Vianoce sú časom, keď sa stretávame s rodinou, zdieľame radosť, lásku a nezabudneme na tie najlepšie momenty pri spoločnom stole. A práve v týchto chvíľach, kedy si vychutnávame tradičné vianočné pokrmy, je Tokajské víno ideálnym partnerom, ktorý umocní každú chvíľu.
Talianske a slovenské Frizzante sú stále populárnejšie
V posledných rokoch sa s pojmom Frizzante stretávame aj na etiketách slovenských vín. Trend výroby a pitia Frizzante k nám prichádza najmä z Talianska, ale aj z Nemecka, Rakúska a Moravy. Tento typ vína oceňuje predovšetkým mladá generácia.
Označenie Frizzante pochádza z taliančiny a po slovensky znamená „jemne perlivé“. V Taliansku je Frizzante tradične prívlastkom Prosecca.
Talianske Frizzante
Prosecco s označením „Frizzante“ znamená jemne perlivé, zatiaľ čo Prosecco s označením „spumante“ je šumivé. Oba typy Prosecca sa vyrábajú metódou Charmat. Po ukončení primárnej fermentácie sa navodí sekundárne kvasenie pridaním tirážneho likéru základného vína.
V autoklávoch sa zachytáva CO2 vo vnútri (čo vytvára bubliny).Pri Frizzante trvá tento proces približne 30 dní a spumante približne 40 dní. Frizzante majú pod 2,5 barov atmosféry, zatiaľ čo spumante majú viac ako 3,5 barov, zvyčajne medzi 5 a 6 barmi.
Prosecco Frizzante je na každodenné pitie. Hodí sa k rôznym jedlám vrátane šalátov a morských plodov. Často sa používa tradičné uzatvorenie fľaše pomocou korku a špagátu. Iba Prosecco Frizzante možno takto uzavrieť, kvôli nižšej hladine CO2.
TIP na víno: SERENA 1881 Prosecco Frizzante semi seco, SERENA 1881 Prosecco Frizzante NV suché
Slovenské Frizzante
Slovenské vína s označením Frizzante sa odlišujú od tých talianskych. V prvom rade sa líšia výrobou. Ak na fľaši slovenského vína je označenie Frizzante, môže isť o víno sýtené alebo perlivé. Jemné perlenie vzniká vo víne pomocou Charmant metódy, ktorá spočíva v sýtení CO2 vo veľkom nerezovom tanku. Po nasýtení víno odpočíva po dobu 10 dní, kedy sa perlenie zjemní. Vytvorený pretlak vo fľaši má hodnotu cca 1 až 2,5 baru a tým sa víno radí do perlivých vín. Táto metóda je v porovnaní s tradičnou výrobou šumivých vín výrazne rýchlejšia, lacnejšia a veľmi rozšírená u mladých, ľahkých vín.
Perlenie je možné do vína dostať aj jednoduchým pridaním plynného oxidu uhličitého. V tomto prípade sa CO2 pridáva do tichého vína pred flašovaním (podobne ako pri výrobe sódy). Táto metóda je nenáročná na čas i financie. Bublinky z vína po otvorení vyprchajú rýchlejšie a môžu mať trochu agresívny chuťový charakter. Fľaša slovenského vína Frizzante je takmer výhradne uzatvorená šróbovacím uzáverom. Takéto víno nesie označenie sýtené víno (tlak minimálne 3 bary), prípadne perlivé víno (ak je vo víne tlak od 1 do 2,5 baru).
TIP na víno: Karpatská Perla Rizling rýnsky Frizzante 2022, Karpatská Perla Pinot noir Frizzante 2022
Servis Frizzante vín
Jemne perlivé vína podávajte vždy dobre vychladené, až podchladené. Odporúča sa podávať pri teplote 6-8 °C. Víno Frizzante je s obľubou pridávané aj do sviežich letných koktailov a strikov. Vďaka nižšiemu obsahu alkoholu ide bez preháňania o drink na celý letný deň. Slovenské vína Frizzante sú sladšie s ovocnými tónmi. Vyskúšajte k nemu žltý melón so sušenou šunkou, koláč s citrónovou pusinkou, ovocný tart, či kanapky s ovocím.
Ďalšie články
Zapojte sa do hry o trojdňový pobyt na Tokaji pre 2 osoby. Penzión Tokaj Ostrožovič sa nachádza na pokojnom mieste v obci Veľká Tŕňa v srdci slovenského vinárskeho regiónu. Ponúka vínnu pivnicu, degustácie vín a úžasnú atmosféru.
Do súťaže sa můžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky Ostrožovič na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 29. 11. - 19. 12. 2024.
12. novembra 2024 na InterContinental Berlin ocenili víťazov European Coffee & Hospitality Awards 2024. Lavazza, jedna z najvýznamnejších svetových pražiarní kávy, získala ocenenie „Najlepšia komerčná pražiareň kávy“ na European Coffee & Hospitality Awards 2024 počas @COHO Expo – The Coffee & Hospitality Expo. Na druhom mieste skončili Illy a Löfbergs. Toto uznanie zdôrazňuje odhodlanie spoločnosti Lavazza v snahe o dokonalosť kávy v kombinácii s trvalo udržateľnou kvalitou.
Keď nás obklopuje zima, je to ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom červeného vína alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.