Vína z Portugalska
Portugalské vinohradníctvo sa opiera o približne 250 pôvodných odrôd, z ktorých sa najčastejšie vyrábajú tzv. zmesové vína. Táto kolekcia unikátnych odrôd dovoľuje vinárom rešpektovať tradície alebo intuitívne experimentovať. Výsledkom sú moderné vína vo všetkých štýloch. Najčastejšie sa portugalské vína spomínajú s regiónmi ako Douro alebo Madeira. Portugalsko však môže ponúknuť oveľa viac. Bairrada má svoju Bagu, z ktorej sa produkujú skvelé šumivé aj tiché vína. Vinho Verde so sviežim Alvarinhom. Historicky významná oblasť Dao, jej bohaté červené vína stále predstavujú výhodný nákup. Alentejo produkuje vynikajúce biele z odrôd Antao Vaz a Arinto ako aj červené vína z Alicante Bouschet alebo Tourigy Nacional. S príbuzným terroirom ako v Burgundsku je oblasť Lisboa zdrojom pre delikátne a rafinované vína, ktoré vyniknú k miestnej kuchyni. Vzhľadom na kvalitu portugalských vín sa dá očakávať vzrastajúci dopyt s primeranými cenami.
Odporúčanie someliéra Douro
„Región Porto e Douro patrí medzi najstaršie definované vinohradnícke oblasti sveta (1756). Oblasť je pomenovaná podľa rieky, ktorá priteká do oblasti zo Španielska. Tam sa volá Duero. V 100 km páse až do ústia v Atlantickom oceáne sa región rozdeľuje do troch podoblastí: Baixo Corgo, Cima Corgo a Douro Superior. Na strmých a slnečných svahoch zo zvetranej bridlice sa pestujú prevažne modré odrody: napr. Tinta Roriz, Touriga Franca alebo Touriga Nacional. Z bielych Gouveio, Malvasia Fina alebo Moscatel. Portské vína predstavujú unikátne vyjadrenie tradície, ktoré sa dobre adaptovalo v 21. storočí. Fortifikované vína z oblasti sa radia medzi najtrvácnejšie z pohľadu archivácie. Čoraz viac sa objavujú v hľadáčiku aj tiché biele a suché vína s osobitým senzorickým prejavom.“
Odporúčanie someliéra Madeira
„Madeira je nesmrteľné víno s odkazom na tradície a históriu. Vzhľadom na výrobu je schopné vyzrievať pri optimálnych podmienkach desiatky rokov. Ročníky z predchádzajúcich dvoch storočí bývajú stále v perfektnej kondícii. Súčasná výroba vín nadväzuje na tradičný a dnes už zriedkavý proces vyzrievania prechodom cez rovník, teda viacnásobným prirodzeným ohrievaním a schladením. Táto činnosť prebiehala v minulosti na lodiach. Dnes je tento výrobný proces (Canteiro/Estufagem) oveľa modernejší. Vinohrady sú vysadené na pergole v terasovitých svahoch, ktoré neumožňujú mechanizáciu. Vďaka malej rozlohe viníc pripadá na jedného výrobcu v priemere 0,3 ha. Najrozšírenejšou odrodou je Tinta Negra. Ďalej sú to: Sercial, Verdelho, Bual , Malmsey či Terrantez. Na vrchole pyramídy kvality stojí ročníková najdrahšia Frasqueira (Garrafeira).“