Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

PEDRO XIMENÉZ - odroda vína, o ktorej ste možno netušili
Pedro Ximénez znie ako meno španielskeho moreplavca alebo vinára, je to však stredne neskorá až neskorá biela odroda. Označuje sa tiež ako „PX“ a je charakteristická pre Andalúziu oblasť Jerez.
PX z Jerezu
PX sa používa na výrobu sladkých vín Sherry alebo ako jednoodrodová. Vyskytuje sa v celom južnom Španielsku, najmä v oblasti Montilla-Moriles, kde je oveľa dôležitejšou odrodou ako Palomino. Pestuje sa tiež v Portugalsku, konkrétne v Alentejo, kde sa nazýva Perrum. V Austrálii je známa ako „Pedro“.
Vyrába sa z nej sladké víno, ktorého hrozno je napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. Pestuje sa na zavlažovaných vinohradoch Griffith v Novom Južnom Walese. Argentína pozná PX pod názvom Pedro Giménez. Odroda Pedro Ximénez nie je vhodná na výrobu stolového vína z dôvodu veľmi nízkej acidity v hrozne, používa sa buď v zmesi Sherry Blend alebo ako jednoodrodové víno známe ako PX.
Hoci je najčastejšie spájaná s oblasťou Jerez de la Frontera, v skutočnosti sa pestuje v Montilla-Moriles. Približne 70 percent vinohradníckej plochy regiónu je vysadených odrodou Pedro Ximénez, zatiaľ čo v Jereze je to menej ako 5 percent. Miestne zákony preto umožňujú dovoz hroznového muštu Pedro Ximénez z Montilla-Moriles do Jerezu, kde prebieha výroba Sherry.
Výroba vína
Po zbere sa hrozno tradične ukladá na rohože, aby sa ďalej sušilo na slnku. Z bobúľ sa postupne odparuje voda a šťava v hrozne sa koncentruje. Bobuľa stratí až 70% hmotnosti a z jednej tony hrozna sa získa len 200l muštu. Po lisovaní rmut obsahuje vysokú koncentráciu cukrov. Následne prebieha kvasenie, ktoré je zastavené pridaním vínneho destilátu. Víno môže tiež dozrievať v systéme Solera podobne ako Sherry.
Vína z rovnakých ročníkov dozrievajú a miešajú sa pomocou systému Solera pred plnením do fliaš, na rozdiel od Sherry, PX, ktoré je vyrobené touto metódou, má na etikete uvedený ročník. Tento proces vyzrievania je výlučne oxidačný a dodáva vínu vôňu karamelu, fíg, čokolády a sušeného ovocia. Použité sudy ďalej používajú výrobcovia škótskej whisky, ktorá v nich vyzrieva a je obohatená o ďalšie nuansy.
Podávanie vína - servis a gastronómia
Víno PX by sa malo podávať jemne vychladené pri teplote 12° až 14° C, mladšie aj pri nižšej teplote. Výborne sa kombinuje s dezertmi na báze horkej čokolády, so zmrzlinami a syrmi s modrou plesňou ako sú Cabrales alebo Roquefort.
Vinárstvo Romate
Sánchez Romate patrí medzi najväčších producentov v rodinnom vlastníctve z oblasti Jerez. Rešpektované vinárstvo bolo v minulosti pravidelným dodávateľom vín na anglický kráľovský dvor, či do Vatikánu. Romate vlastní 100 ha viníc a časť hrozna nakupuje od pestovateľov v Montilla-Moriles. V pivnici Bodegy leží množstvo vzácnych vín ešte z minulého storočia. Čoraz viac výrobcov profituje z narastajúceho dopytu po brandy, ale pre Sánchez Romate je prioritou Sherry. Napriek tomu ich brandy Cardenal Mendoza patrí medzi najobľúbenejšie z Jerezu.
Vinárstvo Ximénez-Spínola
Vinárstvo Ximénez-Spínola vzniklo v roku 1729 v Jerez de la Frontera a venuje sa výlučne odrode Pedro Ximénez, za čo získalo uznanie španielskych orgánov za udelenie vlastnej akreditácie: „Pedro Ximenez Denomination“. Rodina Zarzana dnes vlastní 22ha vinohradov, ktoré ležia v okolí Las Tablas medzi dedinkou Sanlucar de Barrameda a Jerez de la Frontera. Sú obhospodárované organicky (nemajú však certifikát).
Vyrábajú i Brandy de Jerez - „San Cristino“. Vzniklo v roku 1948, keď vinárstvo nevedelo nájsť odberateľa jeho troch vín. Preto sa rozhodli víno destilovať a vytvorili Soleru, ktorá sa skladá z 38 starovekých gaštanových sudov a v ktorých sa predtým nachádzali vína Pedro Ximénez.
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.