Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Mas d´en Gil - životné dobrodružstvo troch rodín
Mas d'en Gil je výsledkom troch historických etáp, ktoré priniesli výnimočné vlastnosti pre vinohradníctvo, vinárstvo a obchod s vínom v oblasti Priorat.
História vinárstva
Francesc Gil založil vinárstvo v roku 1860. Ďalší majitelia, rodina Barril od 30. rokov 20. storočia, konsolidovala agro kultúrne kvality v oblasti Priorat. Vinárstvo premenovali na Masía Barril. Predstavili pokročilé nápady, ako napríklad organické poľnohospodárstvo a používanie pôvodných kvasiniek. Rafael Barril Figueras spolu s Magdalenou Vicente Herrando založili nový Priorat, ktorý výrazne predbehol svoju dobu. V roku 1998 kúpilo vinárstvo rodina Rovira Carbonell a získava späť svoj historický názov – Mas d’en Gil.
Plnia tak sen Pere Rovirovi, jedného z najväčších vinárskych profesionálov, ktorého sprevádza jeho manželka Pilar Carbonell, majiteľka galérie súčasného umenia a ich štyri dcéry. V roku 2000 sa na trhu objavili prvé vína Mas d’en Gil pod reklamou najstaršej dcéry Pilar Rovira Carbonell. Následne najmladšia dcéra Marta Rovira Carbonell predstavuje biodynamické poľnohospodárstvo, ktoré v súčasnosti prevádzkuje s podporou svojho otca, manžela a sestry Pilar.
Rovnováha
Zachovanie biodiverzity je jedným zo základných cieľov Mas d'en Gil. Na východe dub cezmínový a na západe borovicový les sú zelené pľúca, ktoré prispievajú k biodiverzite. Na mieste južnej hranice, roklina Molinos (roklina vetra) usmerňuje vzduch a osviežuje údolie La Coma a zároveň slúži ako koridor pre vzdušnú faunu. Vinice zdieľajú miesto so stáročnými olivovníky, mandľami a lieskovými orieškami. Výsledkom je poľnohospodárska mozaika certifikovaného ekologického poľnohospodárstva.
Biodynamika bola zavedená v Mas d´en Gil v roku 2008. Revitalizuje pôdu, prináša zdravie a rovnováhu rastlinám. Vína odrážajú prírodnú krajinu, ktorú sa snažia vo vinárstve pochopiť ako živú bytosť, udržiavajú zdravú pôdu, vyváženú s pôvodnou flórou a faunou.
Vo vinohradoch pôdny profil tvorí bridlica, miestne známa ako Llicorella. V Priorate sú štyri hlavné typy bridlice: devónska (400 miliónov rokov), škvrnitá (350 miliónov rokov), karbónska (350 miliónov rokov) a čierna bridlica (330 miliónov rokov).
Mas d´en Gil sa nachádza v nadmorskej výške 350 metrov s krásnym výhľadom v pohorí Montsant. Jeho umiestnenie v rámci DOQ PRIORAT a jeho orientácia uľahčí prechod vetru cez vinohrady a olivovníky. Je to určite jedna z najviac vetraných oblastí v zóne. Dva hlavné vetry v zóne sú „Garbinada“ prichádzajúci z juho východu zo Stredozemného mora a „Cierzo“ prichádzajúci zo severo západu.
35 hektárov vinohradov je rozdelených na 53 parciel s rozlíšením podľa rozmanitosti a orientácie.
Biele vína
Biele vína Mas d’en GIL sa vyrábajú z veľmi malých plôch vinohradov, menšie ako 1 ha. Hlavné biele odrody na sú Grenache blanc a Macabeo. Grenache blanc sa nachádza vo vzdušnejších polohách. Macabeo rastie v menej veterných oblastiach. Táto odroda s nízkymi výnosmi vzhľadom na počasie ponúka vína, ktoré pokorne sprostredkujú identitu terroiru, v ktorom sú vysadené. Od roku 2000 je v najvyššej oblasti údolia La Coma vysadená aj odroda Viognier, ktorá je súčasťou vína BELLMUNT „Village”. Víno sa vyrába z dvoch parciel umiestnených v „Bundsanstein“. Fermentuje v nerezových tankoch a neskôr začiatkom roka sa fľašuje počas kvetných alebo ovocných dní mesiaca lunárneho kalendára.
Víno Coma Calcari sa vyrába z jedného vinohradu, ktorý sa nachádza sa v údolí La Coma, kde je vápenatý typ podložia (240 miliónov rokov). 50% vína fermentuje v 2000L nerezových tankoch a zvyšok v použitých 500L francúzskych dubových sudoch. Vyzrievanie v sudoch trvá zvyčajne asi 8 mesiacov. Potom sa obe časti sa zmiešajú a sú fľaškové. Následne ešte dva roky vyzrievajú vo fľaši pred uvedením na trh.
Nakoniec Coma BLANCA, biele „grand cru“. Veľmi limitovaná výroba. Pochádza dvoch viníc s Garnatxa Blanca (Grenache white) a dvoch ďalších viníc vysadených odrodou Macabeo (Viura) pred rokom 1945. Vinice sú obklopené borovicami a pôda obsahuje štyri rôzne typy bridlice a piesok s červenými okruhliakmi. Každá parcela a odroda sa vinifikuje samostatne. Víno strávi asi 8 mesiacov v 500L francúzskych dubových sudoch, z toho 30 % nové. Až po vyzrievaní v sudoch sa víno sceľuje a vyzrieva ďalšie 2 roky vo fľaši v pivnici.
Víno: Mas d´en Gil Coma Blanca 2016, Mas d´en Gil Coma Blanca 2018
Červené vína
Hlavné modré odrody sú Grenache a Carignan. Grenache (Garnatxa, Garnacha) je veľmi vďačná. Vinohrady s touto odrodou sú orientované hlavne na východ a vyhrievajú sa v prítomnosti slnka ráno a vyhýbajú sa popoludňajšiemu slnku. Rovnako ich orientácia im umožňuje osviežiť sa stredomorským vetrom, ktorý začína na poludnie a končí pri západe slnka. Vinohrady s odrodou Carignan sa nachádzajú v menej prevzdušnenej oblasti, keďže táto odroda má hrubšiu šupku a je odolnejšia voči slnku.
Karbónska bridlica (Gres carbonifer/ Gres Carbonifero / Carboniferous Stoneware) spolu s čiernou bridlicou je typická pre vinohrady, z ktorých sa vyrába víno Bellmunt „Village“. Hrozno pochádza z mladších vinohradov, ktoré boli vysadené v rokoch 1996 - 1998. Fermentácia prebieha v nerezových tankoch v závislosti od ročníka s 10 % strapinou. Víno vyzrieva v 3000l a 1500l dubových sudoch (foudre) a 30% v 3000l cementových nádržiach. Víno: Mas d´en Gil Bellmunt Vi de Vila BIO 2020
Škvrnitá bridlica „Llicorella Piguellada“ je typická pre Coma Vella „premier cru“. Hrozno pochádza z údolia La Coma. Vinohrady tu boli vysadené v rokoch 1965 až 1998. Čas hrozna fermentuje v dubových sudoch a čas v nerezových tankoch, 20% hrozna i so strapinou. Víno vyzrievalo rok v 1500L a 225L dubových sudoch, z toho 20% nových. Pred uvedením na trh víno vyzrieva 2 roky vo fľaši v pivnici vinárstva. Víno: Mas d´en Gil Coma Vella 2017
V prípade CLOS FONTA „grand cru“, vybrané vinohrady majú čiernu (Corniana / Cornenana, Hornfels), škvrnitú aj karbónsku bridlicu, ktoré prispievajú k jedinečnému charakteru tohto vína. Víno sa vyrába zo starých vinohradov vysadených v rokoch 1931 až 1970, ktoré sa nachádzajú v rôznych údoliach okolo vinárstva Mas d'en Gil. Názov pochádza zo starého názvu Mas d'en Font. Ide o prameň, ktorý sa nachádza v blízkosti. Každá odroda vinifikuje samostatne v otvorených 500L dubových sudoch. Použitie strapiny závisí od ročníka. Víno vyzrieva 14 mesiacov v 1500L a 225L francúzskych ľahko vypálených dubových sudoch, z toho 30% nových. Až po vyzrievaní v sudoch sa víno sceľuje a vyzrieva ďalšie 2 roky vo fľaši v pivnici. Víno: Mas d´en Gil Clos Fonta 2016, Mas d´en Gil Clos Fonta 2017
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.