Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Vinárstvo Pereg - obľúbené ríbezľové víno z Modry
Pereg sa špecializuje na výrobu vína z čiernych ríbezlí a liečivých plodov arónie čiernoplodej. Lahodné a jemné ríbezľové víno vinárstva Pereg má podmanivú ríbezľovú arómu, tmavo-červenofialovú farbu a v chuti je plné a šťavnaté. Pozrite si vína značky Pereg na našom eshope a začítajte sa do histórie tohto vinárstva.
Spoločnosť Pereg sa zaoberá výrobou ovocných a hroznových vín. Sídli v meste Modra od roku 1991. Začínala v oblasti výroby odrodových hroznových vín a vín z plodov arónie čiernoplodej, ktoré dodávala do lekární a bio predajní. Dnes Pereg nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Pereg je ríbezľové víno z Malých Karpát
Pereg svoj názov nemá len tak náhodou. Je to názov, z ktorého dýcha história a korene vinohradníctva a vinárstva. Pravdepodobne v roku 1413 sa začali objavovať prvé správy o založení cechu vinárov a o ustanovení viničného úradu v malokarpatskej oblasti. Ústrednou postavou tohto úradu bol viničný richtár Pereg. A to preto, lebo vinice v tom čase boli oveľa hlbšie v lesných masívoch Karpát ako dnes. V malokarpatských lesoch o tom ešte dnes nájdete dôkazy. Sú to rúny, t.j. hŕby kameňa, ktoré povynášali vinohradníci na medze svojich pozemkov. Preto boli vinice obkolesené týmito hradbami z kameňa.
Z tohto aj vznikol „vinohrad“. Každé vinohradnícke mesto, kde sa vinič pestoval a kde sa vyrábalo víno, malo svojho Perega, ktorý riadil práce vo vinohradoch. Bol súčasne technológom, agrotechnikom a vykonával aj viničné právo. Po nástupe Márie Terézie na uhorský trón bola táto funkcia právoplatne potvrdená cisárskym dvorom. Peregovi pribudla ešte jedna povinnosť - odvod vína a daň pre cisársky dvor. V tom čase vinohradníctvo a vinárstvo stálo na vrchole a slovenské a uhorské vína sa pili okrem bratislavských, budapeštianskych i viedenských dvoroch a slávili obrovský úspech.
Ríbezľové víno z Devína bolo vychýrené a koncom 17. storočia mu cisár Leopold I. udelil povolenie predaja v sudoch pod ochrannou známkou. Dnes je Devín známy skôr vínom z ríbezlí. S jeho veľkovýrobou začal Alois Sonntag. V roku 1921 založil na Devíne veľkovýrobu ríbezľového vína. Mnohí pamätníci spomínajú na posedenia pri fľaši vo viechach v Devíne (napr. u pána Heribana), predaj ríbezláku pod Devínskym hradom v malých fľaškách, na viechu v Karlovej Vsi, či ochutnávku na Obchodnej ulici.
Pereg sa špecializuje na výrobu vína z čiernych ríbezlí a liečivých plodov arónie čiernoplodej. Víno z čiernych ríbezlí je ovocné červené víno vyrobené výlučne z čiernych kultivarov ríbezlí. Je vyrobené modernou technológiou, počas ktorej ovocie fermentuje v rototankoch pri prísnom sledovaní teploty. Ušľachtilé kvasinky, fermentačná činnosť a neustále premiešavanie pod pravidelným dohľadom má pozitívny vplyv na kvalitu výsledného produktu.
Ríbezle obsahujú najviac vitamínu C zo všetkých pestovaných druhov ovocia, posilňujú imunitný systém a produkciu hormónov, aktivizujú bunkový metabolizmus a krvotvorbu. Chránia bunky pred voľnými radikálmi, chránia sliznice, upokojujú nervy a zlepšujú náladu, podporujú funkciu srdca a svalovú činnosť. Čierne ríbezle sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú schopné znížiť hladinu lipoproteínu s nízkou hustotou (LDL) "zlého cholesterolu" a zvýšiť množstvo lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) "dobrého cholesterolu" v krvnom obehu súčasne.
Je ovocné víno vínom?
Správne označenie víno je nápoj vyrobený z viniča hroznorodého. Avšak ovocné vína sa vyrábajú podobným spôsobom ako tie hroznové a preto majú svoju špeciálnu kategóriu. Pre naše zdravie z ovocných vín sú najviac prospešné práve tie z ríbezlí, ktoré obsahujú veľa vitamínu C. Ale pozor, iba tie, čo obsahujú čo najmenej pridaného cukru...
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.