Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Najväčšia investícia v histórii vinárstva Winzer Krems
WINZER KREMS - Sandgrube 13 ohlasuje novú kapitolu vo svojej vinohradníckej histórie. Pod heslom "Wine-Time-New" sa 30. júla 2023 uskutočnil slávnostný ceremoniál pri príležitosti dokončenia nových budov vinárstva. Winzer Krems propaguje vo svete vín nielen Dolné Rakúsko a aj samotné Rakúsko. Spolu s trvalo udržateľným inovačným programom bol vytvorený nový ukážkový projekt.
Myslieť udržateľne dopredu
Rakúske vinohradníctvo prechádza obdobím zmien a preorientovania sa v oblastiach klimatických zmien a novom povedomí o šetrnom využívaní zdrojov. Vinárstvo Winzer Krems si tieto zmeny už dávno uvedomuje a pri plánovaní a výstavbe svojich nových budov a výrobných zariadení investoval do udržateľnej budúcnosti. Konverzia s rozpočtom okolo 37 miliónov eur zvýši konkurencieschopnosť a dlhodobo zabezpečí existenciu viac ako 700-člennej vinohradníckej rodiny.
Nová pivnica
Ciele investície boli jasne definované: zlepšenie kvality, udržateľná výroba a zlepšenie pracovných podmienok pre zamestnancov. Nová pivnica s kapacitou 7,9 milióna litrov tieto ciele dokonale spĺňa. Klimatizácia a presvetlené miestnosti ponúkajú zamestnancom špičkové pracovné podmienky. Krátke vzdialenosti prepravy vína z pivnice po plniacu linku zaručujú čo najšetrnejšie zaobchádzanie s vínom a najvyššiu kvalitu.
Najmodernejšia technológia fermentácie a riadeného chladenia s zaisťuje kontrolovanú a bezpečnú vinifikáciu. Navyše, vinárstvo je lepšie vybavené na zvládanie klimatických zmien a poveternostných rozmarov, pretože viac hrozna sa dá šetrne spracovať za kratší čas. Celková kapacita sa zámerne nezvýšila, vymenili sa len budovy a skladové kontajnery zo 60. a 70. rokov 20. storočia.
Nová plniaca linka
Linka pochádza opäť od nemeckej spoločnosti Krones AG, popredného svetového špecialistu na plnenie. Winzer Krems pokračuje vo viac ako 40-ročnom partnerstve. Spoločnosť Krones vyvinula inovatívny koncept pre Sandgrube 13, ktorý pokrýva všetko od filtrácie vína, sterilizácie a plnenia do fliaš až po balenie. Investíciou nebolo len zvýšenie kapacity, nová linka má kapacitu 15 000 fliaš, ale skôr ďalšie zvýšenie kvality.
Hala plniacej linky a sklad boli tiež vybavené zelenou strechou, ktorá akumuluje vodu, znižuje množstvo CO2 vo vzduchu a má teplotne regulujúci účinok. Hala a nová pivnica sú prevádzkované fotovoltaickým systémom s výkonom 377 kWp. Prestavbou si prešlo aj zariadenie zásobovania energiou z plynu na diaľkové vykurovanie. Pre denné svetlo a tým zlepšenie pracovných podmienok pre zamestnancov v Sandgrube 13 pivnice teraz poskytujú veľké priečelie okien. Špeciálny protihlukový strop v kabíne znižuje hladinu hluku a prispieva tak k príjemnejším pracovným podmienkam. Nachádza sa priamo vedľa a nad pivnicou. Krátka cesta od sudov k plniacej linke v kombinácii s najmodernejšou filtráciou šetriacou zdroje zaisťuje vo fľaši najvyššiu kvalitu vín.
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.







