Cono Sur Vineyards & Winery je dcérskou spoločnosťou Concha y Toro Winery a tretím najväčším exportérom vín v Čile. Vinárstvo bolo založené v roku 1993 s víziou výroby prémiových a inovatívnych vín, ktoré vyjadrujú ducha Nového sveta. Jeho názov odkazuje na jeho polohu v Južnej Ameriky, nachádza sa v Chimbarongo, v údolí Colchagua. V roku 2015 sa stalo Cono Sur oficiálne víno Tour de France. Značka ConoSur je v top 10 najznámejších značiek vína na svete.
Mazzei - rodinné vinárstvo so 600-ročnou históriou
Rodina Mazzei vyrába vína v Toskánsku už viac ako 600 rokov. Castello di Fonterutoli v Chianti Classico vlastní už od roku 1435. Vo svojich vinárstvach sa snažia vyrábať vína, ktoré pomáhajú definovať miestne odrody. Hlboká úcta k pôde a oddanosť trvalo udržateľným postupom je základom ich základných hodnôt. Ich cieľom je zachovať pôdu, aby budúce generácie mohli pokračovať v tradícii toskánskeho vinárstva.
25. generácia
Ser Lapo Mazzei je autorom prvého známeho dokumentu, ktorý používa označenie „Chianti“ v roku 1398. V roku 1435, keď sa jeho vnučka Madonna Smeralda Mazzei vydala za Piera di Agnolo da Fonterutoli, sa vinárstvo stal súčasťou rodinného majetku. Philip Mazzei bol slávny člen rodiny, narodený v roku 1730, ktorý sa stretol s Thomasom Jeffersonom v Londýne. Diskutovali o umení výrobe vína a stali sa priateľmi.
V roku 1773 odišiel Philip do Virgínie sadiť vinič. Prišiel tam s viničom, olivovníkmi a farmármi z Toskánska. Založil vinárstvo, ktoré nazval Colle, neďaleko Jeffersonovho Monticello. Mazzei na jeho počesť vyrába víno s názvom „Philip“. Rodinné dedičstvo Fonterutoli pokračuje vo výrobe vín Chianti najvyššej kvality. O dvadsaťštyri generácií neskôr sa produkcia rozšírila aj za hranice Toskánska až na Sicíliu a ich vína si obľúbil celý svet. Dnes vinárstva riadia bratia Francesco a Filippo Mazzei. Ich sestra Agnese sa dala na podnikanie v oblasti architektúry.
Vinice
Najstaršie vinice rodiny sa nachádzajú v troch susedných dedinách Castellina, Castelnuovo Berardenga a Radda. Vo viniciach Castello di Fonterutoli, Belguardo a Zisola rodina Mazzei praktizuje trvalo udržateľné poľnohospodárstvo, aby zabezpečila stabilitu tohto jedinečného ekosystému. Eliminovali proces chemického hnojenia a odstraňovania buriny.
Recyklujú všetok výrobný odpad vrátane stoniek, výhonkov, olivových výliskov a konského hnoja. Tento materiál sa mení na organické hnojivo. Ich mikroklímu ovplyvňuje blízkosťou oceánu. Región sa vyznačuje nízkou vlhkosťou a zrážkami. Pôdy obsahujú oba druhy vápenca Albarese, spolu s pieskovcovými skalami. Stredná textúra a piesočnaté zloženie zadržiava vodu a má vysokú drenážnu kapacitu.
Castello di Fonterutoli - Avantgardné vinárstvo
Skutočné spojenie medzi minulosťou a budúcnosťou. Moderné vinárstvo, aké môže navrhnúť len člen rodiny. Agnese Mazzei je dizajnérkou inovatívneho projektu s nízkym dopadom na životné prostredie, kde sa estetika stretáva s funkčnosťou. Trojposchodová budova vinárstva umožňuje, aby zozbierané hrozno kleslo počas rôznych fáz procesu výroby vína a následne zrelo v drevených sudoch tým najprirodzenejším spôsobom gravitačnou silou. V hĺbke 15 metrov, v rozľahlej pivnici, kde sa nachádza viac ako 3000 dubových sudov, zaručuje teplotu a správnu mieru vlhkosti päť vodných tokov pretekajúcich cez holé skalné steny.
Vinárstvo má celkovú rozlohu 650 hektárov, pričom „len“ 110 pripadá na vinohrady organizované do siedmich zón v rozmedzí od 220 do 570 metrov nad morom, ktoré sú ďalej rozdelené do 114 samostatných parciel. Všetko v dokonalej harmónii s ostatnými sekundárnymi kultivarmi a drevinami. Hrozno z týchto 114 parciel sa zbiera ručne. Excelentnosť vín Castello di Fonterutoli je celosvetovo uznávaná a predstavuje jeden z referenčných bodov pre celé Chianti Classico.
Siepi
Expozícia vinohradu Siepi je jedinečná, pretože sa nachádza na náhornej plošine, ktorá je počas dňa dobre osvetlená a je obklopená dubovým lesom, čo vytvára dokonalú mikroklímu s veľkými teplotnými rozdielmi medzi dňom a nocou. Pôdy sú tvorené vápenatými a slieňovými bridlicami zmiešanými s ílmi. Na začiatku 80. rokov 20. storočia rodina Mazzei vysadili odrodu Merlot na doplnenie Sangiovese. Vinohrad vysadený odrodou Sangiovese s rozlohou 3,10 hektára je orientovaný na juh so sklonom 12 % v priemernej výške 240 m. nad morom. Merlot s rozlohou 2,90 hektára je orientovaný na juhozápad s 5 % sklonom v priemernej výške 250 m. nad morom. Merlot posúva Sangiovese k dokonalosti.
Belguardo v srdci Maremmy
Belguardo sa nachádza v kopcoch medzi Grossetom a Montianom, vedľa Tyrhénskeho mora a je hlavnou silou v regióne. Vinárstvo kúpila rodina Mazzei v polovici 90. rokov. Má rozlohu 80 hektárov, z čoho polovica je venovaná viniciam. Rodina Mazzei začala s programom presádzania viníc a využíva najmä miestne odrody a klony, ktoré sú starostlivo vyberané a vysádzané trvalo udržateľnými metódami. Mikroklíma je silne ovplyvnená blízkosťou mora so silnými termálnymi prúdmi najmä počas jari a leta. Pôda sa vyznačuje bohatou štruktúrou. Belguardo dominuje veľmi jemný štrk, ktorý vzniká rozkladom pieskovca a zmes vápenca a ílu známa ako Alberese. 34 ha vinohradov je vysadených miestnymi odrodami ako Sangiovese, Alicante a Vermentino. V súčasnosti sa experimentuje i s medzinárodnými odrodami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah. Celá oblasť, ktorá sa nachádza v priemernej výške 50 – 180 m nad morom, má orientáciu na juh/juhozápad a sklonmi od 10 % do 19 %.
Zisola čaro Sicílie
Zisola sa nachádza na juhovýchode Sicílie, len pár krokov od Noto. V roku 2003 sa stala miestom vinárskeho projektu rodiny Mazzei. 50 hektárov, z toho 24 osadených viničom, sa rozprestiera okolo 3 budov, z ktorých hlavná má nádherný výhľad na Noto a okolité vinice, citrusové stromy, olivovníky a mandľovníky.
Podnebie je typické pre južné stredomorské ostrovy s miernymi zimami a horúcimi, suchými letami, ktoré zmierňuje vánok z Iónskeho mora. Pôda je bohatá na vápenec a kamenitý štrk, čo je ideálna kombinácia, ktorá uprednostňuje vína s veľkou komplexnosťou, jemnosťou a hustou, elegantnou štruktúrou. V Zisole sa vyrába päť vín, štyri červené a jedno biele. Rodina Mazzei, ktorá k procesu výroby vína pristupuje citlivo a s rešpektom, sa snaží ukázať najlepšie kvality historickej odrody Nero d'Avola v ich interpretácii územia Sicílie, ktorá má svoj vlastný charakter.
Ďalšie články
Jar možno prešla práve okolo vás, keď ste sa zdržiavali v pohodlí domova alebo práce. Otvorte konečne okno a nadýchajte sa jarného, májového vzduchu a pustite teplé lúče slnka. Popíjanie bieleho vína na verande dokonale odštartuje máj.
AKCIA: Chardonnay a Sauvignon až -20% do 31. 5. 2024
Charles Heidsieck je najmenší zo Champagne House Grandes Marques a je jedným z najviac oceňovaných Champagne na svete. So sídlom v regióne Reims je jedným z najznámejších výrobcov ročníkových aj neročníkových cuvée. Dom založil v roku 1851 francúzsky výrobca Charles Camille Heidsieck, ktorý sa stal známym ako Champagne Charlie.
Vinárstvo Louis Latour bolo založené v roku 1797. Sídli na kopci Corton, v srdci Burgundska. V súčasnosti ho prevádzkuje 11. generácia rodiny Latourovcov. Rodinné vinárstvo vlastní výnimočné vinohrady s rozlohou 48 hektárov, ktoré pozostávajú hlavne z viníc v kategórii Premier a Grand Crus, od Chambertin a Romanée-Saint-Vivant na Côte de Nuits po Corton, Corton-Charlemagne a Chevalier-Montrachet. na Côte de Beaune.