Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Pohodový zimný večer s vínom a koktailom](/www/thumbnails/blog-xs/zimnipohoda-1440x550_500xf1qmt1732186345.jpg)
Pohodový zimný večer s vínom a koktailom
V týchto chladných dňoch môžete premeniť svoj skromný príbytok na oázu pôžitkov. Útulný večer pri kachľovej peci s červeným vínom, jedlom a zimným kokteilom. Pridajte sa k nám, prevedieme vás krokmi, aby ste si túto zimu zútulnili svoj domov.
Teraz máme pre vás inšpiráciu, urobte si ružové varené víno s Reya Elementa Rosé!
Prvý krok - vytvorenie tepla
Prvý krok zahŕňa prípravu pre pôžitok z jedla a pitia, ktorý bude nasledovať. Budete potrebovať zdroj tepla a svetla. Ak máte to šťastie, že máte kachľovú pec, je jedným z najčarovnejších spôsobov, ako vytvoriť príjemnú atmosféru vo vašej domácnosti.
Kachľová pec, známa tiež ako murovaná pec alebo keramická pec, pochádza zo stredovekej Európy a stala sa obzvlášť populárnou v krajinách strednej a severnej Európy ako je Nemecko a Švédsko. Existujú aj iné spôsoby, ako vytvoriť útulnú atmosféru, ktorú ponúka kachľová pec. Krb (drevený, plynový alebo elektrický ) vám môže vytvoriť rovnakú atmosféru. Cieľom je vytvoriť teplé svetlo vo vašom domove.
Krok dva - výber červeného vína
Odporúčame vychutnávať si víno aj počas zimy. Najmä červené víno dokáže počas chladných nocí vytvoriť upokojujúci teplý pocit. Vyberte si plnšie červené vína, ako sú: Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Syrah či Tempranillo.
Cabernet Sauvignon ponúka upokojujúcu hĺbku celkovej atmosféry útulného zimného večera u vás doma. Hodvábny a hladký Merlot prináša dotyk, ktorý vám pomôže skutočne sa uvoľniť. Temperamentné Tempranillo a korenistý Syrah vás zahrejú.
Víno: Fundus Regius Cabernet Sauvignon # 2 2012, Clarendelle Rouge by Haut-Brion 2016, Rutini Apartado Gran Malbec 2015, Penfolds BIN 128 Coonawarra Shiraz 2017, Marqués de Murrieta Reserva 2019
Krok tri - víno s jedlom
Ďalšou výhodou vychutnania si červeného vína počas chladnejších mesiacov je, že sa dobre hodia ku klasickým zimným pokrmom. Tu je niekoľko kombinácií, ktoré prispejú k útulnej atmosfére.
V tomto ročnom období bohatá chuť pečeného hovädzieho mäsa vyžaduje víno ako je Cabernet Sauvignon, ktorý zodpovedá jeho intenzite. Jahňacie Tagine - jemné jahňacie mäso, aromatické koreniny a sušené ovocie robia z tohto pokrmu dokonalého spoločníka k ovocnému Merlotu.
Červené vína sa dobre spájajú s rôznymi druhmi mäsa. Zemité tóny húb sa nádherne harmonizujú s chuťou ovocia v červenom víne. Nech už si vyberiete ktorúkoľvek možnosť, pridanie vína premení jednoduché jedlo na zimný zážitok.
Víno: Kanonkop Cabernet Sauvignon Estate 2018, Château Feytit-Guillot Pomerol 2017
Krok štyri – zimný kokteil
Kokteil je ideálny pre zavŕšenie večera. Koktaily dodajú vášmu útulnému prostrediu ten pravý rozmer.
Horúca čokoláda s marshmallows
Ingrediencie
• 50 g smotany
• 100 g tmavej čokolády VENCHI Deciso Intenso Horká čokoláda
• 500 ml plnotučného mlieka
• 4 lyžice pomarančového likéru Cointreau Liqueur 40%
• 8 malých marshmallows
Príprava - Smotanu vyšľaháte dotuha. Čokoládu nasekajte nadrobno a 40 g z nej dajte do misky. V strednom hrnci zohrejte vodu. Hrniec odstavte z ohňa, misku položte navrch tak, aby sa voda len dotýkala dna misky a za občasného miešania roztopte čokoládu. Medzitým priveďte do varu mlieko. Odstavte z ohňa a rozpustite v ňom zvyšnú čokoládu. Vmiešajte likér. Horúcu čokoládu nalejte do dvoch veľkých hrnčekov, nalejte smotanu a premiešajte. Na vrch posypte marshmallows a na vrch pomaly lyžicou pridávajte rozpustenú čokoládu. Ihneď podávajte.
Horúci Aperol
Ingrediencie
• 1,5 ks bio pomaranča
• 300 ml pomarančového džúsu
• 750 ml suchého bieleho vína Reya AREA Chardonnay 2023
• 100 ml Aperolu Aperol Aperitivo Bitter 11%
Príprava
Bio pomaranče opláchnite v horúcej vode a nakrájajte na tenké plátky. Pomarančovú šťavu zohrejte s plátkami pomaranča a bielym vínom. Nechajte lúhovať na strednom ohni s pokrievkou cca. 10-15 minút. Pridajte Aperol a podávajte horúci.
Winter Spritz
Ingrediencie
• 90 ml Aperolu Aperol Aperitivo Bitter 11%
• 90 ml Prosecca Reya Prosecco
• 30 ml brusnicovej šťavy
• 60 ml sódy
• koliesko pomaranča
• pomarančová kôra
• 1 vetvička rozmarínu
Príprava
Zmiešajte Aperol, Prosecco a brusnicový džús v pohári s ľadom. Pridajte koliesko pomaranča a zatočte a doplňte sódou. Pre slávnostnú príležitosť pridajte vetvičku rozmarínu. Je to ľahké a efektné.
Vylepšite zážitok so správnym sklom
Nemôžeme dokončiť blog týkajúci sa vína bez toho, aby sme zdôraznili dôležitosť použitia správneho skla. Základným pravidlom pre červené vína je, že budete potrebovať kalichy, ktoré vínu zabezpečia väčšie prevzdušnenie. Nezabudnime na koktaily. Rovnako ako víno, aj koktaily majú rôzne potreby na sklo, ktoré im pomáhajú vyzerať lákavo.
Poháre: Riedel Restaurant pohár Sommeliers Bordeaux Grand Cru 0300/00, Riedel Vinum Pohár Syrah 6416/30 - balenie obsahuje 2 poháre, Riedel Sommeliers Pohár Tinto Reserva 4400/31, Riedel O All Purpose Glass (balenie obsahuje 2 poháre) 0515/67
Ďalšie články
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.
![Urobte si štvorchodovú večeru s vínami Cote des Roses Gérard Bertrand](/www/thumbnails/article-box/vecerecotes-1440x550_x250f1q80mt1738751332.jpg)
Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses