Rioja nie je len dobrá značka, ale najmä vinohradnícka oblasť, kde sa vyrábajú najlepšie vína s dominanciou odrody Tempranillo. V každom dúšku je cítiť, že ho vyrábajú ľudia, ktorí žijú so svojim vinohradom a vínom. V rámci februárového Masterclassu sme mali príležitosť spoznať viacero štýlov, porovnať si identické vína z dvoch ročníkov alebo rôznych vinohradov.

Červené víno ako liek
Červené víno nie je len lahodným nápojom, po ktorom ľudia siahajú pre jeho vôňu či chuť. Stredoveké kláštory boli presvedčené, že ich mnísi žili dlhšie ako zvyšok obyvateľstva čiastočne kvôli ich nízkej, no pravidelnej spotrebe červeného vína.
A v posledných rokoch veda zisťuje, že mali pravdu. Každá fľaša Cabernetu Sauvignon či portského totiž v sebe skrýva mnoho zdravotných benefitov, pravda, ak ju konzumujete s mierou.
Ženy by nemali piť viac ako jeden pohár vína denne a muži dva.
Zvyšovanie hladín omega-3 mastných kyselín, znižovanie kardiometabolického rizika, zdravé cievy, nižší krvný tlak, prevencia rakoviny hrubého čreva, prsníka či pľúc – zoznam benefitov pravidelného popíjania červeného vína ide donekonečna.

Tajomný Resveratrol
Za všetko môže látka menom resveratrol, ktorá napomáha zdraviu srdca, chráni pred niektorými druhmi rakoviny a zabraňuje niektorým typom straty zraku. Resveratrol je prírodný antioxidant, nachádzajúci sa v širokom spektre rozličných druhov zeleniny a ovocia, hlavne však v hroznových šupkách a jadierkach. A pravidelné popíjanie červeného vína rozhodne patrí medzi najpríjemnejšie spôsoby, ako si zabezpečiť jeho pravidelný prísun.
Víno teda môže robiť zázraky nielen pre vašu náladu, ale aj pre vaše srdce, mozog a svaly. Jeho pravidelná konzumácia dokonca tiež zvyšuje obsah dobrého HDL cholesterolu a viac ako 100 štúdií potvrdilo, že mierne pitie vína môže znížiť riziko srdcového infarktu.

Víno na večeru
Kľúčové je však slovo mierne. Všetkého dobrého však veľa škodí a nadmerná konzumácia vína môže zvýšiť krvný tlak a spôsobiť inú šarapatu. Aké je teda tajomstvo správneho pomeru červeného vína, aby ste si užili čo najviac jeho benefitov? Ženy by nemali piť viac ako jeden pohár vína denne a muži dva.
Navyše, dôležité je aj to, kedy a ako sa svojmu vínu zo svojej vinotéky venujete. Jeho konzumácia s čokoládou či na obed môže síce vyzerať lákavo, zdravie si však takto neutužíte. Výskumníci totiž zistili, že práve ľudia, ktorí pravidelne popíjajú pohárik červeného vína počas večere, sú najzdravší.
A toto zistenie má dokonca meno – francúzsky paradox. Francúzi majú relatívne nízku miery srdcových ochorení aj napriek tomu, že majú v obľube syr a iné tučné jedlá. Francúzom takisto hrá do karát aj zdravá životospráva.

Červené pre zdravie
Ľudia, ktorí si počas večere vychutnávajú kvalitné červené víno, majú väčšiu pravdepodobnosť, že tak robia ako súčasť zdravej životosprávy. Diéta s vysokým obsahom zeleniny a rýb, nižším obsahom mäsa a s hojnosťou ovocia prospieva srdcu, a červené víno je jej neoddeliteľnou súčasťou.
Keď sa teda nabudúce ocitnete v obchode zameranom na predaj vína a nebudete vedieť, po čom siahnuť, zvoľte si niektoré z kvalitných červených vín. Poďakujú sa vám nielen chuťové bunky, ale aj vaše srdce či žalúdok.
Ďalšie články

Vinárstvo VINIDI vlastní 50 ha vinohradov v katastri obce Báb. Prvotriedna poloha vinohradov, ktoré sa nachádzajú na svahu s južným a juhozápadným slnkom, dáva predpoklady na výrobu vín jedinečného charakteru a kvality. V roku 2024 vinárstvo prešlo reštartom a dnes prichádza na trh s novým tímom ľudí a vínami s novom dizajne. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali nového výrobného riaditeľa a enológa Petra Czaka.

Popularita cognacu stále vo svete stúpa. Tento luxusný a rafinovaný vínny destilát sa vyrába z bieleho hrozna dopestovaného v departementoch Charente a Charente-Maritime v západnom Francúzsku.
AKCIA Cognac Week -15% do 28.2.2025

Brandy a cognac sú destiláty, ktoré majú toho veľa podobné. Všetci sa zhodujú, že oba sú vynikajúce a majú svoju históriu. Victor Hugo nazval cognac „likérom bohov“. Cognac sa stal známym ako symbol francúzskeho luxusu. Každý cognac možno považovať za brandy, ale nie každé brandy je cognac.
AKCIA - Cognac Week -15% do 28. 2. 2025