Pét-Nat
Pét-Nat je skratka pre Pétillant Naturel, čo v podstate znamená „prirodzene šumivé“. Pét-nat sú v súčasnosti veľmi populárne. Väčšina šumivých vín kvasí dvakrát a pri druhej fermentácii sa vytvárajú bublinky. Pét-Nat však fermentuje len raz a tento počiatočný proces fermentácie vytvára bublinky. Tento proces výroby šumivého vína je známy už dlho a odborníci sa domnievajú, že takto pôvodne vznikli šumivé vína.
TIP someliera: Papillon Víno od Francúza BUBLINKY Pinot Noir, BIO
Ružové, suché, perlivé víno vyrobené metódou pét-nat z odrody Pinot Noir. Spontánna fermentácia, 6 mesiacov na kaloch, nečírené, nefiltrované. Hravé a zároveň elegantné ružové bublinky s ovocným prejavom.
Crémant
Crémanty vo všeobecnosti pochádzajú z Francúzska. Tento typ šumivého vína je fantastickou voľbou, ak chcete šampanské, ale nechcete zaplatiť jeho cenu. Je to preto, že tieto vína sa vyrábajú rovnakou metódou, aká sa používa v Champagne. Získate cenovo výhodnejšie bublinky.
TIP someliera: Domaine Langlois-Chateau Crémant de Loire Brut Reserve, AOP
Vynikajúci, ročníkový Crémant v klasickom strihu. Hrozno pochádza prevažne zo Saumur, časť z Anjou a Touraine. Základom vína je odroda Chenin blanc (60%), zvyšok dopĺňa Chardonnay a Cabernet Franc. Na kvasinkách zreje tri roky. Dozáž je na hornej hranici spektra. V senzorickom prejave kombinuje eleganciu a vinositu. Krémový charakter chuti harmonizuje delikátnosť a finesa s dotykom slanosti v dochuti.