Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Správne poháre na šampanské a šumivé víno
Ako sa orientovať a vybrať si správne poháre na šumivé vína a šampanské? A ako to, že každý odborník odporúča iný tvar kalicha? Existujú rôzne variácie v spôsobe testovania pohárov, od kontrolovaných experimentov až po skupiny zamerané na kritikov vína. Poďme sa teda pozrieť, či je typ pohára označovaný ako Flauta vhodný na Champagne alebo šumivé víno.
Tvar pohára naozaj psychologicky ovplyvňuje vnímanie arómy a chute.
V poslednej dobe bolo publikovaných veľa článkov na tému, aké použiť poháre na víno a šampanské. Správne by sa mal používať termín kalichy na Champagne, ale v bežnej reči sa s tým žiaľ nestretneme. Výrobcovia pohárov na víno si angažujú someliérov, aby im navrhli a prepožičali svoju tvár a meno k danej kolekcii pohárov.
Poháre na víno a šampanské značky Riedel nájdete v našom eshope.

Tvar pohára verzus zmyslové vnímanie vína
Tvar pohára fyzicky ovplyvňuje to, čo cítime - arómy a chute v nose alebo ústach sú ovplyvňované pohárom na víno.
Osobné preferencie pre alebo proti rôznym tvarom pohára ovplyvňujú, ako mozog spracováva informácie od receptorov. Tie môžu dostávať presne tie isté informácie o aróme a chuti, ale preferencia alebo predsudok voči tvaru pohára znamená, že mozog zmení vedome vnímanie.
Dôkazy o vhodnom type pohára pre Champagne
Profesor Gerard Liger-Belair z univerzity v Remeši skúmal intenzitu perlenia v Champagne. Bubliny nielen vytvárajú príjemnú penu, ale tiež prenášajú aromatické zlúčeniny na povrch a uvoľňujú sa do vzduchu. Vo vysokom pohári v tvare flauty je veľká hĺbka vína, ale úzky tvar obmedzuje povrch, cez ktorý sa môžu uvoľňovať bubliny. Rovnomerné tvary flauty s otvorenou vrchnou časťou spôsobujú, že arómy ľahko unikajú do atmosféry.

Pohár typu Flauta nie je najvhodnejší pre Champagne
Mnoho ľudí stále na flautu pozerá ako na kultový pohár na šampanské. Tvar pohára naozaj psychologicky ovplyvňuje vnímanie arómy a chute.
Pri servise je dôležité, či ide o Champagne alebo šumivé víno typu – Sekt, Prosecco, Franciacorta, Cava, Crémant, Blanquette de Limoux, Bourgogne mousseux, Clairette de Die, Saumur mousseux, Moscato d Asti a iné.
Na základe štúdii, pri ktorých boli použité poháre na víno firmy Riedel sa zistilo, že aróma Champagne vo flaute bola hodnotená ako výrazne nižšia ako v pohári pre biele víno. Bolo to ovplyvnené rozdielnou intenzitou perlenia.
Štúdie preukázali, že poháre fyzikálne i psychologicky ovplyvňujú vnímanie intenzity arómy a chute. Preto niektoré Champagne House sa snažia maximalizovať zážitok zo svojho vína tým, že si dávajú vyrábať svoje vlastné poháre na šampanské. Iný pohár majú na základné neročníkové Champagne, iný na Rosé, ďalší na ročníkové a top na prestige Champagne. Rozdiel je v tvare a veľkosti.
Ak someliér ukáže svojim hosťom, že poháre na víno boli špeciálne vybrané, pretože optimalizujú arómy a chute šampanského, nielenže hostia môžu oceniť zážitok na mieru, ale môžu sa skutočne tešiť zo samotného Champagne.
Najlepší pohár pre Prosecco Superiore má tvar tulipánu, je širší ako flauta s miernym zúžením v ústach. Riedel má špeciálne navrhnutý kalich„ Prosecco Superiore“. Širší kalich v tvare tulipánu dodáva vínu jemnejšiu chuť v porovnaní s ostrejšou vo flaute. Extra Dry /Semi Seco Prosecco môže vo flaute chutiť lepšie ako Brut.
Flauty sú skvelé pre intenzívne perlenie kvôli malej ploche. Predpokladá sa, že flauty boli vytvorené hlavne na komerčné účely. Flauta s objemom 125 ml vyzerá, že poháre sú plné v porovnaní so 125 ml pohárom v tvare tulipánu.
Najlepší pohár na šampanské a kvalitné šumivé vína vyrobené metódou sekundárnej fermentácie nie je flauta ale pohár na biele víno.
V praxi to funguje veľakrát inak. Investície prevádzky do pohárov bývajú na Slovensku najčastejšie podceňovanou položkou. Šumivé víno by malo byť podávané v pohároch úzkeho a vysokého tulipánu, ktorým familiárne hovoríme flauty. Ich tvar spĺňa predpoklad nerušeného pozorovania stúpajúcich bubliniek. Zároveň sa ich veľa zmestí na podnos pri akciách.
Avšak pri najlepších šumivých vínach vyrobených klasickou metódou sekundárnej fermentácie vo fľaši či prestížnych a vyzretých vínach sa tvar pohára na šumivé víno približuje pohárom na biele vína. Ten umožňuje prístup vzduchu na otvorenie jemných nuáns.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.