Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
6 dôvodov, prečo piť Champagne
Svet práve teraz neponúka veľa dôvodov na oslavu. Napriek tomu je skvelý čas na pitie šumivého vína. Champagne predstavuje štandard pre eleganciu, pôvab, jemnosť a hĺbku. Potešenie je nielen vizuálne, ale i sluchové, zvodný zvuk bubliniek pripomínajúci šum mora a tiež dotyk. Bublinky sú v ústach fascinujúce.
Každé Champagne ponúka svoju vlastnú osobnosť a potešenie, ktoré si možno vychutnať . Avšak Champagne stále považujeme za symbol luxusu, večierkov a špeciálnych príležitostí. Symbolizuje ducha a kultúru liberálneho myslenia. Je symbolom postavenia, prestíže a kvality, ale aj radosti a oslavy. Pozdvihne každú príležitosť a zážitok.
Vedeli ste, že Champagne poskytuje množstvo zdravotných výhod? Pribúdajú vedecké dôkazy, ktoré dokazujú jeho priaznivé účinky na vaše zdravie.
1. Champagne je nízko kalorický nápoj
Chcete popíjať Champagne, ale cítite sa previnilo, že môže mať veľa kalórií? Na rozdiel od červeného alebo bieleho vína, ktoré obsahujú okolo 200 kalórií, pohár Champagne má len 95. Môžete ho považovať za nízko kalorickú verziu nápoja s nízkym obsahom cukru. Pozor, týka sa to však len Champagne v kategórii Brut Nature, Extra Brut a Brut. Je to skvelý nápoj, ak hľadáte najlepší spaľovač tukov, ktorý si môžete vychutnať bez viny.
2. Champagne môže posilniť pamäť
Tím vedcov z University of Reading uskutočnil štúdiu, ktorá zistila, že pitie až troch pohárov Champagne týždenne môže posilniť zdravie mozgu. Táto štúdia sa uskutočnila na potkanoch počas šiestich týždňov. Počas tohto časového intervalu dostali potkany každý deň dávku Champagne a boli požiadané, aby dokončili bludisko. Výsledok tohto testu ukázal úspešnosť až 70 %, keď potkany pili Champagne pravidelne. Na druhej strane mali len 50% úspešnosť bez Champagne.
Podľa hlavného výskumníka ide o zaujímavé zistenie, pretože ukazuje pozitívny vplyv miernej konzumácie Champagne na kognitívne myslenie. Pamäť je jednou z primárnych kognitívnych funkcií u ľudí. Aj keď táto štúdia ešte nebola vykonaná na ľuďoch, vedci sa domnievajú, že výsledky budú rovnaké. Napokon, zlúčeniny nachádzajúce sa v dvoch odrodách modrého hrozna – Pinot Noir a Pinot Meunier, pôsobia na zlepšenie priestorového povedomia a pamäte. Pitie aspoň troch pohárov týždenne môže pomôcť oddialiť nástup degeneratívnych porúch v mozgu. Existujú tiež tvrdenia, že pravidelné pitie Champagne môže bojovať proti strate pamäti, demencie a Alzheimerovej chorobe.
3. Champagne môže podporiť zdravie srdca
Zdravotné prínosy červeného a bieleho vína pre srdce sú dobre známe. Vedeli ste však, že rovnaké výhody má aj Champagne? Vyrába sa z modrého a bieleho hrozna. Hrozno obsahuje antioxidanty, ktoré zabraňujú poškodeniu krvných ciev. Je tiež známe, že zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a znižuje prítomnosť zlého cholesterolu. Tieto výhody môžu znížiť riziko vzniku srdcových chorôb a mŕtvice. Ale ako pri každom alkoholickom nápoji, tieto výhody sa prejavia iba vtedy, keď sa konzumuje s mierou.
4. Champagne môže zabrániť prepuknutiu cukrovky
Máte v rodine cukrovku? Ak áno, možno budete chcieť pravidelne popíjať viac Champagne. Podľa štúdie z roku 2009 vykonanej v Kanade môžu všetky vína, vrátane Champagne, znížiť riziko cukrovky o 13 %. Konkrétne môže znížiť riziko získania cukrovky 2. typu.
5. Champagne je dobré pre pleť
Snívate o mladšej a krajšej pleti? Podľa dermatológov sa nachádzajú v odrodách hrozna antioxidačné látky. Obsahuje tiež kyselinu vínnu, ktorá vytvára rovnomerný tón pleti. Okrem antioxidačných vlastností má aj antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v boji proti vyrážkam na koži. Okrem toho je Champagne dobrým zdrojom polyfenolov. Táto zlúčenina je známa tým, že bojuje proti začervenaniu kože. Ak chcete podporiť mladšie vyzerajúcu pleť, Champagne vám môže v tomto smere tiež prospieť. Je bohatý na oxid uhličitý, ktorý vytvára efekt napínania pokožky. Aby ste maximalizovali priaznivé účinky Champagne na vašu pokožku, je dôležité začleniť do vašej stravy zdravé zdroje bielkovín. Dobrá a vyvážená strava poskytne pokožke ešte viac výhod.
6. Champagne vždy zlepší náladu
Ak máte zlý deň, pohár Champagne je pre vás príjemným potešením. Vedeli ste však, že Champagne zdrojom zinku, draslíka a horčíka, ktoré môžu spôsobiť zlepšenie nálady. Vzhľadom na to, že vás môže mentálne a emocionálne povzbudiť, dáva vám viac dôvodov, aby ste si užili pohár Champagne, či už ste mali zlý deň alebo nie. Nezabúdajte ho však konzumovať s mierou!
Champagne je pre mnohých obľúbeným nápojom pri slávnostných príležitostiach a spoločenských stretnutiach. Stalo sa významnou súčasťou mnohých osláv v živote ľudí. Vedieť, že môže poskytnúť aj množstvo zdravotných výhod, vám dá ďalší dôvod konzumovať ho častejšie. Jeden dôležitý fakt, ktorý si treba zapamätať, je, že ho vždy musíte konzumovať s mierou, aby ste si mohli vychutnať jeho výhody.
Ďalšie články
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Ročník 2024 bol v slovenských vinohradoch komplikovaný, ovplyvnený rôznymi klimatickými podmienkami. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť a čiastočne i Nitrianska bola na jar zasiahnutá ľadovcom. Vo východoslovenskej oblasti boli v máji zaznamenané silné dažde a následne tlak chorôb. Čo však najviac ovplyvnilo zber hrozna z ročníka 2024 vo všetkých šiestich slovenských vinohradníckych oblastiach bola dlhodobo vysoká teplota a nedostatok zrážok v lete. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.