Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Sauvignon Blanc, ktorý prebudil svet vína nielen na Novom Zélande
Novozélandský Sauvignon Blanc, prenikavo aromatický, láka zmysly tónmi zrelých egrešov, sviežim tropickým ovocím ako grapefruit alebo limetka. Taktiež svojim herbálnym charakterom ako čerstvá pokosená tráva, zelené paradajky a hrášok. Chuť novozélandského Sauvignonu oslnil kritikov vína a stanovil medzinárodný štandard pre tento štýl.
Prečítajte si Chute Sauvignon Blanc
Nový Zéland a Sauvignon Blanc sú neoddeliteľne spojené. V roku 1975, keď boli vysadené prvé vinice Sauvignon Blanc v Marlborough, nikto nemohol predvídať status superhviezdy, ktorý táto odroda získa za pár desaťročí. Dnes je najrozšírenejšou odrodou a vlajkovou loďou Nového Zélandu.
Sauvignon Blanc je obľúbený pre svoj ovocný prejav a sviežosť. Ale v posledných rokoch sa stále viac a viac vinárstiev snaží o nový štýl. Vína sú komplexnejšie, zvyšuje sa rozmanitosť štýlov dosahovaných použitím vlastných kvasiniek a ich dlhší kontakt s vínom ako aj fermentáciou alebo vyzrievaním v dubovom sude.
Domov na Novom Zélande
Sauvignon Blanc sa na Novom Zélande pestuje na ploche 25 160ha vinohradov, najväčšie zastúpenie má v oblasti Marlboroug 22 369ha, Hawkeś Bay 1 311ha, Nelson 611ha, Wairarapa 328ha, Gisborne 169ha, Central Otago 39ha. Podnebie je hlavným faktorom pri určovaní jednotlivých štýlov.
Sauvignon Blanc z Nového Zélandu býva o niečo sladší ako vína z Bordeaux a údolia rieky Loiry, sú výrazne ovplyvnené klimatickými podmienkami krajiny.
Vinohradnícke oblasti na severe majú teplejšie a miernejšie podmienky pre pestovanie, hrozno lepšie dozrieva a vína majú bohatší ovocnejší štýl s chuťou melónu, broskýň a nektárinky. Naopak južné oblasti sú charakteristické chladnejšie podmienky, podporujú sviežu ovocnú chuť citrusov, herbálne tóny a vyššiu aciditu. Vína sú pikantnejšie ako zo severu.
Gastronómia
Sauvignon Blanc je príjemným spoločníkom k morským plodom a bielych rýb, vhodný k zeleninovým šalátom s citrusovým alebo cesnakovým dresingom. Skvele doplní kurací alebo morčací steak s ľahkou omáčkou. Samotný Sauvignon Blanc je chutným aperitívom zvlášť v jasný letný deň.

Marlborough
Najväčší novozélandský región kde sa Sauvignon Blanc pestuje až na 80% vinohradov. Typické sú nízke zrážky, ochladzujúci prímorský vietor, stabilný slnečný svit, veľké teplotné rozdiely medzi dňom a nocou počas obdobia dozrievania (január, február – južná pologuľa). Sauvignon Blanc Marlborough fermentuje v nerezových tankoch s riadenou teplotou, je ľahký so stredne plným telom a vysoko aromatickým výrazom.
Hawke's Bay
Druhá najväčšia vinohradnícka oblasť na Novom Zélande, je typická miernym teplejším podnebím. Sauvignon Blanc je vyzretejší, guľatejší s nižšou aciditou. Vzhľadom na rozmanitosť lokalít a pôdnych typov však niektoré oblasti produkujú aj iné štýly, ktoré vyzrievajú i dubových sudoch.
Nelson
Pomerne malá, často označovaná ako butiková vinohradnícka oblasť. Typické sú elegantné, zdržanlivejšie typy Sauvignonu plné zrelého tropického ovocia spolu s klasickými herbálnym charakterom a minerálnou textúrou v chladnejšom podnebí.
Vinárstvo Villa Maria Estate
Villa Maria je najviac oceňovaným vinárstvom na Novom Zélande a právom patrí k najväčším menám Nového Zélandu v spojení s odrodou Sauvignon Blanc. Sir George Fistonich založil spolu so svojou ženou vinárstvo už v roku 1961. O rok neskôr vyrobil prvé víno. Postupne vinárstvo rástlo a dnes patrí k najlepším a k najúspešnejším vinárstvam Nového Zélandu. Ako prvé novozélandské vinárstvo v roku 2001 prešlo na 100% vínam pod skrutkovacím uzáverom. Vinárstvo ako jedno z prvých na Novom Zélande v roku 1995 začalo propagovať udržateľnejšie vinohradnícke postupy.
Podniká kroky smerom k nulovému odpadu, znižuje emisie uhlíka a sústreďuje sa na výrobu organických vín. Už v roku 1999 zaviedli vo vinárstve ekologické zásady. V 2007 Villa Maria dosiahla medzinárodne uznávanú certifikáciu BioGro Organic pre 21 hektárový blok v Hawke´s Bay a sa stala prvým vinárstvom na Novom Zélande, ktoré získalo certifikát BioGro. V súčasnosti je ekologicky spravovaných viac ako 30% (100 hektárov) viníc. Má 300 stálych zamestnancov. Vinohrady sa nachádzajú v štyroch oblastiach - Auckland, kde vinárstvo aj sídli, ďalej Hawke´s Bay, Gisborne a Marlborough.
Villa Maria má v portfóliu ďalších 6 značiek - Vidal, Esk Valley, Thornbury, Riverstone, Kidnapper Cliffs a Te Awa. Distribuuje do 60 krajín sveta. Vína ponúka v šiestich kategóriách - Private Bin, Cellar Selection, EarthGarden, Reserve, Single Vineyard a Icon. Hrozno Sauvignon Blanc pochádza z dvoch najlepších vinohradníckych oblastí v údoliach Awatere a Wairu v Marlborough. Okrem klasických odrôd ako Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir, pestujú aj Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling, Syrah, Grenache, Chenin Blanc, Albarino a Arneis.
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.