Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Novinka na eshope - Cestoviny De Cecco
Pred viac ako sto rokmi v roku 1886 v Abruzze v Taliansku vznikol rodinný podnik bratov De Cecco. Z továrne na výrobu cestovín sa počas 130 rokov stal celosvetový fenomén kvalitných suchých cestovín.
Objavte skvelú chuť talianskych cestovín, omáčok, pesto aj olivového oleja. Všetky nájdete u nás na eshope.
Významným medzníkom pre spoločnosť De Cecco sa stal rok 1986. De Cecco sa v tomto roku rozhodol rozšíriť svoju produkciu o výrobu olivového oleja. V ďalších rokoch pribudlo mnoho ďalších výrobkov a dnes sa firma zaoberá produkciou paradajkových produktov, múky aj slaného pečiva. V súčasnosti je produkcia prevažne orientovaná na export. De Cecco je jednotkou na talianskom trhu v prémiovom segmente, tretím najväčším výrobcom cestovín na svete a prítomný vo viac ako 100 krajinách.
Metóda De Cecco
Najlepšia tvrdá pšenica
De Cecco vyberá najlepšiu tvrdú pšenicu z Talianska, Kalifornie a Arizony. Talianska pšenica je dôležitá pre chuť a pšenica z Kalifornie a Arizony pre množstvo kvalitných bielkovín, vďaka ktorým sú cestoviny „al dente“, pevné a elastické. Toto je jeden z vlastností, ktoré odlišujú De Cecco od akýchkoľvek iných cestovín.
Kvalita zrna posudzovaná odborníkmi
Odborníci z De Cecco prísne kontrolujú kvalitu tvrdej pšenice ešte pred zberom úrody a odoslaním do mlyna Fara San Martino. Kvalita je posudzovaná vo farbe a plnosti zrna. Následne musí pšenica prejsť prísnymi kontrolami laboratórií a byť v súlade s najvyššími kvalitatívnymi štandardmi. Laboratórni technici overujú čistotu, vzhľad a všetky fyzické vlastnosti a chemické vlastnosti zŕn. Rôzne odrody pšenice sa potom zmiešajú, aby sa vytvorila dokonalá rovnováha chuti, farby a vôní, typická pre cestoviny De Cecco.
Mletie vo vlastnom mlyne
De Cecco patria k mlynárom už takmer dve storočia a túto tradíciu udržiavajú pri živote. Na zaručenie čerstvej semolinovej múky po celý čas melú pšenicu vo vlastnom mlyne, hneď vedľa továrne na cestoviny. Počas procesu mletia sa zrná pšenice „zbavia“ povrchovej vrstvy, až kým nedosiahnu centrálnu, najcennejšiu časť. A práve táto stratégia vysvetľuje nízky výkon mletia: zo 100 kg pšenice sa získa asi 65 kg krupice za deň, namiesto možných 80 kg. Uplatňujú princíp kvality namiesto kvantity.
Hrubozrná semolina
Aby sa nepoškodili zrná, proces mletia v De Cecco produkuje semolinovú múku, ktorá má v porovnaní s inými väčšiu veľkosť častíc bežne používaných na výrobu cestovín. Hrubozrnná semolina sa ťažko spracováva: jej úplné vysušenie a zbavenie vody trvá dlhšie.
Voda z vlastného prameňa
Čistá, studená horská voda neustále prúdi pod továrňou na cestoviny, voda z prameňa De Cecco® tečie priamo do továrne. Vo Fara San Martino melú semolinu pomocou samotnej vody pri teplote nižšej ako 15 °C. Táto pomalá pracovná metóda lepšie rešpektuje primárny materiál a zachováva integritu lepku.
Tradícia sušenia a výroby
V roku 1889 Filippo De Cecco vynašiel stroj pre pomalé sušenie cestovín za nízkej teploty. V De Cecco používajú stále tú istú metódu, ktorá zaručuje stále senzorické vlastnosti a zlepšuje nutričnú hodnotu cestovín. Niektoré cestoviny schnú viac ako 40 hodín. Ak prejdete prstom po De Cecco cestovinách, všimnite si mierne drsný povrch, ktorý je výsledkom hrubého vytláčania. Aj keď technologický pokrok ponúka rýchlejšie a lacnejšie riešenia, v De Cecco naďalej používajú drsné formy na cestoviny, ktoré vytvárajú prirodzene pórovité a nerovné cestoviny schopné absorbovať každý typ omáčky.
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.