Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Špenátový Lavaš koláčik - RECEPT a tip na víno
Urobte si krásny zelený štvrtok, alebo akýkoľvek deň v týždni s ľahkou večerou. Špenátový koláčik je ideálny aj pre návštevu, ide o veľmi jednoduchý, chutný a rýchly recept.
Pozor však na víno, lebo tu hrozí veľké faux paux! Lenka z WinePlanet varí a naša someliérka vám odporučí vhodné víno.
Recept na špenátový Lavaš koláčik
Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 8
Postup
1. Na panvici, s trochou olivového oleja alebo aj bez, si sparíme čerstvý špenát s množstvom cesnaku podľa chuti.
2. Pridáme nadrobno nakrájané sušené paradajky, rozdrvenú fetu a jedno surové vajíčko.
3. Formu na muffiny vystelieme s Lavaš chlebom, ideálne nakrájaný na štvorce ľahko vložené do formy.
4. Celú zmes z panvice vlejeme do foriem s Lavaš chlebom a zapekáme v trúbe pri teplote 220°C po dobu 5 až 7 minút.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Someliérka odporúča vhodné víno
I keď ide o pomerne ľahký a zdravý recept, výber vína k nemu je náročnejší. Špenát, sušené rajčiny, feta syr a vajíčko patria práve k potravinám, ku ktorým sa ťažšie vyberá víno pre ich špecifickú chuť, ktorá vzniká v spojení s vínom. Špenát a sušené rajčiny s niektorými typmi vín môžu v ústach vytvárať nepríjemnú chuť.
Feta syr je dosť slaný, takže tiež treba dbať na správny typ vína. Najlepším vínom, ktoré podčiarkne chuť slaného pokrmu, je šumivé biele i ružové víno v kategórii brut. Taktiež dobrým spoločníkom môže byť aj suché ružové víno, ktoré je ľahšie, skôr s jemne ovocno herbálnym prejavom, nie príliš výrazné, krémové a určite nie so zvyškovým cukrom.
Odporúčanie someliérky - sekt Hacaj
Hacaj sekt Brut je biele šumivé víno čírej svetlozelenej farby s jemným perlením. V jeho sviežej, ovocnej vôni dominujú tóny citrusových plodov a zelených jabĺk. Chuť je vyvážená, podoprená jemnou kyselinkou s mandľovou dochuťou.
Vinárstvo Hacaj sídli v Pezinku a zameriava sa na výrobu šumivých vín klasickou metódou. Celý proces výroby vín je ručný, so všetkými atribútmi malej rodinnej manufaktúry. Základný Sekt Brut je skvelým reprezentantom štýlu a zručnosti autorov. Podobne ako všetky ostatné vína oslovuje harmonickým prejavom tradičných odrôd. Sekty Hacaj sú povinnou zastávkou pre tých, čo hľadajú viac, než len obyčajné „bublinky“.
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.