offerBox
1

3. 10. - MasterClass Bordeaux 2021

offerImage

Pozývame vás na Masterclass ôsmich červených vín ročníka 2021 z Bordeaux, ktorý patril medzi klasické. 

Čítať viac

Slovenské vinobranie + víno Pivnica Čebovce zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

INFO: Predajňa WinePlanet Nivy Center bude dňa 23.9.2024 otvorená z dôvodu inventúry len do 18:00.

Notte Rossa - natiahnite ruku a dotknite sa mesiaca

Notte Rossa - natiahnite ruku a dotknite sa mesiaca

Notte Rossa je vinárstvo, ktoré sa zrodilo v Salente, presne v San Marzano. Filozofia vinárstva je orientovaná na vylepšenie pôvodných odrôd z Apúlie. Charakteristickým vínom je korpulentné Primitivo di Manduria Riserva DOC, pochádzajúce z vybraných viníc v provincii Taranto. Sortiment vín dopĺňajú ďalšie zaujímavé červené vína ako slávne Bascià, svieže biele vína Vermentino a Fiano a aj šumivé vína.


História

Notte Rossa vzdáva hold krajine spálenej slnkom, neúnavným rukám farmárov, ohnivým západom slnka a červenému mesiacu, ktorý osvetľuje v noci vinohrady počas zberu úrody. Oblasť Salento, kde sa vinárstvo nachádza, sa môže pochváliť tradíciami pestovania viniča, ktoré siahajú až do gréckej kolonizácie v 8. storočí pred Kristom. Odvtedy je vinič vždy súčasťou apúlskej poľnohospodárskej krajiny spolu s ďalšími dvoma typickými plodinami stredomorskej oblasti, olivami a obilninami.

Horúce a suché podnebie zmierňuje neustála prítomnosť morských vánkov, ktoré obklopujú úzky pás pevniny na polostrove Salento. V týchto podmienkach sa modré hrozno veľmi dobre adaptovalo a dodnes predstavuje chrbticu apúlskeho vinohradníctva.

Primitivo di Manduria

Primitivo sa v skutočnosti zbiera už v druhej polovici augusta. A napriek tomu je jeho zrelosť, ako aj obsah cukrov v bobuli vysoký. Teplé prostredie, nízke zrážky a veľmi vysoké teplotné rozsahy, ílovité pôdy, bohaté na oxidy železa s jemnou textúrou a skalnatými výbežkami, to všetko sú vlastnosti jedinečného územia, akým je Salento.

Obhospodarovanie viníc je zamerané na produkciu zdravého hrozna, z ktorých niektoré sú už pestované v certifikovanom ekologickom systéme a celkovo s maximálnym rešpektom k prírode. Vďaka starostlivej a precíznej práci v pivnici a vinifikácii vín Notte Rossa úspešne vyjadrujú plné odrodové vlastnosti hrozna a ponúkajú priamočiare a autentické vína. 

Primitivo a Negroamaro sú v skutočnosti protagonistami najoceňovanejších vín, ktoré sú obe ponúkané v rôznych verziách, od najmladších a najvoňavejších až po prestížne. Medzi vinohradmi nachádza aj Malvasia Nera di Brindisi a Syrah. V tejto oblasti červenej zeme, vápenca a piesku sa nachádzajú staré stromčekové kríky viniča. 

Biele vína

Biele hrozno sa pestuje v kopcovitej oblasti neďaleko Taranta, v nadmorskej výške okolo 150 metrov nad morom, čo zaručuje chladnejšie a vetranejšie expozície, ideálne na získanie voňavých vín s príjemným morským profilom. Notte Rossa vyrába biele víno vyrobené z pôvodných odrôd Fiano a Vermentino. Biele vína zrejú v nerezových tankoch, aby si zachovali sviežosť. Najnovším prírastkom Notte Rosso od roku 2020 je Vermentino. Ukazujú veľký potenciál a vyrábajú prekvapivo moderné, biele vína.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.