Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Jarné kombinácie s vínom
Jar prináša množstvo čerstvých ingrediencií a chutí, ktoré ponúkajú skvelú príležitosť pre objavovanie rôznych kulinárskych kombinácií. Počas tejto sezóny sú miestne trhoviská plné pestrej škály ovocia a zeleniny. Sezónne jarné jedlá sú vo všeobecnosti ľahšie. Vymeňte ťažšie zimné vína rovnakým spôsobom, ako recepty na bohaté dusené jedlá. Namiesto toho sa nechajte inšpirovať ľahkými, sviežimi chuťami, ktoré sa dokonale hodia k jarným vínam. Keď je pokrm kombinuje so správnym vínom, zážitok sa umocní.
Jarný koláč a novozélandský Sauvignon
Jar je synonymom čerstvej zeleniny. Svieža listová zelenina, špargľa, hrášok by sa mala dokonale zladiť s rovnako osviežujúcim vínom. Avšak väčšina tejto zeleniny má horké vlastnosti, ktoré sťažujú kombináciu s vínom. Vo všeobecnosti zelená zelenina sa vylučuje červeným vínom. Vína odrody Sauvignon Blanc, Veltlínske zelené alebo Rulandské šedé sa veľmi dobre kombinujú s čímkoľvek jarným.
Tip: Koláč so špargľou a fazuľou Fava s bylinkovou ricottou a Villa Maria Single Vineyard Seaspray Sauvignon Blanc 2021
Sauvignon Blanc má intenzívnu herbálno-ovocnú vôňu a sviežu, jemne pikantnú chuť s mineralitou v závere.
Jahňacie kotlety a červené talianske víno
V tomto jarnom období ste určite počuli o jarnom kuriatku či jahniatku. Téma bieleho vína pretrváva aj pri väčšine jarných mäsitých pokrmov. Ale pridanie jahňacieho mäsa, ktoré je počas jari ideálne, môžete vyskúšať aj s ľahším červeným vínom s nižším obsahom trieslovín.
Tip: Jahňacie kotlety s cesnakovo bylinkovou zmesou a Santa Cristina Chianti Superiore 2021
Atraktívna ovocná vôňa zrelých čerešní a višní s tónmi korenia a fialiek. Čistá, suchá ovocná chuť s jemnou štruktúrou a tanínmi. Klasické Chianti do gastronómie.
Mini kuriatko a ružové víno
Ružové víno je výborným jarným spoločníkom. Jeho ovocnosť a osviežujúca kyselinka z neho robia ľahko piteľné a všestranné víno. Či už ide o brunch, záhradnú párty alebo jednoducho pohodové popoludnie, ružové vína sú ako stvorené pre teplé, jarné dni.
Tip: Jarné mini kuriatko pečené na panvici s jarnou zeleninou a Museum Rosé 2023
Kvetinová vôňa s nádychom kôstkového ovocia, broskyne a zeleného jablka. V chuti je víno svieže, minerálne a má dobrú kyselinku.
Ryby a francúzske Chardonnay
Ryby ba sa mali jesť v každom ročnom období. Pitie vína s rybami znamená viac, než len výber suchého bieleho. Ryby v rôznych štýloch a textúrach, z ktorých každá má potenciál vytvoriť lahodnú kombináciu s vínom. Pstruh je všestranná biela ryba. Ak sa podáva s maslovou omáčkou s medvedím cesnakom, zaslúži si plnšie, koncentrované biele víno odrody Chardonnay.
Tip: Grilovaný pstruh s maslom z medvedieho cesnaku a baby zemiaky a Gérard Bertrand Coté des Roses Blanc,Chardonnay 2022
Svieža jabĺčkovo citrusová vôňa. Suchá a harmonická chuť s dobrou koncentráciou a šťavnatým záverom.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






