Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Novinka Auténtico Nativo - rum z Panamy
Rum Autentico Nativo sa rodí v Paname a svoju podstatu získava zrením v sudoch po bourbone. Je vyrobený z miestnej cukrovej trstiny pestovanej v sopečnej pôde bohatej na minerály v oblasti Herrera v Paname. Tieto rumy sú známe svojou takmer dokonalou rovnováhou, čo je dôkazom jemného umenia master blendera Dona Pancho Fernandeza a Eduarda Pereza.
Panama
Cesta rumu Auténtico Nativo začína zberom cukrovej trstiny v Paname. Panama sa nachádza medzi Tichým oceánom a tropickým dažďovým pralesom v severnej časti s priemernými teplotami 27 až 35 stupňov. Drsnú krajinu lemuje takmer 500 riek. To dáva najlepšie podmienky pre pestovanie cukrovej trstiny.
To, čo odlišuje Autentico Nativo od iných, je jeho oddanosť tradičným technikám výroby rumu, pričom využíva miestne zdroje cukrovej trstiny a remeselné medené destilačné nádoby.
Výroba
Rum sa vyrába z ručne zbieranej cukrovej trstiny. Zámerom je extrahovať 100% šťavy z cukrovej trstiny, aby bola pripravená na fermentáciu. V procese fermentácie kvasinky premieňajú melasu na etylalkohol a ďalšie tajné zložky, výsledkom čoho je špeciálna receptúra.
Celý proces fermentácie trvá približne 3 dni, ale závisí to od vlastností konečného rumu. Rum sa destiluje v klasickom destilačnom kotly z medi a mosadze z roku 1922 v Las Cabras Distillery. Rum sa destiluje v kolónach s medenými platňami a kontinuálnou destiláciou.
Zrenie
Rum Nativo zreje v amerických sudoch z bieleho dubu po bourbone. Dubové sudy dodávajú rumu konečnú podobu, sú starostlivo vyberané podľa toho, ako prispievajú k výslednej farbe, vôni a chuti rumu. Používa sa iba 10% nových sudov, aby sa zachoval jedinečný profil a chuť. Anjelska daň v prvom roku je 12% v 2. a 3. roku 8% a opäť sa plní rumom z toho istého ročníka.
Koktail Cubata
Ingrediencie
• 35 ml Auténtico Nativo Special Reserve 15 y.
• 15 ml koly
• 60 ml Reya Prosecco
• plátok limetky
Postup
Rum Nativo, kolu a Prosecco postupne nalejte do vysokého pohára s ľadom. Ozdobte plátkom limetky.
Mango Perfecto
Ingrediencie
• 45 ml Auténtico Nativo Special Reserve 15 y.
• 30 ml mangovej šťavy
• ľad
Postup
Ľad vložte do šejkra, pridajte všetky ingrediencie a pretrepte cca 10 sekúnd. Hneď podávajte v pohári typu Margarita. Ozdobte plátkom manga.
Planter´s Punch
Ingrediencie
• 45 ml Auténtico Nativo Over Proof
• 8 ml Grenadíny
• 60 ml ananásovej šťavy
• sóda
• plátok pomaranča
Postup
Všetky suroviny nalejte do šejkra naplneného kockami ľadu. Dobre pretrepte. Precedíte do highball pohára naplneného kockami ľadu. Doplňte sódou a ozdobte plátkom pomaranča.
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.