offerBox
1

3. 10. - MasterClass Bordeaux 2021

offerImage

Pozývame vás na Masterclass ôsmich červených vín ročníka 2021 z Bordeaux, ktorý patril medzi klasické. 

Čítať viac

Slovenské vinobranie + víno Pivnica Čebovce zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Je tu koniec roka 2021. Otvorte si bublinky!

Je tu koniec roka 2021. Otvorte si bublinky!

Žiaden rok si určite nevyslúžil svoj koncoročný pohár šumivého vína viac ako rok 2021. Ak však ešte nemáte zásoby klasických francúzskych bublín čiže Champagne alebo chcete vyskúšať niečo nové, pouvažujte nad elegantnými šumivými vínami z celého sveta. Šumivé vína ako prosecco, franciacorta, crémant alebo klasický sekt sú len niekoľkými doplnkami ku klasickým oslavám Silvestra alebo jednoducho do zásoby na oslavy v roku 2021.

Inšpirujte sa: Top výber šumivých vín a champagne


Existuje niekoľko spôsobov, ako môžu vinári dosiahnuť bublinky v šumivých vínach. Champagne sú  vyrobené „klasickou metódou“, znamená to, že sa vyrábajú spôsobom, akým sa vyrábajú už po stáročia, zrením vína na kaloch. Toto rozlíšenie sa často uvádza na etiketách, pretože je to pracnejší a nákladnejší proces ako pridávanie bublín sýtením oxidom uhličitým alebo tankovou (Charmat) metódou.

Champagne aj Crémant

Champagne je označenie šumivého vína a tiež oblasť vo Francúzsku, ktoré je vyrobené podľa pravidiel tejto apelácie. Má výsostné postavenie medzi šumivými vínami. Vyrába sa klasickou metódou, pomocou sekundárnej fermentácii vo fľaši. Champagne je výnimočné,  nezameniteľné a neopakovateľné. Vyzrieva minimálne 36 mesiacov, ale i dekádu. 

Ak chcete ochutnať francúzske šumivé vína mimo Champagne cenovo prístupnejšej hodnoty, vyskúšajte crémanty. Môžu byť lahodnou a cenovo dostupnou alternatívou Champagne. Vyrábajú sa podobným spôsobom.

Crémanty pochádzajú len z určitých oblastí Francúzska, ktoré sú skôr známe výrobou tichých vín. Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant de Limoux, Crémant de Jura, Crémant d’Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Die a Crémant de Savoie. Okrem Francúzska sa vyrábajú aj v Luxemburgu. Pravidlá pre Crémant stanovujú v mnohých prípadoch najmenej deväťmesačné zrenie kalov, hoci niektoré vinárstva sa rozhodnú proces predĺžiť. Stupne „Eminent“ a „Grand Eminent“ pre vína Crémant de Bourgogne zahŕňajú predĺžené starnutie kalov.

Verní slovenským sektom

Sekt je termín používaný pre šumivé vína, ktoré sa vyrábajú  v Nemecku, Rakúsku, v Čechách a na Slovensku. Ľahko piteľný, suchý sekt je obľúbený a cenovo dostupný pre každého. Väčšina sektov (okolo 95%) je vyrobených metódou Charmat, zvyšok podľa tradičnej metódy.

Vyrábajú sa z odrôd hrozna Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Pinot blanc, Pinot gris, z modrých Pinot noir, Frankovka modrá či Modrý Portugal. Väčšina z nich sa pije lokálne a nevyvážajú sa. Tieto sekty sú zvyčajne ročníkové s označením dediny a názvu vinohradu, z ktorého hrozno pochádza.

Prvý výrobný závod mimo Francúzska, kde sa vyrábal sekt podľa pôvodnej francúzskej receptúry, založili v roku 1825 v Pressburgu Johann Fischer a Michael Schönbauer, obaja bratislavskí mešťania. Firma bola neskôr premenovaná na Hubert J.E. Dnes na slovenskom trhu môžete nájsť kvalitné slovenské sekty z malých vinárstiev vyrobených klasickou metódou.

 

Podávanie

Šumivé víno chlaďte v chladničke približne 2 hodiny, aby dosiahlo teplotu asi 6-9°C (pri jednotlivých šumivých sa môže líšiť). Pri otváraní nenechajte zátku vystreliť, ale pridržte ju a otáčajte fľašou pod 45° uhlom. Korková zátka by sa mala uvoľniť len s tichým zasyčaním, nie vyšumením polovice objemu fľaše . Víno podávajte v pohároch tulipánového tvaru. Šumivé vína sa veľmi dobre hodia ku rôznym variáciám kanapiek, k ustriciam alebo k pstruhovi, taktiež závisí od typu šumivého vína. 

Franciacorta aj Prosecco 

Taliansko sa môže pochváliť niekoľkými svetovými vinohradníckymi oblasťami. Dve z nich, Franciacorta a Trento, každá vyrába šumivé vína v klasickom i modernom štýle, ktoré majú za cieľ konkurovať tomu najlepšiemu, čo Francúzsko ponúka.

Trento sa nachádza v alpskom regióne Dolomity. Vysoká nadmorská výška znamená, že vinice sú postavené na svahoch hôr, v podmienkach, ktoré zahŕňajú intenzívne slnko a chladné noci. Vinári z Trenta budú tvrdiť, že výsledné hrozno a klíma sa vyrovnajú hroznu vo francúzskom Remeši.

Talianske šumivé víno Prosecco je  vyrobené z hrozna Glera. Nie je také suché ako Champagne. O Franciacorte sa hovorí ako o talianskom Champagne a pomaly si získava svojich zákazníkov. Šumivé víno vyrobené tradičnou metódou hlavne z odrody Chardonnay, v menšej miere Pinot Blanc a Pinot Noir. Franciacorta je v Taliansku najobľúbenejším šumivým vínom.

PF2022

Do Nového Roku 2022 si každý z nás želá hlavne veľa zdravia a  úspešné zvládnutie pandémie, pokoj a menej stresu, veľa lásky a aby sme sa mohli všetci opäť spolu stretávať s našimi známymi a priateľmi pri pohári výborného vína.

Ruzove Prosecco
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.