Keď sa tradícia snúbi s vášňou, vzniká najlepšie víno na svete. Bez vína by nebolo Francúzsko a bez Francúzska by nebolo víno - krajina galského kohúta je jedným z najväčších a najznámejších producentov vína na svete.
Champagne Palmer opäť na Slovensku
Od svojho vzniku Champagne House Palmer & Co. vždy pracoval na zlepšovaní kvality. Dnes pokračuje v napredovaní tým, že presadzuje základné hodnoty, vyváženosť a eleganciu. Pre Champagne Palmer & Co je vytvorenie cuvée rovnako dielom prírody ako človeka. Harmonicky a s vášňou kombinujú odrody hrozna, polohy, ročníky a rezervné vína, až kým nedosiahnu dokonalé cuvée, ktoré odráža prácu vinohradníka a vinára. A práve preto sme sa v Corneri rozhodli zaradiť Champagne Palmer & Co. opäť do portfólia.
Zrodenie
V roku 1947 sa 7 etablovaných vinohradníkov v Champagne rozhodlo spojiť svoje sily a vytvoriť spoločnosť Palmer & Co. Spoločne zdieľali túžbu po dokonalosti a víziu vytvoriť vinárstvo známe svojou vášňou pre harmóniu, rovnováhu a snahu o dokonalosť. Dnes tieto vlastnosti stále definujú štýl Champagne Palmer& Co. Zachovať prirodzenú eleganciu, ktorá nielen trvá, ale sa aj rozvíja a zdokonaľuje.
Ekologická výroba vína je prioritou vinárstva. Okrem certifikácie HVE3 a VDC podporuje udržateľné vinohradnícke postupy a zachovanie biodiverzity prírodného prostredia a kvality pôdy. Viac ako 50 % vinohradov vo vlastníctve Palmer & Co. má certifikáciu VDC a HVE3 a cieľom dosiahnuť 100 % v roku 2023. Champagne Palmer & Co má ako jedno z mála vinárstiev certifikáciu HQE (High Environmental Quality) v Champagne.
Grand a Premier Cru vinice
Champagne Palmer & Co. vlastní 220 hektárov viníc s označením Premier a Grand Cru v oblasti Montagne de Reims (Mailly, Verzenay, Rilly-la-Montagne, Chigny-les-Roses, Ludes, Villers-Marmery a Trépail).
Oblasti Côte de Sézanne, Côte des Bar a Marne dopĺňajú mozaiku. Premier a Grand Crus predstavujú viac ako 50 % vinohradov.
Umenie tvorby cuvée
Cellar Master Xavier Berdin a jeho 4 enológovia sú strážcami štýlu Champagne Palmer & Co. Vášnivo bdejú nad tvorbou Champagne s neutíchajúcou ostražitosťou. Pre Xaviera je vytvorenie Champagne rovnako dielom prírody, ako aj človeka. Rezervné vína sú vybrané pre svoju štruktúru a schopnosť vyzrievania. Tvoria chrbticu neročníkových cuvée Palmer & Co. Dodávajú výslednému Champagne bohatosť a hĺbku, čím zaisťujú, že štýl Champagne Palmer & Co zostane konzistentný.
Vína zostávajú v kontakte s kvasinkami niekoľko rokov. Pomalé vyzrievanie na kaloch dodáva Champagne komplexnosť. Neročníkové Champagne zrejú minimálne tri roky, ročníkové šesť až osem rokov. Magnum a väčšie formáty fliaš desať a viac rokov.
Xavier Berdin: „Spájame rôzne polohy, odrody, ročníky a rezervné vína s harmóniou a vášňou, aby sme sa strafili do dokonalosti a rovnováhy. To je štýl Champagne Palmer & Co.“
Solera systém
Palmer je jedným z mála Champagne domov, ktoré prispôsobili techniku vyvinutú v Jereze vínam zo Champagne. V Champagne sa systém Solera každý rok obnovuje pridaním vín z poslednej úrody. Červené víno zo systému Solera sa používa k výrobe cuvée Rosé Reserve. Zatiaľ čo Chardonnay zo Solery sa používa ako korenie do rezervných vín Palmer Brut Reserve a tiež ako dozážny likéri v čase degoržovania. Pinot Noir zo Solery sa používa v cuvée Palmer Blanc de Noirs.
Xavier Berdin: „Už viac ako 35 rokov pracujeme s tromi systémami Solera v dvoch fázach. Prvá fáza prebieha v dubových sudoch pre nový ročník, než sa pridá do druhej rezervy v nerezových tankov."
Kolekcie champagne - Reserve
Champagne Palmer & Co. Brut Réserve
Hrozno pochádza z Premiers a Grands Crus vinohradov v oblasti Montagne de Reims, ktorá prepožičiavajú tomuto Champagne výraznú osobnosť. Základ tvorí 60% Chardonnay, 40% Pinot Noir a 10% Pinot Meunier. Vyzrieva 4 roky na jemných kaloch, magnum 6 rokov.
Champagne Palmer & Co. Rosé Solera
Spája v sebe výnimočnú ovocnosť a jemné tóny korenia. Srdce Champagne tvorí jedinečná viac ako 40 ročná Solera vín z odrody Pinot Noir. Cuvée tvorí 45% Chardonnay, 40% Pinot Noir, 15% Pinot Meunier a 8% červených vín zo Solery. Vyzrieva 3 roky na jemných kaloch, magnum 5 rokov.
Kolekcie champagne - Speciality
Champagne Palmer & Co. Blanc de Blancs
Chardonnay pochádza hlavne z nádherných viníc Trépail a Villers-Marmery. Tieto Premiers Crus z oblasti Montagne de Reims sú známe pre svoju eleganciu a sviežosť. Vyzrieva 5 rokov na jemných kaloch, magnum 10 rokov.
Champagne Palmer & Co. Blanc de Noirs
Predstavuje dokonalú rovnováhu medzi Pinot Noir (50%) a Pinot Meunier (50%) z oblasti Montagne de Reims, Côte des Bars a údolia Marne. Ponúka súčasný výraz Champagne Blanc de Noirs. Vyzrieva 3 roky na jemných kaloch, magnum 5 rokov.
Kolekcie champagne - Grands Terroirs
Champagne Palmer & Co. Grands Terroirs 2015
Cuvée Grands Terroirs vyjadruje podstatu viníc Premier (Trépail, Villers-Marmery, Ludes, Chigny-les-Roses, Rilly-la-Montagne) a Grand Cru (Mailly, Verzenay) z výnimočného ročníka 2015. Cuvée tvorí 50% Chardonnay, 38% Pinot Noir a 12% Pinot Meunier. Pomalé vyzrievanie na jemných kaloch.
Champagne Palmer & Co. Amazone de Palmer & Co.
Vďaka svojmu jedinečnému štýlu, výberu najlepších polôh Montagne de Reims, taktiež pomalému vyzrievaniu na kaloch, ručnému striasaniu a oválnemu tvaru fľaše je toto Champagne skutočne výnimočné. Cuvée ročníkov 2009, 2010 a 2012. 51% Chardonnay (18% Solera, hrozno z 1er crus Trépail,Villers-Marmery ) a 49% Pinot Noir (hrozno z Grands crus Mailly a Verzenay). Vyrába sa len raz za 5 až 6 rokov.
Ďalšie články
Rakúsko pokračuje v stanovovaní meradiel v ekologicky uvedomelom vinohradníctve. V súlade s rozsiahlym a nezávisle kontrolovaným vinohradníckym programom „Udržateľné Rakúsko“ sa v súčasnosti vinič pestuje takmer 12 000 hektárov viníc, čo zodpovedá 27 % celkovej plochy v Rakúsku. Ide o pozoruhodný vývoj vzhľadom na to, že certifikačný program bol spustený len pred desiatimi rokmi.
Keď prvýkrát ochutnáte nealkoholický gin, je to ako otvoriť dvere do paralelného vesmíru. Vaša ďalšia otázka je ako sa vyrába nealkoholický gin? Dodržiava sa pri výrobe rovnaký postup ako pri tradičnej výrobe ginu a alkohol sa potom jednoducho odstráni?