Love drinks -15%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

Vyhrajte zlatý oscarový balíček Clarendelle. Viac info.

Nové trendy v pití Prosecca

Nové trendy v pití Prosecca

Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.


Prosecco pochádza zo severného Talianska. Základom pyramídy kvality je Prosecco DOC, vyrábané prevažne v nižšie položených údoliach talianskych regiónov Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Na hornom konci sa nachádza kategória Prosecco DOCG, menšie oblasti s odlišným podnebím. Štatút Prosecco DOCG majú dve oblasti, jedna v malej obci Asolo a druhá Conegliano-Valdobiaddene. V kopcovitých terasovitých oblastiach sa Prosecco vyrába už od rímskych čias.

Vtedy boli vína plnené do fliaš ako jemne perlivý, frizzante štýl. K zmene štýlu prišlo až koncom 19. storočia s objavením metódy Charmat, kedy víno ide do nerezových tankov, aby prebehlo sekundárne kvasenie. Táto inovácia nakoniec viedla k tomu, že sa Prosecco stalo najpredávanejším šumivým vínom na svete s viac ako 700 miliónmi fliaš vyrobených v regiónoch označených ako DOC a DOCG každý rok.

 

Vinohradnícky región Prosecco bol v roku 2019 uznaný za svetové dedičstvo UNESCO, čím sa zvýšil záujem o environmentálne a oenoturistické iniciatívy pre tento región.

„Máme zodpovednosť za vývoj, za vytvorenie silnej a udržateľnej budúcnosti pre Prosecco,“ hovorí Bartolomiol, prezident Consorzia of Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. 

Stále populárnejšie Prosecco Brut Nature

Nedávnou inováciou vo výrobe Prosecca je vzostup v kategórii „brut nature“. Tento štýl Prosecca má dossage menej ako tri gramy na liter.

Môžu byť vyrobené pomocou metódy Charmat alebo Ancestrale, kedy sa víno plní do fliaš, kým ešte prebieha fermentácia a zachytený oxid uhličitý vytvára bublinky.

„Tento konkrétny štýl na medzinárodnom trhu narastá, vyhľadávajú ho najmä mladší spotrebitelia,“ hovorí Bartolomiol.

Víno: SERENA 1881 Prosecco Treviso Brut Nature

Nové zameranie na udržateľnosť

Prosecco zaznamenalo za posledných päť rokov prudký nárast udržateľných postupov, ktoré siahajú od zníženia chemických vstupov vo vinohradoch až po zníženie spotreby energie. Oblasť Conegliano Valdobbiadene bola podľa Bartolomiola prvou významnou oblasťou pestovania viniča v Európe, ktorá v roku 2019 zakázala pesticíd glyfosát. Okrem toho, mnoho vinárov v celom severnom Taliansku zaviedlo ekologické techniky, ako je použitie solárnych panelov pre výrobu energie, zníženie plytvania vodou a používanie organických hnojív.

 

Jeden z najväčších talianskych výrobcov vína, Santa Margherita, neustále znižuje svoju uhlíkovú stopu. Okrem toho, že spolupracuje so svojimi pestovateľmi na znižovaní chemických vstupov do ich vinohradov, vyrába vlastné sklenené fľaše v zariadení susediacom s jej plniacou linkou, pričom používa minimálne 85 % recyklovaného skla.

„To skutočne pomáha znížiť uhlíkovú stopu, pretože neposielame prázdne fľaše z jednej časti sveta do druhej, čím sa vytvára znečistenie,“ hovorí Kristina Sazama, Santa Margherita USA. Vinárstvo je od roku 2012 energeticky sebestačné, poháňané solárnymi panelmi a energiou zo zariadenia na biomasu.

„Spoločnosť tiež znížila spotrebu vody o 40 % za posledné štyri roky modernizáciou svojej plniacej linky a chladiacich nádrží,“ dodala Sazama.

TIP: Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene 52 BIO 2023

Luxusné Prosecco

Zatiaľ čo Prosecco je známe predovšetkým svojou prístupnosťou a cenovou dostupnosťou, objavuje sa nový trend, ktorý ho povyšuje. Vstúpte do ríše luxusného Prosecca pochádzajúceho z oblastí DOCG. Mnohé z nich pochádzajú z jedného vinohradu, ktoré odrážajú charakter špecifických viníc na rozdiel od tradičnejších, ktoré miešajú hrozno z viacerých viníc v rôznych oblastiach.

Medzi tieto Prosecca z jedného vinohradu patrí vinohrad „grand cru“ Cartizze, najslávnejší samostatný vinohrad, ktorý je rozdelený na malé časti vo vlastníctve viac ako 100 rodín. Potom je tu asi 43 „premier cru“ obcí nazývaných Rive, čo je termín, ktorý označuje veľmi strmé svahy, ktoré sú charakteristické pre tento región.Vplyv nadmorskej výšky, dobre odvodnenej pôdy a vystavenia slnečnému žiareniu v týchto vinohradoch prispievajú k požadovaným vlastnostiam, ako je komplexná a rafinovaná chuť, živosť, elegantné bublinky a textúra. Cena za fľašu tohto typu Prosecca zvyčajne dosahuje viac ako 50 dolárov za fľašu.

TIP: V8 Prosecco di Valdobbiadene Superiore Di Cartizze

Prosecco Rosé

Vzhľadom na smäd Američanov po ružovom víne nikoho neprekvapilo, keď konzorcium Prosecco DOC schválilo výrobu ružového Prosecca v roku 2020. Čo však niektorých prekvapilo, bol samotný objem tohto nového štýlu. Len za tri roky zaznamenalo Prosecco Rosé boom , pričom sa ročne vyrobí viac ako 70 miliónov fliaš.

Prosecco Rosé DOC musí byť vyrobené z odrody Glera (85 % alebo viac) s malým percentom Pinot Noir. Musí byť vyrobené metódu druhotného kvasenia Charmat a musí zrieť aspoň 60 dní v tankoch. Charakter ružového Prosecca je svieži s nádychom červeného ovocia a väčšou štruktúrou pochádzajúcou z odrody Pinot Noir. V porovnaní s inými šumivými vínami ako Champagne Rosé alebo Cava, býva Prosecco ľahšie a sviežejšie.

TIP: La Marca Prosecco Rosé 2022, Bisol 1542 Jeio Millesimato Prosecco Rosé D.O.C. BrutSERENA 1881 Prosecco Rosé 2023

Kategórie Prosecca podľa dossage

•    Brut Nature menej ako 3 g/l
•    Extra Brut 0 - 6 g/l
•    Brut menej ako 12 g/l
•    Extra Dry 12-17 g/l
•    Sec 17-32 g/l
•    Demi-Sec 32-50 g/l
•    Doux viac ako 50 g/

Dossage - liqueur d’expedition je konečná úprava šumivého vína, tekutina, ktorá vo všeobecnosti obsahuje 500 – 750 gramov cukru na liter. Pred plnením do fliaš sa vždy uvádza ako číslo, gramy na liter. Dossage (čítaj dozáž) plní praktickú úlohu, dopĺňa víno stratené počas degorgementu, ale zároveň ponúka vinárom poslednú príležitosť upraviť senzorický profil vína. Dossage môže byť zmes vína, hroznového muštu alebo zmesi vína a hroznového muštu, ktorá môže zahŕňať pridanie trstinového alebo repného cukru (sacharóza), tekutý cukor (dextróza), rektifikovaný zahustený hroznový mušt, SO2, kyselinu citrónovú a príležitostne brandy, ľadové víno alebo iné destiláty. Dossage nie je o sladkosti, ale o harmónii šumivého vína. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.