Wehlener Sonnenuhr (Slnečné hodiny) je strmý vinohrad s chudobnou, kamenisto-bridlicovou pôdou. Býva považovaný za diamant v náhrdelníku klasifikovaných parciel na strednej Mosele. Má ideálne podmienky pre pestovanie viniča. Vína z tohto vinohradu pôsobia elegantne a zároveň precízne. Sedem vín od troch nemeckých vinárov zo šiestich ročníkov nám predstavil someliér Corner & Co. Rasťo Šuták.
Spoznajte talianske vinárstvo Vie di Romans
Vinárstvo Vie di Romans patrí rodine Gallo už od začiatku 20. storočia. Leží v oblasti Friulli Isonzo pozdĺž starovekej rímskej cesty a na základe toho vznikol názov Vie di Romans. Od roku 1978 stojí na čele vinárstva Gianfranco Gallo, ktorý zaviedol radikálne zmeny vo vinárstve, základná reorganizácia vinohradov.
Jedinečná vinohradnícka oblasť
Od roku 1990 sa každý vinohrad vinárstva Vie di Romans a odroda vinifikuje samostatne s uvedeným názvom vinohradu na etikete a od 1992 vinárstvo dáva na trh biele vína až po dvoch rokoch po zbere.
Produkcia zdravého hrozna a vína závisí podľa Gianfranca Galla od troch faktorov: vinohradníctvo, vinárstvo a vinár. Vinohradníctvo zahŕňa efektívnu starostlivosť o vinohrad s ohľadom na terroir, vinárstvo je kombináciou šetrnej technológie spracovania hrozna so skúseností vinára.
Vinárstvo vlastní 60ha v oblasti Mariano del Friulli, ktorá patrí do DOC Friulli Isonzo. Je to najvýchodnejšia vinohradnícka oblasť severného Talianska v blízkosti hraníc Slovinska a je charakteristická dvomi úplne odlišnými pôdnymi typológiami. Pôda má červenkasté sfarbenie v dôsledku vysokej koncentrácie oxidu železnatého. Región je jedinečnou oblasťou, kde sa striedajú vetry z Jadranu a zo severného kontinentu.
Top vína z Talianska
Vlhké aj suché, chladné a teplé sa zbiehajú a vytvárajú klímu vyznačujúcu sa neustálymi zmenami. Prevládajú chladnejšie kontinentálne východné vetry (Bora) a teplejšie a vlhšie vetry zo Stredozemného mora. Charakter vín ovplyvňuje aj rieka Isonzo.
Každá vinica má svoj osobitý charakter a preto na etikete každého vína Vie di Romans nájdete okrem názvu odrody aj názov vinohradu. Každý terroir poskytuje určitú variabilitu: „Je na rozhodnutí vinára, či zachytí jedinečnú podstatu alebo ju použije všeobecnejším spôsobom. „
Produkcia vína je prísne limitovaná, pričom každá odroda vyniká svojou neopakovateľnosťou a dlhovekosťou. Gianfranco Gallo vyrába jedny z najkrajších bielych vín v Taliansku, ktoré vystihujú podstatu oblasti Friuli.
Spoznajte vína Vie di Romans
Dolée Friuliano 2015 (eshop) - hrozno odrody Tocai Friuliano pochádza z vinohradu Dolée, kde sa oberalo 11. septembra. Dolée je charakteristický skôr plytkou pôdou s vyšším obsahom štrku s červenkastým sfarbením. Víno ležalo 8 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Bohatá vôňa mirabeliek, bieleho korenia a medu. Plná chuť s termickým charakterom. Komplexne pôsobiace víno s vynikajúcou harmóniou a potenciálom minimálne 8 až 10 rokov.
Vieris Sauvignon Blanc 2015 (eshop) - Vieris je názov vinohradu a víno je vyrobené z francúzskeho klonu Sauvignonu blanc. Hrozno bolo zberané v troch etapách – 10., 12. a 15. septembra. Víno ležalo 9 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Kvetinovo herbálne vo vôni. Svieže kyselinky, stredne plné telo a dlhý minerálny záver. Víno s vynikajúcou harmóniou a potenciálom minimálne 8 až 10 rokov.
Piere Sauvignon Blanc 2015 (eshop) – Piere je názov vinohradu, ktorý leží na stredne hlbokej pôde s vyšším obsahom štrku a konglomerátov s červenkastým sfarbením. Víno je vyrobené z talianskeho klonu Sauvignon Blanc. Hrozno bolo zberané až 4 etapách – 3., 4., 7. a 8. septembra. Víno ležalo 10 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Komplexný Sauvignon s typickým prejavom oblasti. Intenzívna vôňa jadrovín a riečneho štrku. Neskôr med a sušené ovocie. Chuť s vynikajúcou štruktúrou. Plné telo s citrusovo orieškovým prejavom. Živé a šťavnaté v dochuti. Potenciál do 2030.
Dut´Un 2014 (eshop) – Cuvée 50% Chardonnay a 50% Sauvignon Blanc z vinohradov Vie di Romans a Vieris. Hrozno bolo zberané 15. a 22. septembra. Víno ležalo 9 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Intenzívny aromatický prejav podporuje bohatá a noblesná chuť s množstvom jemných nuáns. Ovocná textúra, pikantná kyselinka a maslovo orieškový záver. Víno, ktoré inšpiruje s potenciálom dve dekády rokov.
Ďalšie články
K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova. Vína vyrába iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.