Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Morčacia roláda zo stehna s gaštanovou plnkou - RECEPT a tip na víno
V zime akosi podvedome trávime viac času v kuchyni. Teplo, príjemná vôňa varených gaštanov a vonku snehová pokrývka vytvárajú takmer idylickú atmosféru domova.
Gaštany sa stali aj hlavnou inšpiráciou k príprave plnenej morčacej roláde so zemiakovým pyré a k nej odporúčam víno Emilien BIO 2016 z vinárstva Le Puy. Ako píšem, idylická kombinácia.
Morčacia roláda zo stehna s gaštanovou plnkou, zemiakové pyré
Čas prípravy: 30 minút príprava a 90 minút varenie, počet porcií: 4 osoby
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Morčacie stehno umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a naklepeme.
2. Plnka: Lenka: „Použila som hotové uvarené a olúpané gaštany, ktoré som najemno nastrúhala, pečivo nakrájala na kocky a pokropila mliekom“.
3. Rozpustené maslo zmiešame so žĺtkami, dochutíme korením, postrúhaným muškátovým orieškom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
4. Pridáme pečivo, gaštany a vyšľahaný tuhý sneh.
5. Vykostené morčacie stehno naplníme pripravenou plnkou, stočíme do rolády, zviažeme kuchynským špagátom, podlejeme zeleninovým vývarom a zakryjeme s alobalom a pečieme približne na 160 °C 1 hodinu 20 min.
Zemiakové pyré
Zemiaky ošúpeme a uvaríme do mäkka v osolenej vode. Na panvici rozpustíme 100 g masla a pridáme 100 ml mlieka. V mixéri rozmixujeme scedené uvarené zemiaky a rozpustené maslo s mliekom na hladkú kašu. Podľa chuti dosolíme.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme zemiakovú kašu, roládu nakrájame na kolieska, pokvapkáme výpekom a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Someliérka odporúča vhodné víno
K morčacej roláde s gaštanovou plnkou a zemiakovým pyré som vybrala víno Emilien z vinárstva Le Puy ročník 2016. Prirodzená hroznová kyselinka a taníny vytvárajú príjemnú harmóniu s morčacím mäsom s gaštanovou plnkou. Rovnako je vyzdvihnutá chuť jedla i vína. Víno Emilien odporúčam dekantovať minimálne dve hodiny pred servírovaním, najlepšie však deň predtým.
Odporúčanie someliérky:
Le Puy Emilien BIO 2016
Bordeaux kupáž s dominanciou Merlotu doplnená odrodami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Carmnere. Granátovo rubínová farba. Jemná ovocná vôňa s arómou čiernych a červených ríbezlí, čerešní, šalvie, s tónmi kože, horkej mandle, húb a podrastu.
Sofistikovaná, komplexná chuť so zamatovými tanínmi a neuveriteľne živou kyselinkou. Víno s dlhým potenciálom vyzrievania. Nefiltrované. Klasické a prirodzené Bordeaux s certifikátom Demeter. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Le Puy
Le Puy je rodinným vinárstvom už 400 rokov. Rodina Amoreau rozvíja biodynamický prístup postavený na základe myšlienok Rodolfa Steinera. Sírenie obmedzili už v 19.storočí a selektívne kvasinky prestali používať v prvej polovici 20.storočia.
Vinohrady sa rozprestierajú na ploche 54ha s vysadených odrodami Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Carmenere. Dnes sa vína Le Puy podávajú v najlepších reštauráciách sveta. Pre každého dobrého someliera je cťou s vínami Le Puy „starnúť“.
Gaštan jedlý (Castanea sativa Mill) patrí k najstarším kultúrnym drevinám sveta. Už pred 2 000 rokmi ho pestovali Gréci a neskôr Rimania. V minulosti boli gaštany základnou potravinou, ktorá mala podobné využitie ako zemiaky, robili sa z nich kaše, používali sa ako príloha k mäsu. Plody gaštana sú veľmi výživné, obsahujú škrob, bielkoviny, vitamíny skupiny B (B1, B2, B5, B6), vitamín E a C. V plodoch gaštana nájdeme minerálne látky draslík, fosfor, horčík, vápnik a železo. Ich energetická hodnota je 160 – 200 kcal (665 – 830 KJ) na 100 g plodov. Neobsahujú lepok, sú vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia celiakiou.
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.