Farba vám môže napovedať viac o víne, než si myslíte. Farba je prvá, čomu ľudia venujú svoju pozornosť pri víne. Pre mnohých konzumentov vína v osemdesiatych rokoch bola farba synonymom kvality. Hlboká, atramentová, nepriehľadná farba bola určite lepšia ako jasnejšia, granátová. Interpretácia farby je komplexná a je považovaná za rámec hodnotenia vína v závislosti od odrody.
![Grilovane morčacie prsia - recept a TIP na víno](/www/thumbnails/blog-xs/prsa-1440x550_500xf1qmt1678795268.jpg)
Grilovane morčacie prsia - recept a TIP na víno
Pomaly, ale isto, k nám prichádza jar i do našej kuchyne. Na tanieri sa objavuje viac bio zelených potravín. I Lenka si pre vás pripravila zdravý, jarný recept. Grilované morčacie prsia s bazalokovo - smotanovou omáčkou a bylinkovou polentou. A samozrejme ani k tomuto receptu nesie chýbať víno. Odporúčam slovenské víno Natural Domin & Kušický Chardonnay BIO 2019.
Grilovane morčacie prsia s bazalkovo - smotanovou omáčkou
Čas prípravy: 45 min, počet porcií: 2.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Ako prvé si pripravíme polentu. Kukuričnú krupicu dáme do hrnca a nasucho opekáme až kým nezačne sladko voňať.
2. Potom za stáleho miešania metličkou pridáme vriacu vodu z kanvice a privedieme do varu.
3. Poriadne osolíme a zakryjeme. Každé 2 min premiešame, varíme približne 10 minút. Keď sa polenta odlepuje pri miešaní z okraja hrnca, je hotová.
4. Polentu dáme do zapekacej menšej nádoby (20x20 cm), ktorú sme nahrubo vymastili maslom.
5. Uhladíme a necháme odstáť asi 5 minúty, potom potrieme rozpusteným maslom, do ktorého sme dali cesnak a nasekané bylinky.
6. Polentu môžeme dať na 8 minút zapiecť do trúby na 180 C. Po zapečení ju môžeme krájať na kocky, alebo trojuholníky.
7. Medzi tým ako sa nám pečie polenta, si pripravíme bazalkovú omáčku a morčacie steaky. Na masle opečieme nadrobno nakrájanú šalotku.
8. Pridáme vývar a chvíľku povaríme. Následne pridáme smotanu, parmezán a dve hrste pokrájanej bazalky. Varíme približne 8 až 10 minút.
9. Tyčovým mixérom všetko spolu rozmixujeme na omáčku. Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Ak je omáčka riedka, pridáme ešte lyžicu parmezánu.
10. Mäso umyjeme, osušíme, očistíme a nakrájame na hrubšie steaky. Osolíme, okoreníme a dáme na grilovaciu panvicu s rozohriatym olivovým olejom.
11. Keď sú steaky z obidvoch strán dozlatista opečené, približne 7 minút z každej strany, vypneme oheň a pridáme lyžicu masla a necháme dôjsť na panvici.
Servírovanie: Najprv na tanier dáme bazalkovú omáčku, na ňu položíme na krájaný morčaci steak, vedľa položíme kocku bylinkovej polenty a na záver steak pokvapkáme opäť omáčkou. Ozdobíme čerstvou bazalkou.
K najtradičnejším prílohám v rámci slovenskej kuchyne patrí pravdepodobne ryža a zemiaky. Polenta je kukuričná kaša, ktorá sa vyrába mletím celých kukuričných zŕn na jemnú krupicu. Ide o tradičnú ľudovú špecialitu severného Talianska. Udomácnila sa však i v mnohých ďalších krajinách. V spomínanom Taliansku je obľúbená so syrom gorgonzola a vínom, i keď v minulosti bola pripravovaná len s vodou a soľou a predstavovala najmä jedlo chudobných.
Podstatnú časť polenty tvoria hlavne sacharidy, vláknina a bielkoviny, je bez lepku, čiže vhodná pre celiatikov. Dobre dochutenú polentu možno podávať ako samostatný pokrm alebo ako prílohu, napríklad miesto zemiakovej kaše. Možno ju podávať s mäsovými pokrmami aj zeleninou či hubami. Z polenty možno pripraviť napríklad knedľu i rôzne placky. Menším množstvom polenty sa dá tiež dobre zahustiť polievka alebo omáčka. Pri obaľovaní mäsa ju zase môžete využiť namiesto strúhanky. Polenta je však vhodná aj na prípravu sladkých pokrmov. Stačí k nej pridať napríklad med, nasekané orechy a sušené ovocie a chutná raňajková kaša je na svete
Someliérka odporúča vhodné víno
Ku grilovaným morčacím steakom s bazalkovo – smotanovou omáčkou a bylinkovou polentou odporúčam víno Chardonnay ročník 2019 z bio slovenského vinárstva Domin & Kušický z Veľkého Krtíša. Najvýraznejším prvkom jedla je bazalkovo – smotanová omáčka a práve jemná, krémová textúra vína a pikantná kyselinka vytvorí delikátnu a harmonickú kombináciu s jedlom.
Odporúčanie someliérky:
Natural Domin & Kušický Chardonnay BIO 2019
Slovenské "chablis" z Katovky. Prvý certifikovaný BIO vinohrad. Hodnoverne pôsobiace víno s minerálno ovocnou vôňou. Nádych púpavy a byliniek. Suchá chuť s pikantnou aciditou. Stredne plné telo a pekná harmónia. Šupka vlašského orecha a grepovej dužiny v závere. Dlhá, minerálna dochuť. Skvelé víno. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Natural Domin a Kušický
Natural Domin a Kušický bolo prvé certifikované Bio vinárstvo na Slovensku. Vína produkujú už vyše dvadsať rokov. Za jeho vznikom stál charizmatický Ján Domin. V bývalej Výskumnej vinohradníckej stanici vo Veľkom Krtíši založil spolu so zaťom Tiborom Kušickým vinárstvo s vtedajším názvom Natural Alimentaria.
Prvým vysadeným vinohradom bola Katovka (1998) s odrodou Chardonnay. Vinohrad leží pri lese (350 m nad morom) medzi Modrým Kameňom a Hornými Strhármi. Hrozno sa spracováva z vinohradov v obciach Vinica, Veľký Krtíš, Modrý Kameň a Plachtince. Všetky nesú označenie a číslo certifikácie Bio.
Ďalšie články
![Dom Pérignon - luxusné šampanské](/www/thumbnails/article-box/dom-1440x550_x250f1q80mt1739269548.jpg)
Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.