Vína z Nemecka
Nemecko je dynamicky rozvíjajúca sa krajina, nielen z pohľadu vinárstva, ale aj cestovného ruchu. Veľmi citlivo a rozumne využíva tradície na výrobu moderných vín, ktoré rešpektujú terroir, ako aj potreby a zmeny preferencií konzumentov. Vinohrady Nemecka ležia na hranici udržateľného hospodárenia, čiže v severnom vinohradníckom pásme. Krajina profituje zo zmeny klímy a v podstate už dvadsať rokov nepozná vyložene zlý ročník. Výzvou do budúcnosti sa teda nestane zrelosť hrozna, ale udržanie kyseliniek vo vínach, ktoré vytvárajú predpoklad k požadovanej štruktúre a archivačnému potenciálu vín. Nemecké vinohradníctvo dalo svetu kráľa bielych odrôd – Rizling rýnsky, z ktorého sa vyrábajú najkvalitnejšie nemecké suché aj sladké vína. Hneď za ním nasleduje Pinot Noir -Spätburgunder. Nemecko je jeho tretím najväčším pestovateľom na svete. Hodnotu nemeckého vinohradníctva prezentuje približne 48 000 pestovateľov v trinástich oblastiach. Niektorí už s organickým hospodárením, ktorý je oveľa prísnejší než určujú normy EU. Nemecko sa môže pýšiť skvelým gastronomickým prepojením s vínom. Navyše milióny turistov, ktorí ročne ochutnajú miestne vína, šíria ich meno ďalej do sveta.
Odporúčanie someliéra Nemecko
„Nemecké rizlingy a modrý pinot predstavuje absolútnu špičku vo svete. Precízne, vyvážené a trvácne vína, bez ktorých by nemohla existovať žiadna kvalitná reštaurácia. S ohľadom na kvalitu vín je ich cena, v porovnaní s inými vo svete, stále viac než priaznivá.“