu ľudia venujú svoju pozornosť pri víne. Pre mnohých konzumentov vína v osemdesiatych rokoch bola farba synonymom kvality. Hlboká, atramentová, nepriehľadná farba bola určite lepšia ako jasnejšia, granátová. Interpretácia farby je komplexná a je považovaná za rámec hodnotenia vína v závislosti od odrody.
![Šumivé vína v lete?](/www/thumbnails/blog-xs/bubibg1_500xf1qmt1560505633.jpg)
Šumivé vína v lete?
Prečo sú šumivé vína najviac populárne v lete? Počas leta býva teplota vysoká a prirodzene siahame po chladených nápojoch hoci aj s bublinkami. Človek má pocit, že ho nápoj ochladí. Môže to byť aj celkom príjemný partner na neformálnej Garden Party.
Sekt je označenie šumivých vín, ktorý sa používa u nás na Slovensku, v Čechách, v Rakúsku, Nemecku.
Či sa rozhodnete pre sekt, Prosecco, Franciacortu, Cavu, francúzsky Crémant alebo Champagne, dôležitá je teplota podávania a dossage (teda úroveň sladkosti) v šumivom víne. Stále si väčšina ľudí myslí, že keď je uvedené na etikete kategória Extra Dry, znamená to, že šumivé víno je extra suché. Omyl.
Teplota podávania sa líši od štýlu šumivého vína. Šumivé vína vyrobené metódou Charmat /väčšinou Prosecco alebo Sekt/ sa servírujú pri teplote 8-10 °C. Šumivé vína vyrobené klasickou metódou /je to uvedené na etikete/ sa podávajú pri teplote 9-11 °C, ročníkové a prestížne Champagne pri vyššej teplote 10-12 °C. Platí pravidlo: čím je vyššia dossage, tým by teplota podávania mala byť nižšia.
![](/www/files/ckfiles/image/bubl56.jpg)
Kategórie šumivých vín
Názov/dossage | 0-3 g/l | ˂6g/l | ˂12g/l | 12-17g/l | 17-32g/l | 32-50g/l | ˃50g/l |
Champagne | Brut nature | Extra Brut | Brut |
Extra Dry Extra-Sec |
Sec | Demi-Sec | Doux |
Prosecco | Brut nature | Extra Brut | Brut 3g/l tolerancia | Extra Dry 3g/l tolerancia | Dry | Semi-Seco | Dolce |
Franciacorta | Nature ˃2g/l | Extra Brut ˃6g/l | Brut ˃15g/l |
Extra Dry 12-20g/l |
Sec 17-35g/l |
Demi-Sec 33-50g/l |
|
Cava | Brut nature | Extra Brut | Brut | Extra-Seco | Seco | Semi-Seco | Dulce |
Sekt (Nemecko) |
Naturherb |
Extra Herb | Herb/Brut | Extra Trocken | Trocken | Halbtrocken | Mild |
Sekt (Slovensko) |
Brut nature | Extra Brut | Brut | Extra Dry | Sec | Demi-Sec | Doux |
![](/www/files/ckfiles/image/bubl3.jpg)
Francúzske šumivé vína
Na výrobu Champagne sa používajú odrody Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc, Pinot gris. Neročníkové Champagne vyzrievajú 15 mesiacov a ročníkové minimálne 36 mesiacov.
Väčšina z nich oveľa dlhšie, hlavne prestížne cuvée. Ak majú označené Blanc de Blancs ide o 100% Chardonnay a ak Blanc de Noir na výrobu boli použité len modré odrody. Ostatné šumivé vína, ktoré sa vyrábajú vo Francúzsku, sa označujú Crémant. Môžete ho ochutnať v Alsasku – Pierre Sparr Crémant d'Alsace Le Clos Sainte Odile, v Burgundsku – Albert Bichot Pure, v Bordeaux, na Loire, Jure, Savojsku, v oblasti Languedoc-Roussilon (Crémant de Limoux) aj na Rhone (Crémant de Die). Oproti Champagne má jemnejšie perlenie, pretože vo fľaši je nižší tlak.
Taliani majú svoje Prosecco
Nie len v Taliansku je veľmi populárne Prosecco, ktoré pochádza z oblasti Veneto. Vyrába sa najmä z odrody Glera. V ponuke máme vlastné Prosecco Reya. Klasifikáciu Prosecco Superiore DOCG majú len dve apelácie Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG a menšia Asolo Prosecco Superiore DOCG. Prosecco s nižším pretlakom vo fľaši sa volá frizzante. Podľa zákona sa musí predávať výhradne nafľašované. Často krát je zamieňané s lacnejšou verziou Bianco Spumante, ktoré pochádza mimo regiónu Prosecco.
![](/www/files/ckfiles/image/bubl1.jpg)
Franciacorta
V tieni Prosecca (z hľadiska predaja) je šumivé víno Franciacorta, ktorá sa vyrába v Lombardii s označením Franciacorta DOCG. Jedná sa o veľmi kvalitné šumivé víno, ktoré je postavené na odrode Chardonnay, môže sa použiť Pinot Nero a Pinot Bianco.
Ak má označenie Blanc de blancs ide o 100% Chardonnay a označuje sa Satèn. Má prísne pravidlá. Neročníková Franciacorta zreje 17 mesiacov a ročníková minimálne 37 (z toho 30 mesiacov na jemných kaloch). Na stránke Wineplanet nájdete jedného z najlepších výrobcov Franciacorty - Ca´del Bosco.
V oblastiach Emiliana-Romagna a Lombardia sa produkuje skvelé šumivé víno Lambrusco, v Piemonte Alta Langa alebo populárne Moscato d´Asti. V Alto Adige vynikajúce Trento a vo Friuli Venezia šumivé Collio.
Katalánska Cava
95% Cavy sa vyrába v oblasti Penedès klasickou metódou z troch tradičných odrôd Macabeo, Parellada a Xarel-lo, môžu byť použité i Chardonnay, Pinot Noir, Garnacha, Trepat a Monastrell. Má štyri kategórie Cava, ktorá musí vyzrievať minimálne 9 mesiacov, Cava Reserva 15 mesiacov, Cava Gran Reserva 30 mesiacov a najvyššia je Cava de Paraje Calificado, vyzrieva minimálne 36 mesiacov musí byť v kategórii Brut Nature, Extra Brut a Brut. V našej ponuke nájdete Cavy z vinárstva Freixenet, základné Cordon Negro Brut, Vintage Reserva Brut Nature, Excelencia Kosher, Cavu z odrody Trepat a Malvasia a radu Freixenet Elyssia.
![](/www/files/ckfiles/image/bubl23.jpg)
Sekt
Sekt je označenie šumivých vín, ktorý sa používa u nás na Slovensku, v Čechách, v Rakúsku, Nemecku. Vyrába sa klasickou metódou, Charmat, Transvals a metóda Asti. Unikátom je šumivá Baga z portugalskej oblasti Bairrada. Za ochutnanie stoja Crémanty z Luxemburska a Belgicka. Šťukou vo svete šumivých vín je Veľká Británia s rastúcim počtom prestížnych šumivých vín.
Najväčším producentom slovenských sektov je spoločnosť Hubert. Čo sa týka menších vinárov, na trhu môžete nájsť sekty Hacaj, Karpatská Perla, Pavelka, Mrva & Stanko, Fedor Malík & Syn a iní. Ochutnali ste už niekedy moselský sekt vyrobený z odrody Riesling z vinárstva Max Ferdinand Richter? Ako tirážny likér sa používa ľadové víno!
Šumivé vína v pozoruhodnej kvalite pochádzajú zo viacerých častí sveta. V Severnej Amerike hlavne z Kalifornie, Kanada už niekoľko rokov vyrába zaujímavé vína z Nového Škótska, podobne aj Argentína z či Čile, Južná Afrika so svojím Cap Classic alebo Austrália so šumivým z Tasmánie.
Šumivé vína sú vhodné aj na výrobu letných koktailov (samozrejme tie lacnejšie). Klasický Kir Royal na báze Champagne a Creme de Cassis. Margret River /šumivé víno a Campari/, Bellini /broskyňová šťava a šumivé víno/, Mimosa /šumivé víno a pomarančový džús/, Aperol Spritz /Prosecco, Aperol/, ružový sekt + jahody a medovka... Fantázií sa medze nekladú.
Ďalšie články
![Dom Pérignon - luxusné šampanské](/www/thumbnails/article-box/dom-1440x550_x250f1q80mt1739269548.jpg)
Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.