Ingrediencie a štýl podávania
Tradičný domáci vaječný likér sa vyrába z mlieka alebo smotany, cukru, surových vajec, jedného alebo viacerých destilátov a korenia, často vanilky alebo muškátového orieška a v niektorých receptoch aj klinčekov. Niektoré recepty vyžadujú okrem mlieka a smotany aj kondenzované mlieko.
Používajú sa rôzne sladidlá, ako biely cukor, hnedý cukor a javorový sirup. Vaječný likér má vďaka použitiu smotany značný obsah tuku a vysoký obsah cukru. Ingrediencie sa medzi rôznymi receptami výrazne líšia. Alkohol používaný v rôznych regionálnych verziách zahŕňa brandy, cognac, bourbon, whisky, sherry, rum a obilný alkohol. V roku 2000 boli dostupné verzie likéru s nízkym obsahom tuku a bez cukru s použitím náhrad cukru a odstredeného alebo nízkotučného mlieka.
Vaječný likér sa môže podávať v pohároch, hrnčekoch alebo pohárikoch na brandy ozdobený strúhaným muškátovým orieškom alebo mletou škoricou, čokoládovými hoblinami alebo vanilkovým luskom.
Potraviny s príchuťou vaječného likéru zahŕňajú zmrzlinu z vaječného likéru, koláče, rumový koláč, sušienky, francúzsky toast a vafle. Nápoje s príchuťou vaječného likéru sú latté z vaječného likéru, niektoré remeselné pivá a mliečne kokteily.
TIP: Bombardino - Tradičný taliansky vaječný likér, ktorý sa výborne hodí na prípravu teplého nápoja.