Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Portské víno - špičková chuť z údolia rieky Douro
V Portugalsku sa ročne vyrobí viac ako desať miliónov hektolitrov vína. Najznámejším vínom je portské víno, ktoré má vo svojom rodnom liste uvedené miesto narodenia oblasť údolia rieky Douro.
Hrozno sa pestuje výhradne na strmých slnečných svahoch a následne je zvážané do pivníc v meste Vila Nova de Gaia. Douro je treťou najstaršie založenou apeláciou na svete po Tokaji v Maďarsku (1730) a Chianti v Taliansku (1716).
História portského
Vínnu révu v Doure pestovali už starí Rimania. V roku 1756 vládca Sebastiao José de Carvalho e Mello, známy ako markýz z Pombalu založil Companhia Geral da Agriculturalura das Vinhas do Alto Douro CGAVAD, zaviedol daň z dourského vína a obmedzil produkciu hrozna len na najlepšie vinohrady.
Najviac vína sa vyvážalo do Anglicka. Medzi Londýnom a Lisabonom bola uzavretá tvz. Methuenská dohoda, v nej sa Portugalci zaviazali prednostne kupovať z Anglicka látky a sušenú tresku a Angličania zasa nakupovali vína z Portugalska len s 2/3 clom oproti francúzskym a nemeckým. V roku 1941 bolo uzákonené, že každé portské víno musí mať garančnú známku, ktorá zabezpečuje jeho originalitu a prvotriednu kvalitu. Dodnes je stále silná angažovanosť Britov v Porte, veľa vinárstiev má anglické mená Graham, Taylor, Sandeman, Cockburn, Osborne, taktiež holandské a nemecké ako Niepoort a Burmester.
Regióny
Vinice v Douro sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO. Ležia na strmých terasách, väčšina prác vo vinohradoch sa preto robí len ručne. Pôdu tvoria tvrdé bridlice a granit. Tie najlepšie polohy sú na terasách tesne nad riekou a na nich rastú iba dva-tri riadky veľmi starých krov. Niektoré vinárstva sa snažia terasy rozšíriť, ale veľa z nich zostáva stále na nedostupných miestach.
Douro región sa rozdeľuje do troch podoblastí:
- Baixo Corgo
- Cima Corgo
- Douro Superior
Baixo Corgo sa vyznačuje maximálnym množstvom zrážok a nižšími teplotami. Hrozno rýchlo dozrieva. Cima Corgo má priemerné množstvo zrážok a stredne vysoké teploty. Vína z tejto oblasti sú ideálne na miešanie najlepších portských vín. V oblasti Douro Superior prší len málokedy. Charakteristické sú vysoké teploty, vína sú vhodné skôr do kupáže.
Odrody
V oblasti Douro sa pestuje veľa autochtónnych (pôvodných) odrôd, avšak používa sa len päť odrôd na výrobu červeného a tri na výrobu bieleho vína. Touriga Nacional je všeobecne považovaná za najžiadanejšiu, potom je to Touriga Francesa, Tinta Barroca, Tinto Cão (jedna z najstarších odrôd v oblasti) a Tinta Roriz. Z bielych odrôd je najrozšírenejšia Malvasia Finca, Viosinho a Gouveio.
Výroba portského vína
Zber hrozna je ručný na svahoch so sklonom niekedy až 40stupňov a začína o štvrtej ráno. Zberá sa do košov a tie sa potom odnášajú na nákladných vozoch quintas. Kedysi sa hrozno lisovalo klasickým spôsobom, čiže šľapaním bosými nohami v žulových nádržiach lagares. Dnes vinárstva používajú lisy. Po lisovaní prebieha fermentácia a po 3 až 4 dňoch , kedy sa cukor začne meniť na alkohol a dosiahne 6-8 percent Baumovej stupnice, sa mušt prečerpá do nádrži, kde je vínny destilát.
Toto sceľovanie sa robí v pomere 1:4. Aquardente, v doslovnom preklade ohnivá voda, vyrobená destiláciou z portugalského vína, okamžite usmrtí kvasinky, čím zastaví proces fermentácie a zvýši obsah alkoholu na 19-22% obj. Mladé portské víno je počas zimy uložené v nerezových nádobách a v cisternách prevezené do Vila Nova de Gaia, kde sa stáča do sudov. V pivniciach s regulovanou vlhkosťou a teplotou zreje minimálne tri roky v dubových sudoch s objemom 500 až 700 litrov alebo i v menších 50 litrových sudoch, kde víno rýchlejšie oxiduje.
Štýly a typy portského
Biele portské sa vyrába z bielych odrôd a zreje minimálne tri roky. Sú vhodné na výrobu koktailov alebo ako aperitív podávaný pri teplote 10-12 stupňov Celzia. Kategórie suché (dry), stredne suché (medium dry) a sladké (sweet).
Rose je na trhu posledným typom portských vín, ktorý prvýkrát uviedli v roku 2008 Poças. Fermentuje podobným spôsobom ako ružové víno, krátky styk so šupkami.
Ruby je najrozšírenejší typ portského vína, zreje v nerezových alebo drevených kadiach, kde nedochádza k prístupu vzduchu. Víno sa pred plnením do fliaš za studena filtruje. Farba rubínová a má ovocnú chuť. Kvalitnejšie je Ruby Reserve.
Late Bottled Vintage LBV neskôr fľašované ročníkové portské, fľašuje sa medzi 4 a 6 rokom po zbere. Vzniklo ako reakcia na požiadavky britského trhu. Má tmavú farbu a prevažuje v ňom chuť sušeného ovocia.
Quinta Port víno vyrobené z jednej vinice z deklarovaného ročníka a vinohradu.
Crusted Port sa dnes už nevyrábajú, išlo o neročníkové portské z viacerých ročníkov, ktoré zrelo 4 roky v sude a 3 roky vo fľaši. Nefiltrované.
Vintage Ports sú najcennejšie portské vína vyrobené z jedného ročníka. Vína z najkvalitnejšieho hrozna a ročníka. Fľašuje sa dva roky po zbere a následne vyzrieva vo fľaši. Najstarším známym portským vínom, ktorý je stále k dispozícii, je Ferreira z roku 1815. Jeho označenie musí schváliť Vinársky inštitút pre portské vína IDVP. Staré Vintage Ports vína sa musia minimálne 12 hodín dekantovať, sedimenty klesnú ku dnu a víno sa otvorí avšak musí sa vypiť do 24 hodín. Otvára sa špeciálnymi nahriatymi kliešťami. Výborne sa hodia k cigáram Havana, Partagas, Bolivar alebo Cohiba.
Tawny zreje tri roky v menších drevených sudoch s objemom 500 litrov, oxidácia a styk vína s drevom mení farbu i chuť vína. Má hnedo červenú farbu a vôňu sušených hrozienok, orientálneho korenia a orieškov. Tawny môže vyzrievať 10, 20, 30 i 40 rokov, vždy je uvedené na etikete. Pije sa pri teplote 12 až 16 stupňov Celzia. Fine Tawny vyzrieva vo väčších drevených sudoch. Reserva je kvalitnejšie Tawny, ktoré vyzrieva minimálne päť rokov v sudoch.
Colheita je ročníkové Tawny najvyššej kvality. Zreje minimálne 7 rokov v drevených sudoch avšak môže aj 20. Vyrába ju iba niekoľko výrobcov. Existuje aj v bielej podobe. Ročník musí byť vždy uvedený na etikete. Môže sa podávať ako digestiv alebo k cigáram.
Deklarované ročníky 1994, 1997, 2000, 2003, 2007, 2011 a posledný 2016.
Mýty o portskom víne:
- Portské víno sa vyrába len z modrých odrôd
- Portské víno musí byť len tmavé a silné
- Portské víno je len sladké
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.