Vianoce sú časom, keď sa stretávame s rodinou, zdieľame radosť, lásku a nezabudneme na tie najlepšie momenty pri spoločnom stole. A práve v týchto chvíľach, kedy si vychutnávame tradičné vianočné pokrmy, je Tokajské víno ideálnym partnerom, ktorý umocní každú chvíľu.
Recepty s vínami Villa Maria
Nechajte sa inšpirovať zaujímavými a chutnými receptami. A nezabudnite si naliať vína Villa Maria, ktoré jedlu dodajú to správne korenie.
Nenechajte si ujsť: 4. 7. - Párty s Villa Maria na Starej Vajnorskej
Ryba s bylinkovou panko strúhankou a hranolkami oblievanými pivom
Klasické jedlo, ktoré sa úžasne spája s vínom Private Bin Sauvignon Blanc.
Ingrediencie
4 ks čerstvého rybieho filé, ,3/4 šálky múky, 1 lyžička kuchynskej soli, 2 zľahka rozšľahané vajcia, 1 1/2 šálky panko strúhanky, 2 až 3 lyžice čerstvej, nasekanej petržlenovej vňate, olej na vyprážanie, 3/4 šálky bielej ryžovej múky, 1/4 šálky kukuričného škrobu, 1 lyžička mletej papriky, 1/2 lyžičky prášku do pečiva, 1/2 lyžičky cesnakového prášku, 1/2 lyžičky cibuľového prášku, 1/8 lyžičky kajánskeho korenia, čerstvo mleté čierne korenie, 1 šálka svetlého piva plzenského typu, 5 červených zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na hranolky
Príprava
Nalejeme 7 až 10 centimetrov oleja do malého hrnca a zahrievajte na strednom ohni, kým nedosiahne 163 °C (325 °F). Veľký plech vystelieme papierovými utierkami. Pripravíme si marinádu na hranolky. V strednej miske zmiešame múku, kukuričný škrob, papriku, prášok do pečiva, cesnakový prášok, cibuľový prášok, kajenské korenie, 2 lyžičky soli a ½ lyžičky čierneho korenia. Pridajte pohár piva a miešajte do hladka. Po lyžičkách pridávame pivo, kým cesto nemá konzistenciu hustej masy.
Pripravíme si rybu: Každé filé nakrájajme na dva alebo tri rovnaké prúžky. Vezmeme tri misky a do jednej zmiešajme múku a soľ, do druhej rozbijeme vajíčko a do poslednej primiešame strúhanku a petržlenovú vňať. Každý prúžok ryby namočíme najprv do múky, potom do vajíčka a nakoniec do strúhanky. Zakryté necháme v chladničke.
Zemiaky opatrne osušíme utierkou. Postupne ich vkladáme do oleja a smažíme asi 5 minút, alebo kým jemne nezhnednú. Hranolky vyberieme naberacou lyžicou a uložíme ich na papierovú utierku. Vystlaný plech posypeme niekoľkými štipkami soli. Zvýšime teplotu oleja na 350 °F (177 °C). Ponorme niekoľko čiastočne uvarených hranolčekov naraz do marinády, aby sa obalili. Pomocou vidličky namáčame obaľované zemiaky jeden po druhom do oleja. Smažíme ich 2 až 3 minúty alebo kým nie sú zlatohnedé. Vyberieme a položíme ich na nové papierové utierky, aby sa vysušili. Udržujme ich v teple. Ryby smažíme, do zlatista.
Tip šéfkuchára: Rybu môžete piecť aj v rúre. Poukladajte ju na vystlaný plech. Pečte 10 až 12 minút pri teplote 177 °C (350 °F) alebo kým sa strúhanka sa jemne opečie.
Kuracie Pad Thai
Obľúbená klasika s klzkými rezancami, chrumkavými arašidmi a pikantnou limetkou. Najlepšie víno k tomuto receptu je Private Bin Pinot Gris.
Ingrediencie
300 gramov plochých ryžových rezancov, 1 veľké vykostené kuracie prsia bez kože, soľ a korenie, 2 vajcia, 1 šálka čerstvých fazuľových klíčkov, 1/3 šálky nakrájanej mladej, zelenej cibuľky, 1/4 šálky nakrájanej bielej cibule, 1/3 šálky nahrubo nasekaného koriandra, arašidy
Omáčka
1/4 šálky kečupu, 2 lyžice rybacej omáčky, 2 lyžice cukru, 1 lyžička mletého cesnaku, 1 lyžička arašidového masla, šťava z 1 limetky, 1/2 lyžičky mletej červenej papriky, 1 lyžička sójovej omáčky
Príprava
Uvaríme ploché ryžové rezance al dente podľa návodu na obale. Vykostené kuracie prsia bez kože naklepeme na hrúbku 1/2 palca a nakrájame na kúsky. Kuracie mäso osolíme a okoreníme podľa chuti. Kuracie mäso smažíme vo veľkom woku, miešame, kým sa neuvarí (asi 6-8 minút). Prenesieme kurča do misky a odložíme. Všetky ingrediencie na omáčku vyšľaháme. Na predhriatej panvici (kde ste varili kura) rozklepneme vajcia a necháme ich asi minútu smažiť. Potom ich rozbijeme lyžicou a pridáme cibuľu a fazuľové klíčky. Pridáme kuracie mäso, omáčku, rezance a premiešame, aby sa rezance obalili v omáčke. Vmiešame zelenú cibuľku a koriander. V prípade potreby ozdobíme arašidmi.
Grilovaná jahňacina a zelenina
Ku grilovanej jahňacine so zeleninou sa hodí Private Bin Pinot Noir. Je to jednoduché, nevyžaduje veľa prísad, ale určite sa v kuchyni budete cítiť ako superstar.
Ingrediencie
1/3 šálky balzamikového octu, 1 nasekaný strúčik cesnaku, 2 polievkové lyžice medu, 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate, 3/4 šálky rastlinného oleja, 8 jahňacích kotliet, 2 lyžice olivového oleja, soľ a mleté korenie, 1 polievková lyžica čerstvého nasekaného nadrobno rozmarínu (alebo 1 čajová lyžička sušeného)
Príprava
Jahňacie kotlety potrieme olivovým olejom a posypeme soľou, mletým korením a rozmarínom. V kuchynskom robote zmiešame balzamikový ocot, cesnak, med a petržlenovú vňať. So spusteným procesorom pomaly prilievame rastlinný olej, kým sa zmes nespojí. Dochutíme soľou a korením podľa chuti a odstavíme. Omáčku rovnomerne rozdelíme do dvoch malých misiek. Kotlety zľahka prikryjeme alobalom, aby sa pri grilovaní nespálili. Grilujeme prikryté 10 až 12 minút, otočíme kliešťami a pokračujeme v pečení prikryté ďalších 10 až 12 minút. Odstránime jahňacinu z grilu a necháme mäso 5 minút postáť. Lyžičkou nalejeme polovicu omáčky na vrch kotlety a extra podávame omáčku na namáčanie. Ako prílohu použijeme grilovanú zeleninu.
Recepty a foto prevzaté z Villamariawines.com
Ďalšie články
Zapojte sa do hry o trojdňový pobyt na Tokaji pre 2 osoby. Penzión Tokaj Ostrožovič sa nachádza na pokojnom mieste v obci Veľká Tŕňa v srdci slovenského vinárskeho regiónu. Ponúka vínnu pivnicu, degustácie vín a úžasnú atmosféru.
Do súťaže sa můžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky Ostrožovič na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 29. 11. - 19. 12. 2024.
12. novembra 2024 na InterContinental Berlin ocenili víťazov European Coffee & Hospitality Awards 2024. Lavazza, jedna z najvýznamnejších svetových pražiarní kávy, získala ocenenie „Najlepšia komerčná pražiareň kávy“ na European Coffee & Hospitality Awards 2024 počas @COHO Expo – The Coffee & Hospitality Expo. Na druhom mieste skončili Illy a Löfbergs. Toto uznanie zdôrazňuje odhodlanie spoločnosti Lavazza v snahe o dokonalosť kávy v kombinácii s trvalo udržateľnou kvalitou.
Keď nás obklopuje zima, je to ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom červeného vína alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.