Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Chardonnay - jedna z najobľúbenejších odrôd vína na svete
Chardonnay, ušľachtilá odroda s typickou chuťou žltého ovocia, je veľmi prispôsobivá a možno ju nájsť v celom svete. Či už na severe Francúzska - napríklad v Chablis a Champagne alebo v teplejších oblastiach ako je Austrália či Argentína. V súčasnosti je najväčšia výmera Chardonnay v Kalifornii. Chardonnay si môžete dopriať k jedlu, v kombinácii s rybami, jahňacím alebo kuracím mäsom.
AKCIA: Chardonnay až -20% do 31. 5. 2024
Chardonnay je jednou z najobľúbenejších a najviac pestovaných odrôd hrozna na svete. Chardonnay je dáma s francúzskym šarmom. Patrí k najpopulárnejším a najpestovanejším bielym odrodám sveta. Svoju noblesu prezentuje vo viacerých štýloch. Champagne, Crémant, Sekt a Franciacorta ponúkajú Chardonnay v ušľachtilej šumivej podobe, výborné k Foie gras. Pre milovníkov Chardonnay tu máme someliérsky výber tých najlepších!
Pôvodom z Francúzska
Domovom tejto odrody je Burgundsko. Možno ste zachytili vetu „neprosím si žiadne Chardonnay, dajte mi Chablis“. Ľahké, minerálne Chablis sa hodí k slimákom alebo ustriciam, vyskúšajte. Ak zostaneme v Burgundsku a zamierime južnejšie do apelácie Cotes d´Or, nájdeme tu plnšie a elegantné Chardonnay.
Montrachets, Corton-Charlemagne, Le Musigny alebo Meursault môžu vyzrievať niekoľko desiatok rokov a patria k najdrahším bielym vínam sveta. Skvele sa kombinujú ku grilovanému homárovi, langustíne alebo k treske s krémovou hríbovou omáčkou. Milovníkom Chardonnay je Amerika, hlavne Kalifornia.
Obľúbený štýl Američanov je Oak Chardonnay, ktoré vyzrieva v sudoch. Je plné, krémové, teplé. Veľkým producentom je Austrália a Nový Zéland, kde sa Chardonnay stalo treťou najpestovanejšou odrodou. Vína z Adelaide Hills a Yarra Valley sa charakterom približujú k burgundským. Najlepšími oblasťami pre Chardonnay na Novom Zélande sú Hawkey´s Bay, Nelson a Gisborne.
Chardonnay sa pestuje takmer v každej krajine sveta a dobre odráža terroir, z ktorého pochádza. Či už sa rozhodnete pre Champagne, Chablis alebo iné suché Chardonnay z našej ponuky, bude to skvelá voľba.
Chardonnay po celom svete
Chardonnay - to je čistá radosť! Jeho tajomstvo je množstvo chutí, ktoré vyplývajú z klimatických a geologických charakteristík príslušnej pestovateľskej oblasti. Miluje teplé a vápenaté pôdy. Výsledkom sú veľmi individuálne a pestré vína. Je k dispozícii ako svieže a bohaté s chladnou noblesou v závislosti od pôvodu a predovšetkým od štýlu vinárov.
Ak zreje v dubových sudoch, získava typický tón vanilky a krémové nuansy masla, lieskových orechov až po kávu alebo karamel. Farba sa môže líšiť od svetlo slamovej až po bohatú jantárovo žltú. V závislosti od zretia a regiónu vo vôni dominujú tóny jabĺk, citrusov, zrelých egrešov, melónov, banánov a exotického ovocia.
Chardonnay je jednou z najobľúbenejších a najviac pestovaných odrôd hrozna na svete. Burgundsko je považované za jeho domovinu, odkiaľ začal svoj triumfálny pochod do najrôznejších regiónov sveta. Obrovská popularita je vďaka jeho vynikajúcej aklimatizácii k rôznym miestam, jeho všestrannej chuti. Je schopný produkovať biele vína najvyššej kvality za predpokladu, že rastie v teplých klimatických podmienkach na vápenatých pôdach.
V Chablis Chardonnay rastie na kriedových pôdach. V Kalifornii sú to často ľahšie pôdy. Chardonnay sa pestuje na Nového Zélande, Afrike alebo Južnej Amerike. Chardonnay z Nového Zélandu má vyššie kyseliny ako austrálske. Na druhej strane juhoafrické Chardonnay sa považuje za obzvlášť bohaté a ovocné. Celkovo môžeme povedať, že Chardonnay je rovnako individuálne ako príslušné pestovateľské oblasti.
Chardonnay zo Slovenska je na vzostupe
Odroda Chardonnay má rada slnečné, vzdušné a svahovité polohy s ľahkou sprašovou či vápenatou pôdou. Najzaujímavejšie oblasti pestovania Chardonnay na Slovensku sú Malokarpatská – Čachtice, Častkovce, Šenkvice. Nitrianska – Radošina, Báb, Vinohrady nad Váhom, Oponice, Vinodol, Černík, Mojmírovce. Stredoslovenská – Čebovce, Modrý Kameň, Veľký Krtíš.
Chardonnay sa dobre hodí k stredomorským jedlám. Ľahké, mladé Chardonnay sa snúbi s rybami, grilovaným lososom, s morskými plodmi. Dokonale ladí aj k mäsu ako je hydina alebo bravčové. Ak víno zrelo v dubových sudoch je ideálnym spoločníkom ku grilovanej bravčovej panenke, slimákom alebo k homárovi.
Chardonnay je biele víno nového sveta
Chardonnay je najviac vysádzaná odroda v Spojených štátoch. Chardonay je miláčikom "nového sveta"! V takmer žiadnych iných krajinách nebol trend v posledných rokoch taký silný ako v USA a práve táto odroda ovplyvnila najmä Američanov. Srdce amerického vinárstva bije v štáte Kalifornii. A napriek tomu sa zdá, že Chardonnay je najviac polarizujúce víno na svete: buď ho milujete alebo ho nenávidíte.
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.