Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Prosecco drinky na doma
Prosecco miluje čoraz viac ľudí i na Slovensku a to najviac v lete. Pripravte si aj vy pre seba a vašich priateľov vynikajúce drinky so základom z Prosecca. Osvieženie, ktoré budú všetci milovať!
Pripravili sme pre vás 4 receptúry na Prosecco drinky, ktoré zvládne každý!
Najznámejší drink s Proseccom je určite Aperol Spritz, vyskúšajte však niečo nové! Tieto receptúry v kombinácii s mMMm Vlčími sirupmi vám vyčaria atmosféru dokonalej letnej pohody.
Grapefruit Spritz

12 ml sirup grep-bazalka
120 ml Prosecco Reya alebo Terra Serena
citrónový peal, rozmarín
Raspberry Spritz

12 ml sirup rebarbora
120 ml Prosecco Reya alebo Terra Serena
3 maliny - môžu byť aj mrazené, 1/8 limetky, mätové lístky
NÁŠ TIP - Použite mMMm Vlčie sirupy
K výrobe drinkov z Prosecca sme použili mMMm Vlčie sirupy, dokonalé k Proseccu ale aj na výborné letné limonády. Sú to ručne vyrábané domáce sirupy na prírodnej báze. 100% neriedené ovocné šťavy bez akýchkoľvek chemických konzervačných látok alebo zahusťovadiel. Pochádzajú so slovenských Vlčích hôr.
Reya Spritz

10 ml sirup egreš-kamilka
120 ml Prosecco Reya alebo Terra Serena
koliesko citróna, lístky medovky

Vedeli ste?
Od roku 2009 je Prosecco DOC názov oblasti sídliacej na severe Talianska, v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, kvalitnejšie apelačné označenie majú DOCG Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene alebo DOCG Asolo.
Vinice tu zväčša produkujú odrodu Glera, ktorá sa do roku 2010 volala Prosecco a musí tvoriť minimálne 85 % základného vína. Okrem odrodovej skladby základného vína má oblasť Prosecco prísne pravidlá pri produkcii. Smie sa predávať iba v sklených fľašiach, hrozno musí pochádzať a spracúvať sa iba v danej oblasti.
Podľa množstva oxidu uhličitého sa delia na Spumante (vo fľaši tlak 3,5 bar), Frizzante (tlak do 2,5 bar) a Tranquillo (tiché). Sladkosť vína určuje výška dozáže, čiže pridaného cukru vzostupne od najsuchšieho: Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry, prípadne Demi-Sec.
Na letné popíjanie sa hodí Prosecco a šumivé vína Terra Serena, Reya alebo Santa Margherita.
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.