História
Nero d´Avola (tiež známa ako Calabrese) je najdôležitejšia a najrozšírenejšia modrá odroda na Sicílii, kde má dôležitý historický význam. Nero d'Avola v preklade znamená „Čierna z Avoly“, čo je odkaz na výrazné tmavé sfarbenie hrozna. Mesto Avola bola ohniskom obchodu a pohybu obyvateľstva počas stredoveku. Nero d'Avola sa často používala na dodanie farby a tela ľahším talianskym vínam z pevniny.
Na prelome 21. storočia sa to však zmenilo a v súčasnosti sa z odrody Nero d'Avola vyrába aj jednoodrodové víno. Často sa porovnáva s odrodou Syrah, pretože má podobné podmienky pestovania (Sicília má horúce stredomorské podnebie) a vykazuje mnoho podobných aj senzorických vlastností. Mnohí sicílski vinári začali v poslednej dobe vyrábať vína kupážovaním odrody Nero d'Avola s inými sicílskymi i medzinárodnými odrodami ako Cabernet Sauvignon či Merlot.
Terroir
Odroda Nero d’Avola potrebuje dobrú expozíciu, teplo a nízke zaťaženie viniča, čo vysvetľuje, prečo sa mu tak dobre darí na Sicílii. Pestuje sa pomocou tradičnej metódy alberello (malý strom). Keď sa Nero d’Avola pestuje na kopcovitých pôdach bohatých na vápenec, predstavuje charakteristické arómy lesných jahôd, višní a slivky a výraznou mineralitou a aciditou. Na ílovitých pôdach má naopak tendenciu vykazovať intenzívnejšie arómy kandizovaných čerešní, ruží, korenia, sladkého drievka a tmavej čokolády s hodvábnymi tanínmi. Vinič kvitne na začiatku sezóny a dozrieva v polovici septembra. Darí sa jej v horúcom a suchom podnebí, hoci môže rásť v chladnejších a vlhkejších podmienkach. Vína Nero d´Avola sú mimoriadne expresívne vzhľadom na ich lokalitu a ročník.
V závislosti od spracovania hrozna a výroby možno z Nero d'Avola vyrobiť tmavé, plné víno, ktoré vyzrieva v dubových sudoch. Dobre reaguje aj na fermentáciu v nerezových tankoch, betónových vajíčkach aj hlinených amforách, čo z nej robí dokonalú odrodu pre experimentovanie. Mladšie vína vykazujú šťavnatú chuť kôstkového ovocia, zatiaľ čo staršie vína ponúkajú chuť horkej čokolády a tmavej maliny. Nero d'Avola má typicky vysoký obsah trieslovín a plné telo.
Gastronómia
Nero d’Avola sa jednoducho obľúbenou voľbou, či už sa podáva ako aperitív k syrom alebo údeninám, taktiež ako partner k pečenému tuniakovi, chobotnici, cestovinám alebo bohatším mäsovým pokrmom. Táto odroda produkuje elegantné, prístupné vína a prinúti vás objavovať fascinujúcu mozaiku vín zo Sicílie.