Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Piť víno s jedlom má zdravotné benefity
Nedávna štúdia skúmajúca súvislosti medzi konzumáciou alkoholu a zdravotnými rizikami u starších dospelých zistila, že pitie vína počas konzumácie s jedlom boli spojené s ochranným, zdravotným účinkom. Michael Apstein, odborný asistent medicíny na Harvardskej lekárskej fakulte, informuje o svojich zisteniach.
Predstavitelia verejného zdravotníctva a vedci naďalej diskutujú o tom, či je mierne pitie škodlivé alebo prospešné. O tom, že nadmerné pitie je zdraviu škodlivé, potvrdzujú. Koncom 20. storočia sa objavilo množstvo štúdií, ktoré tvrdia, že mierne pitie chráni srdce. Nedávne štúdie spochybňujú kardio pozitívny účinok alkoholu a niektorí dokonca poznamenávajú, že akékoľvek množstvo alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny a je škodlivé pre zdravie. Hlavným problémom štúdií týkajúcich sa alkoholu a zdravia je, že len zriedka rozlišujú typ konzumovaného alkoholu – víno, pivo alebo destiláty – frekvencia a spôsob pitia, teda s jedlom alebo bez neho.
Tieto faktory sú kriticky dôležité, pretože typ konzumovaného alkoholu a prostredie, v ktorom sa konzumuje, ovplyvňuje hladinu alkoholu v krvi, čo pravdepodobne ovplyvňuje účinky alkoholu, či už sú potenciálne prospešné alebo škodlivé pre zdravie.

Nová štúdia
Pitie vína s jedlom bolo spojené s nižšou celkovou úmrtnosťou, konkrétne na rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia, podľa nedávno publikovanej štúdie výskumníkov zo Španielska a Harvardu T.H. Chan School of Public Health. Štúdia publikovaná v JAMA Network Open analyzovala návyky pitia vína u 135 000 obyvateľov Spojeného kráľovstva vo veku nad 60 rokov pomocou údajov z UK Biobank, zdravotného registra. Autori chceli vidieť vplyv užívania alkoholu u starších jedincov a ľudí s nižším socioekonomickým statusom.
Nie je prekvapujúce, že zistili, že ľudia s nižším socioekonomickým postavením mali celkovo veľkú šancu úmrtia, ak pili alkohol a tiež väčšiu šancu úmrtia na rakovinu alebo kardiovaskulárne choroby. Čím viac pili, tým vyššie bolo riziko úmrtia.
Prekvapivé bolo, keď sa pozreli na ľudí, ktorí pili prevažne víno a víno pili k jedlu. Pitie vína počas jedla kompenzuje zvýšené riziko u osôb s nižším socioekonomickým postavením. Okrem toho u starších jedincov a v nižších socioekonomických triedach, bolo pitie vína a pitie iba počas jedla spojené s zníženým rizikom úmrtia ako aj na rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia. Množstvo alkoholu z vína, ktoré sa dostane do krvného obehu, závisí od prostredia, v ktorom sa konzumuje a od jeho koncentrácie. Aj pri stúpajúcich hladinách alkoholu vo víne má víno stále nižšiu koncentráciu alkoholu v porovnaní s destilátmi. Víno sa zvyčajne konzumuje počas dlhšieho časového obdobia a spolu s jedlom, čo znižuje hladinu alkoholu v krvi.
Víno + jedlo = zdravotné benefity
Je teda logické, že ľudia, ktorí pijú víno a konzumujú ho s jedlom, majú pravdepodobne nižšiu hladinu alkoholu v krvi v porovnaní s jednotlivcami, ktorí pijú destiláty. Je dôležité zdôrazniť, že táto štúdia, ako väčšina, poukazuje iba na asociácie. Nestanovujú príčinu a následok. Z tejto štúdie nemôžete vyvodiť záver, že pitie vína s jedlom zníži smrť zo všetkých príčin, ako aj rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia. „Či je zníženie úmrtia spôsobené vínom typom osoby, ktorá pije víno s mierou pri jedle, môže mať celkovo lepšie zdravotné návyky, stále nie je známe. Napriek tomu je to asociácia, ktorá by mala vyčarovať úsmev na perách“, Michael Apstein, MD, FACG, prispievateľ časopisu Decanter a odborný asistent medicíny (gastroenterológia) na Harvard Medical School.

Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.