Slovenské vinobranie + víno Pivnica Čebovce zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Valentín: Aké vína si vybrať?

Valentín: Aké vína si vybrať?

Deň svätého Valentína je chvíľou oslavy lásky a prejavenie uznania niekomu výnimočnému vo vašom živote. Oslavujete Valentína s partnerom alebo s priateľmi? Víno je dokonalým darčekom, ktorý môžete darovať svojmu blízkemu alebo vašej láske ako prekvapenie. Ktorá fľaša je však pre výnimočný večer tá najlepšia?

Inšpirujte sa výberom: Víno na Valentína


 

Rovnako ako sa líši definícia romantiky od jednej osoby k druhej, dokonalé víno bude závisieť od vkusu a preferencií. Pozrime sa na niektoré najlepšie valentínske vína v rôznych cenových reláciách. Či už uprednostňujete červené, biele alebo ružové vína, garantujeme vám, že vám na Valentína pomôžeme so správnym výberom.

Šumivé vína

Šumivé víno je synonymom oslavy a dokonalého valentínskeho darčeka. Bublinky priam vyzývajú k romantike. Či už je to fľaša cenovo dostupného Prosecca z Talianska alebo kvalitné Champagne, fľaša dobre vychladených bubliniek jednoducho nemôže chýbať.

Hodia sa ku všetkému, od pokrmov z morských plodov po hydinu, dokonca aj niektorým úpravám teľacieho mäsa. Šumivé vína sú ideálnym darčekom na Valentína, najmä s kyticou červených ruží.

TIPY na víno: Champagne Ayala Brut Rosé Majeur DBPierre Sparr Crémant d´Alsace Brut RoséSERENA 1881 Prosecco Rosé 2022

 

Biele vína

Biele víno je skvelým valentínskym vínom v rôznych štýloch. Otvorte si fľašu Rizlingu z Alsaska, aby ste ju skombinovali  s valentínskou večerou, najmä ak máte ustrice alebo sushi. Ďalším skvelým vínom na Valentína je biele víno zo Sicílie z vinárstva Planeta.

Vďaka svojej krémovej, orieškovej textúre a jemným citrusovým, broskyňovým a mandľovým tónom je toto biele víno stvorené pre romantiku. Krásny zážitok prinesie biele víno z južného Francúzska z vinárstva Château d´Angles. 

TIPY na vína: Zind Humbrecht Riesling Roche Calcaire BIO 2020, Planeta Cometa 2019Château d'Angles Classique Blanc La Clape 2021
 

Ružové vína

Ružové víno nie je len na popíjanie pri bazéne počas leta. Toto je skvelý štýl vína, ktorý si môžete vychutnať po celý rok, ideálny počas Valentína.

Ružové vína prichádzajú v nespočetných odtieňoch, od svetloružovej  farby provensálskych ružových až po tmavo ružové zo Španielska či Talianska. Ponúkajú priamu chuť červeného ovocia spolu s osviežujúcou kyslosťou.

Výborne sa kombinujú s pokrmami ako je grilované mäso či ryby. Výborne si ich vychutnáte aj samotné ako aperitív.

TIPY na vína: Estandon Légende Côtes de Provence 2018Guado al Tasso Scalabrone 2021Santa Cristina Giardino Rose Toscana 2022

 

Valentín z vinárstva Pavelka - ON a ONA - Limitovaná valentínska edícia bieleho a ružového vína z vinárstva Pavelka poteší vašu drahú polovičku. Viac info.

 

 

 

Červené vína

Červené víno zahreje a upokojí. Ponúka dokonalé spojenie s láskou na Valentína. Vína odrody Pinot Noir ponúkajú bohaté arómy čerešní a jahôd. Niektoré vína burgundského štýlu môžu odhaliť zemité arómy hľuzoviek.

Skombinujte Pinot Noir s rizotom s hubami posypané odležaným parmezánom a vaša láska vám poďakuje za nádherný valentínsky zážitok. Môžete si vybrať aj víno z oblasti Bordeaux alebo vína odrody Syrah z údolia rieky Rhony a vychutnajte si romantický film s chutnou večeru pre dvoch.

TIPY na vína: Villa Maria EarthGarden Pinot Noir Organic 2020Clarendelle Rouge by Haut-Brion 2016Arnoux & Fils Vieux Clocher, Vacqueyras Classic 2019

Sladké vína

A napokon, k valentínskemu dezertu sa nič nehodí lepšie ako fľaša sladkého červeného alebo bieleho vína. Toto sú niektoré z najlepších vín, ktoré sa dajú popíjať samotné alebo s jedlom na Valentína.

K orieškovým dezertom, ako je lieskovo-orieškový krém alebo koláč z vlašských orechov a jablka sa výborne hodí k sladkému vínu z Francúzska, z oblasti Sauternes.

Sladký Muscat de Rivesaltes dodá créme brulée kvetinovú a ovocnú príchuť. A k lahodnej pene z tmavej čokolády alebo čokoládovému koláču sa nič nehodí lepšie ako fľaša portského vína.

TIPY na vína: Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes 2021Gérard Bertrand Vin Doux Naturel Muscat de Rivesaltes 2018Graham's Blend N.12 Ruby Port

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.