14.8. - Wine day - ochutnávka BIO vín v záhrade Hotela Thermia Palace
Vychutnajte si BIO vína v krásnej záhrade hotela Thermia Palace v Piešťanoch. Nechajte prebudiť svoje zmysly vôňou, farbou a chuťou prosecca, šumivého či ružového vína. Pozývame vás na voľnú degustáciu certifikovaných BIO vín z celého sveta v spolupráci so spoločnosťou Corner & Co./WinePlanet.sk.
Dátum a čas: 14. august 2021 od 16:00 do 22:00 hod.
Thermia Palace Ensana Health Spa Hotel, Piešťany
Vstupné: 24 Eur / osoba
Smart Casual / Casual Dress (pre dámy odporúčame kvetinové šaty)
Vstupné zahŕňa:
10 degustačných vzoriek unikátnych BIO vín
Občerstvenie, syrové misy
Sprievodná hudba jazzu a swingu
Možnosť dokúpenia extra žetónov na degustáciu ďalších vín
Možnosť zakúpenia špecialít z grilu za zvýhodnenú cenu
Aké vína ochutnáte?
Ochutnávkou vás budú sprevádzať someliéri WinePlanet.sk - Rasťo Šuták a Denisa Šutáková
Budete mať príležitosť ochutnať množstvo unikátnych BIO vín, ktoré v mnohých prípadoch patria k referencii v rámci ich pôvodu. Prvým certifikovaným BIO vinárstvom je Natural Domin a Kušický z Veľkého Krtíša. Z ich produkcie pochádza kvarteto skvelých vín Reya Organica exkluzívne vyrobených pre spoločnosť Corner/WinePlanet. Štvoricu dopĺňa aktuálne najlepšie slovenské ružové víno z odrody Pinot Noir, taktiež z tohto vinárstva. Moravu bude zastupovať trojica skvelých vín z progresívneho vinárstva v Znojemskej podoblasti – Vinařství Špalek – Cuvée Gryllus a skvelý Veltlín z VOC Znojmo.
Milovníkov Prosecca prekvapíme certifikovaným BIO vínom z vinárstva Terra Serena, ktoré patrí k lídrom v jeho výrobe. K osobnostiam Biodynamiky v oblasti Weinviertel patrí Herbert Zillinger z Ebenthalu, člen združenia Biodyn Respect. Jeho veltlíny sú takmer dokonalou definíciou terroiru.
Gerard Bertrand je najhlasnejším ambasádorom BIO vín z Francúzska. 80% jeho produkcie je certifikovaných BIO. V jeho vínach Prima Nature, bez použitia síry je dostatok slnka a temperamentu so stredomorským charakterom. Najväčším pestovateľom BIO hrozna v Čile je Emiliana. Vína z tohto vinárstva prinášajú potešenie nie len ich nadšencom z celého sveta ale aj znalcom, ktorí oceňujú Coyam, Vigno Carignan či Salvaje.
Nový Zéland je spájaný najmä so Sauvignonom a vinárstvom Villa Maria. Táto kombinácia je vo svete považovaná za klasickú. K nim sa pridáva čoraz lepší Rizling a prechod vinárstva k 100% Organic. Príležitosť ochutnať vína ako Le Puy, Bocca di Lupo, či najlepšiu Franciacortu z Lombardie od Ca´del Bosco nebýva často. Tieto vína ako aj ďalšie budú k dispozícii so someliérom Rastislavom Šutákom, ktorý ich bude nalievať cez Coravin.
Čo sú to BIO vína?
„BIO vína vznikajú v prísnom ekologickom režime, ktorý vychádza z princípov rešpektu k prírode. Podmienky na splnenie certifikátu BIO/Organic sú stanovené inštitúciami, ktoré definujú spôsob pestovania viniča ako aj ich výrobu. Zníženie aplikácie kontaktných prípravkov pri postrekoch na minimum, ako aj používanie medi a síry.
Najvyššou formou tejto filozofie sú vína v režime Biodynamic, ktoré vznikajú podľa lunárneho kalendára, či používaniu výlučne prírodných preparátov pri ochrane viniča a zvýšenia prirodzenej obranyschopnosti vinohradu." Rastislav Šuták, WinePlanet.sk
Pri BIO ako aj Biodynamic vínach je v súčasnosti preukázateľný odlišný senzorický profil oproti konvenčným vínam. Tieto vína sú z pohľadu archivácie stabilnejšie, dokonca aj z komplikovanejších ročníkov.“ Rastislav Šuták, someliér WinePlanet.sk