offerBox
1

6. 6. - Degustácia Nichta v Bory Mall

offerImage

Nenechajte ujsť výnimočnú príležitosť, kedy budete mať možnosť ochutnať vína z vinárstva priamo s Jakubom Nichtom.

Čítať viac

Cenové hity týždňa

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Súťaž o 6 x 6 vín značky Nichta. Čítať viac

Mazzei - rodinné vinárstvo so 600-ročnou históriou

Mazzei - rodinné vinárstvo so 600-ročnou históriou

Rodina Mazzei vyrába vína v Toskánsku už viac ako 600 rokov. Castello di Fonterutoli v Chianti Classico vlastní už od roku 1435. Vo svojich vinárstvach sa snažia vyrábať vína, ktoré pomáhajú definovať miestne odrody. Hlboká úcta k pôde a oddanosť trvalo udržateľným postupom je základom ich základných hodnôt. Ich cieľom je zachovať pôdu, aby budúce generácie mohli pokračovať v tradícii toskánskeho vinárstva.


25. generácia

Ser Lapo Mazzei je autorom prvého známeho dokumentu, ktorý používa označenie „Chianti“ v roku 1398. V roku 1435, keď sa jeho vnučka Madonna Smeralda Mazzei vydala za Piera di Agnolo da Fonterutoli, sa vinárstvo stal súčasťou rodinného majetku. Philip Mazzei bol slávny člen rodiny, narodený v roku 1730, ktorý sa stretol s Thomasom Jeffersonom v Londýne. Diskutovali o umení výrobe vína a stali sa priateľmi.

V roku 1773 odišiel Philip do Virgínie sadiť vinič. Prišiel tam s viničom, olivovníkmi a farmármi z Toskánska. Založil vinárstvo, ktoré nazval Colle, neďaleko Jeffersonovho Monticello. Mazzei na jeho počesť vyrába víno s názvom „Philip“. Rodinné dedičstvo Fonterutoli pokračuje vo výrobe vín Chianti najvyššej kvality. O dvadsaťštyri generácií neskôr sa produkcia rozšírila aj za hranice Toskánska až na Sicíliu a ich vína si obľúbil celý svet. Dnes vinárstva riadia bratia Francesco a Filippo Mazzei. Ich sestra Agnese sa dala na podnikanie v oblasti architektúry. 

Vinice

Najstaršie vinice rodiny sa nachádzajú v troch susedných dedinách Castellina, Castelnuovo Berardenga a Radda. Vo viniciach Castello di Fonterutoli, Belguardo a Zisola rodina Mazzei praktizuje trvalo udržateľné poľnohospodárstvo, aby zabezpečila stabilitu tohto jedinečného ekosystému. Eliminovali proces chemického hnojenia a odstraňovania buriny.

Recyklujú všetok výrobný odpad vrátane stoniek, výhonkov, olivových výliskov a konského hnoja. Tento materiál sa mení na organické hnojivo. Ich mikroklímu ovplyvňuje blízkosťou oceánu. Región sa vyznačuje nízkou vlhkosťou a zrážkami. Pôdy obsahujú oba druhy vápenca Albarese, spolu s pieskovcovými skalami. Stredná textúra a piesočnaté zloženie zadržiava vodu a má vysokú drenážnu kapacitu. 

Castello di Fonterutoli - Avantgardné vinárstvo

Skutočné spojenie medzi minulosťou a budúcnosťou. Moderné vinárstvo, aké môže navrhnúť len člen rodiny. Agnese Mazzei je dizajnérkou inovatívneho projektu s nízkym dopadom na životné prostredie, kde sa estetika stretáva s funkčnosťou. Trojposchodová budova vinárstva umožňuje, aby zozbierané hrozno kleslo počas rôznych fáz procesu výroby vína a následne zrelo v drevených sudoch tým najprirodzenejším spôsobom gravitačnou silou.  V hĺbke 15 metrov, v rozľahlej pivnici, kde sa nachádza viac ako 3000 dubových sudov, zaručuje teplotu a správnu mieru vlhkosti päť vodných tokov pretekajúcich cez holé skalné steny.

Vinárstvo má celkovú rozlohu 650 hektárov, pričom „len“ 110 pripadá na vinohrady organizované do siedmich zón v rozmedzí od 220 do 570 metrov nad morom, ktoré sú ďalej rozdelené do 114 samostatných parciel. Všetko v dokonalej harmónii s ostatnými sekundárnymi kultivarmi a drevinami. Hrozno z týchto 114 parciel sa zbiera ručne. Excelentnosť vín Castello di Fonterutoli je celosvetovo uznávaná a predstavuje jeden z referenčných bodov pre celé Chianti Classico.

Siepi 

Expozícia vinohradu Siepi je jedinečná, pretože sa nachádza na náhornej plošine, ktorá je počas dňa dobre osvetlená a je obklopená dubovým lesom, čo vytvára dokonalú mikroklímu s veľkými teplotnými rozdielmi medzi dňom a nocou. Pôdy sú tvorené vápenatými a slieňovými bridlicami zmiešanými s ílmi. Na začiatku 80. rokov 20. storočia rodina Mazzei vysadili odrodu Merlot na doplnenie Sangiovese. Vinohrad vysadený odrodou Sangiovese s rozlohou 3,10 hektára je orientovaný na juh so sklonom 12 % v priemernej výške 240 m. nad morom. Merlot s rozlohou 2,90 hektára je orientovaný na juhozápad s 5 % sklonom v priemernej výške 250 m. nad morom. Merlot posúva Sangiovese k dokonalosti. 

Belguardo v srdci Maremmy

Belguardo sa nachádza v kopcoch medzi Grossetom a Montianom, vedľa Tyrhénskeho mora a je hlavnou silou v regióne. Vinárstvo kúpila rodina Mazzei v polovici 90. rokov. Má rozlohu 80 hektárov, z čoho polovica je venovaná viniciam. Rodina Mazzei začala s programom presádzania viníc a využíva najmä miestne odrody a klony, ktoré sú starostlivo vyberané a vysádzané trvalo udržateľnými metódami. Mikroklíma je silne ovplyvnená blízkosťou mora so silnými termálnymi prúdmi najmä počas jari a leta. Pôda sa vyznačuje bohatou štruktúrou. Belguardo dominuje veľmi jemný štrk, ktorý vzniká rozkladom pieskovca a zmes vápenca a ílu známa ako Alberese. 34 ha vinohradov je vysadených miestnymi odrodami ako Sangiovese, Alicante a Vermentino. V súčasnosti sa experimentuje i s medzinárodnými odrodami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah. Celá oblasť, ktorá sa nachádza v priemernej výške 50 – 180 m nad morom, má orientáciu na juh/juhozápad a sklonmi od 10 % do 19 %.
 

Zisola čaro Sicílie

Zisola sa nachádza na juhovýchode Sicílie, len pár krokov od Noto. V roku 2003 sa stala miestom vinárskeho projektu rodiny Mazzei. 50 hektárov, z toho 24 osadených viničom, sa rozprestiera okolo 3 budov, z ktorých hlavná má nádherný výhľad na Noto a okolité vinice, citrusové stromy, olivovníky a mandľovníky.

Podnebie je typické pre južné stredomorské ostrovy s miernymi zimami a horúcimi, suchými letami, ktoré zmierňuje vánok z Iónskeho mora. Pôda je bohatá na vápenec a kamenitý štrk, čo je ideálna kombinácia, ktorá uprednostňuje vína s veľkou komplexnosťou, jemnosťou a hustou, elegantnou štruktúrou. V Zisole sa vyrába päť vín, štyri červené a jedno biele. Rodina Mazzei, ktorá k procesu výroby vína pristupuje citlivo a s rešpektom, sa snaží ukázať najlepšie kvality historickej odrody Nero d'Avola v ich interpretácii územia Sicílie, ktorá má svoj vlastný charakter.
 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.